Η Δημητσάνα, η πρωτεύουσα της επαρχίας Γορτυνίας στο νομό Αρκαδίας, είναι χτισμένη σε μια ορεινή τοποθεσία, πάνω σε λoφοράχη και σε υψόμετρο 946 μέτρων.

Διάβασε εδώ για τη Στεμνίτσα

Διάβασε εδώ tips για διακοπές με παιδί στο βουνό

Η Δημητσάνα είναι ένας πετρόχτιστος οικισμός με αξιόλογα αρχοντικά -τα περισσότερα από τα οποία έχουν αναστηλωθεί. Ο οικισμός είναι χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της Γορτυνίας, έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός και έχει πολλούς επισκέπτες ιδιαίτερα τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.

Από τα must see του οικισμού είναι η Βιβλιοθήκη -ιδρύθηκε το 1764-, το αρχοντικό του Γρηγορίου του Ε΄και το δημοτικό σχολείο -χτίστηκε την περίοδο 1898-1910 με δωρεά του Ανδρέα Συγγρού και λειτούργησε μέχρι το 1930 ως σχολείο θηλέων.

Η Δημητσάνα και η Επανάσταση του 1821

Η Δημητσάνα είναι από τα πιο ιστορικά χωριά της Πελοποννήσου, καθώς σχετίζεται με την Επανάσταση του 1821. Όπως είναι γνωστό μέσα από μελέτες στις παραμονές της Επανάστασης ο Παπαφλέσσας, μετά τη διαφωνία του με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και καθ’οδόν προς τη Μεσσηνία, κατέλυσε στη Δημητσάνα στο αρχοντικό Αντωνόπουλου. Εκεί σύμφωνα με την προφορική παράδοση έγινε ειδική τελετή ορκωμοσίας στο Ευαγγέλιο και συνεστίαση που έμεινε γνωστή ως «Μυστικός Δείπνος». Υπογράφηκε «συνωμοτικό» μετά το οποίο ο Παπαφλέσσας περιβληθείς την φουστανέλλα έφυγε για τα Καλάβρυτα. Το ιστορικό αυτό κτίριο σώζεται μέχρι σήμερα.  

Η Δημητσάνα σήμερα

Τα τελευταία χρόνια ο παραδοσιακός οικισμός έχει καταφέρει να γίνει πόλος έλξης των τουριστών. Εγώ πρώτη φορά πήγα πέρυσι με την οικογένεια μου, περπατήσαμε μέσα στα σοκάκια του χωριού, δοκιμάσαμε τοπικές γεύσεις και φεύγοντας προομηθευτήκάμε παραδοσιακά προϊόντα.

Αρχές Φεβρουαρίου του 2020 οργανώσαμε μια οικογενειακή απόδραση στην Ορεινή Αρκαδία. Μετά από έρευνα στη γύρω περιοχή αποφασίσαμε να μείνουμε σ΄ένα κοντινό χωριό, το Βαλτεσίνικο -όχι τόσο τουριστικό- και να πάμε βόλτα για φαγητό στη Δημητσάνα. Και όπως αποδείχτηκαμε κάναμε το καλύτερο.

Η Δημητσάνα είναι όντως ένα γραφικό χωριό και η ιστορία που κουβαλάει την έχει κάνει ευρέως γνωστή. Και όχι άδικα γιατί περπατώντας στο χωριό βλέπεις τα κτίρια, σπίτια που έχουν ιστορική σημασία.

Το Σαββατοκύριακο που την επισκεφτήκαμε είχε πάρα πολύ κόσμο κι ευτυχώς αποφύγαμε να πάμε για φαγητό ώρες αιχμής κάτι που σημαίνει πως φάγαμε αρκετά καλά. Εδώ να σου αναφέρω πως αξίζει να δοκιμάσεις το λουκάνικο αγριογούρουνο και να προτιμήσεις να δοκιμάσεις κυνήγι -είναι από τις τοπικές σπεσιαλιτέ. Στα τουριστικά μαγαζιά και στα καφενεία με τα παραδοσιακά γλυκά είχε αρκετό κόσμο οπότε μπόρεσα να δω κάποια αξιοθέατα χωρίς να περιμένω στην ουρά.

Με σύμμαχο τον καιρό -αν και στην καρδιά του χειμώνα- απολαύσαμε βόλτες μέσα στο χωριό. Για οικογένειακές διακοπές είναι ένας εκλυστικός προορισμός -από το χωριό δε λείπει τίποτα- και θα απολαύσετε βόλτες στην ευρύτερη περιοχή της Γορτυνίας.

Θα σου πρότεινα να μην πηγαίνεις για φαγητό ώρες αιχμής γιατί δεν θα το απολαύσεις και δεν θα εξυπηρετηθείς όπως επιθυμείς.