Πολλές φορές είχα ακούσει για τη φανταστική γαριδομακαρονάδα, την οποία σερβίρει η οικογενειακή ψαροταβέρνα “Το Λιμάνι”, στη Παλαιά Φώκαια, εδώ και σαράντα χρόνια.

Έτσι, ένα απόγευμα μαζί με την Κατερίνα Μαντά (founder του K-mag) πήραμε τα παιδιά μας και πήγαμε να απολαύσουμε φρέσκο ψάρι και θαλασσινά. Πριν σου μεταφέρω τις εντυπώσεις μου θέλω να σου προτείνω να πας την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Γιατί το μαγαζί είναι πάνω στη θάλασσα και η θέα την ώρα της δύσης σε κάνει να νιώθεις πως απολαμβάνεις το φαγητό σε κάποιο κυκλαδίτικο νησί.

Η αρχή έγινε με ορεκτικά και σαλάτα. Η καβουροσαλάτα μου άρεσε πάρα πολύ και καταλάβαινα αρκετά το καβούρι -εντάξει ο συνδυασμός πάνω σε ψωμάκι είναι τόσο γευστικός-, τα χόρτα εποχής νόστιμα και όπως έπρεπε βρασμένα. Η σαλάτα “Λιμάνι” δεν είχε τόσο ενδιαφέρον και μπορώ να τη βρω σε όλα τα μαγαζιά.

Οι τηγανιτές πατάτες και το συμιακό γαριδάκι αποδείχτηκε το αγαπημένο πιάτο των παιδιών μας. Και όχι άδικα γιατί ήταν και τα δύο νόστιμα χωρίς να έχεις την αίσθηση πως έχουν πολύ λάδι.

Από κυρίως πιάτα επιλέξαμε τη περίφημη γαριδομακαρονάδα, η οποία μου έκλεψε τις εντυπώσεις. Ένα πιάτο που αξίζει να το πάρεις και θα σε αποζημιώσει με τη γεύση που θα αφήσει στον ουρανίσκο σου. Το μυστικό κρύβεται στη νόστιμη σάλτσα ντομάτας που είναι τόσο όσο και φυσικά στο σωστό βράσιμο της μακαρονάδας.

Ένα άλλο πιάτο που δοκίμασα ήταν το κριθαρότο με μελάνι σουπιάς, το οποίο είχε φανταστική γεύση, αλλά ήρθε μετά τη γαριδομακαρονάδα και δεν το απολαύσαμε όπως του άξιζε. Πάντως, θα το έπαιρνα ξανά (θα ζητούσα να έρθει πριν τη γαριδομακαρονάδα).

Όπως διαπίστωσα από κοντά πρόκειται για μια από τις πιο παλιές παραδοσιακές ψαροταβέρνες της περιοχής. Μια οικογενειακή επιχείρηση της οποίας οι άνθρωποι μεταφέρουν «την σκυτάλη της γεύσης» από γενιά σε γενιά. Έτσι ο Γεώργιος Κοψολαίμης, μυήθηκε από μικρός στα
μυστικά της ελληνικής γαστρονομίας, φοιτώντας στη σχολή τουριστικών επαγγελμάτων, ενώ παράλληλα έκανε την πρακτική του στο εστιατόριο. Σε ηλικία 25 ετών και μετά από αρκετούς γευστικούς πειραματισμούς «αναλαμβάνει τα ηνία» της επιχείρησης.

Οι πειραματισμοί του συνεχίστηκαν και έτσι μια από τις σπεσιαλιτέ του, η ξακουστή μακαρονάδα του Γιώργου, με θαλασσινά, έκανε πολλούς να της έχουν δώσει πρώτη θέση στη λίστα των προτιμήσεών τους. Έτσι επισκέπτονται Το Λιμάνι μόνο και μόνο για να απολαύσουν το συγκεκριμένο πιάτο, μεταξύ των ποικίλων γεύσεων που σερβίρονται στο εστιατόριο.
Καθώς τα χρόνια περνούν τα 4 παιδιά της οικογένειας υιοθετούν σιγά σιγά την αγάπη και το μεράκι για το καλό φαγητό από τους γονείς τους, καθώς και την κυρία Παναγιώτα, που επιμελείται τα μαγειρευτά. Το κάθε ένα παιδί συνεισφέρει με το δικό του τρόπο: η Κατερίνα στην υποδοχή των πελατών, ο Δημήτρης στα γλυκά, η Ματίνα στις μακαρονάδες και τα αχνιστά μύδια, η Μικαέλα στο πότισμα των λουλουδιών.

Αξίζει να σημειώσω πως στο “Λιμάνι” θα βρεις και πιάτα με κρέας. Για σένα που απολαμβάνεις τα ψαρικά και τα θαλασσινά όλο το χρόνο σου προτείνω να πας μέχρι την Παλαιά Φώκαια για αυτή τη λαχταριστή γαριδομακαρονάδα. Εγώ, πάντως, θα επιστρέψω για να δοκιμάσω ψαρόσουπα (με φρέσκο ψάρι ημέρας) και μπουρδέτο (ψάρι κοκκινιστό με παπαρδέλλες)

Info: 52 ο χλμ. Λεωφ. Αθηνών – Σουνίου, Παλαιά Φώκαια, Αττικής

Τηλ. 22910 41052