Οι φθινοπωρινές αποδράσεις είναι το καλύτερο μου. Ξεχώρισα 4 προορισμούς για να αποδράσεις τα Σαββατοκύριακα, να ξεκουραστείς, να κάνεις δραστηριότητες και να γευτείς την τοπική κουζίνα. Ακόμα και αν δεν θέλεις να διανυκτερεύσεις οι παρακάτω προορισμοί είναι ιδανικοί και για μονοήμερες εκδρομές.

Παύλιανη

Βρίσκεται περίπου δύο ώρες από την Αθήνα χτισμένη στις πλαγιές της Οίτης και τα τελευταία χρόνια κερδίζει πολλούς ταξιδευτές. Το γραφικό χωριό χωρίζεται σε δύο οικισμούς, την Άνω και Κάτω Παύλανη, ενώ κάνοντας μια βόλτα θα διαπιστώσεις πως η πέτρα και το ξύλο πρωταγωνιστούν στα σπίτια των κατοίκων όπου βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με τη φύση. Από τα must see σημεία είναι το δάσος της Παύλιανης και το πάρκο αναψυχής. Πανύψηλα έλατα, πλατάνια, σπάνιοι σχηματισμοί δέντρων και ο ήχος του ποταμού Ασωπού συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό που πρέπει να το διασχίσεις για να σου αποκαλύψει τις ομορφιές του. Εκεί μέσα, περίπου μετά από 20 λεπτά πεζοπορίας, βρίσκεται το ψυχαγωγικό πάρκο με δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. Θα βρεις αιώρες, γήπεδο για river volley στρωμένο με ροκανίδι και ξύλινες κερκίδες, πάγκοι για πικ-νικ και κτιστή ψησταριά. Από τις πιο ξεχωριστές και πρωτότυπες εμπειρίες είναι το πέρασμα με χειροκίνητο τελεφερίκ πάνω από τον ποταμό. Μάλιστα, σ αυτό το σημείο του πάρκου τίθεται σε λειτουργία ένα πάρκο υδροκίνησης, με αργαλειούς και νερόμυλους, ώστε να μαθαίνουν οι επισκέπτες πώς υφαίνονταν και πλένονταν τα ρούχα στις παλαιότερες εποχές.

Βαλτεσίνικο

 width=

Το παραδοσιακό χωριό είναι γνωστό ως το ορμητήριο του Κολοκοτρώνη και απέχει δυόμισι ώρες από την Αθήνα. Το Βαλτεσίνικο είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.118 σε μια πλαγιά του βόρειου Μαινάλου και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμού της Αρκαδίας. Δεν είναι τόσο τουριστικό χωριό, θα απολαύσεις την ηρεμία και το φαγητό. Μάλιστα, ένα χιλιόμετρο μακριά από το χωριό εντοπίζεται η θέση Λενικά, όπου ανακαλύφθηκαν ερείπια αρχαίας πόλης, ναού και μυκηναϊκών τειχών. Το 1939 έγιναν οι πρώτες ανασκαφές από τη Γαλλική Αρχαιολογική Εταιρεία, σύμφωνα με την οποία ο ναός είναι από τον 7ο αιώνα π.Χ. και ήταν αφιερωμένος στη θεά Άρτεμη. Στη περιοχή μπορείς να απολαύσεις δραστηριότητες όπως ιππασία και να κάνεις εξορμήσεις στη Δημητσάνα, τη Στεμνίτσα και τη Βυτίνα.

Ναύπλιο

https://www.instagram.com/p/CFPrmuVAWpE/

Το Ναύπλιο είναι πάντα ένας κλασσικός προορισμός κι απέχει μόνο δύο ώρες από την Αθήνα. Τόσο το Μπούρτζι όσο και το Παλαμήδι είναι εντυπωσιακά, θα κάνεις βόλτα στη πλατεία Συντάγματος, αλλά και στα όμορφα γραφικά στενά της Παλαιάς Πόλης, η οποία είναι τόσο εντυπωσιακή. Στη πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους από το 1823 έως το 1834 έχεις πάντα κάτι να δεις και να κάνεις. Η Πλατεία Συντάγματος γεμάτη ιστορικά κτίρια και μνημεία, το Αρχαιολογικό Μουσείο, ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, ενώ ο ναός του Αγίου Γεωργίου με τις σημαντικές τοιχογραφίες, μεταξύ άλλων το αντίγραφο του «Μυστικού Δείπνου» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Το φθινόπωρο που δεν έχει τόση ζέστη είναι ιδανική εποχή για να ανέβεις τα 999 σκαλοπάτια και να φτάσεις μέχρι το Παλαμήδι.

Αράχοβα

Μονοήμερη στην αρχοντική Αράχοβα

Το γραφικό χωριό γίνεται πόλος έλξης των χειμερινών ταξιδευτών και όσων κάνουν σκι στο βουνό. Το ίδιο όμορφο όμως είναι το σκηνικό του και το φθινόπωρο. Η Αράχοβα είναι χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού και τόσο η θέα όσο και τα γραφικά σοκάκια την κάνουν ξεχωριστή, καθώς έχει κρατήσει τη γραφικότητα της.  Βόλτες στο γραφικό χωριό, παραδοσιακό φαγητό (κόκορας με χυλοπίτες, πίτες και φορμαέλα σ΄ αυτά που πρέπει να δοκιμάσεις) και mini αποδράσεις στην Αγόριανη, στους Δελφούς και γιατί όχι μέχρι το παραθαλάσσιο Γαλαξίδι.