Το καλοκαίρι είναι η περίοδος που κάνεις την εγγραφή για τους παιδικούς σταθμούς. Μόλις ανακοινώθηκε πως οι εγγραφές ξεκίνησαν ένα ερωτηματικό άρχισε να μας απασχολεί στο σπίτι εμένα και το μπαμπά του Αναστάση.

Να τον γράψουμε ή όχι παιδικό σταθμό; Υπό άλλες συνθήκες θα ήταν δεδομένο πως θα πάει παιδικό. Όμως, η φετινή χρονιά, λόγω του κορονοϊού, είναι εντελώς διαφορετική.

Έπειτα από αρκετή σκέψη και προβληματισμό αποφασίσαμε ο μικρός να μη γραφτεί στο παιδικό σταθμό. Ο Αναστάσης παρόλο που δεν έχει πάει ακόμα σχολείο είναι κοινωνικός, πιάνει εύκολα φιλίες με άλλα παιδιά κι έχει τα δικά του ενδιαφέροντα.

Μέχρι την ηλικία των 2 δεν τον είχα γράψει βρεφικό γιατί υπήρχε η δυνατότητα να τον κρατάει η γιαγιά του στο σπίτι. Φυσικά, είχα συμβουλευτεί τη παιδίατρο μας, Σπυριδούλα Κυριακοπούλου, η οποία μου είχε προτείνει πως αν μπορεί να μείνει στο σπίτι για να δυναμώσει το ανοσοποιητικό του θα ήταν προτιμότερο από το να πάει στο σχολείο.

https://www.instagram.com/p/CAi4J6FpNLW/

Η αλήθεια είναι πως φέτος είχα σκοπό να τον γράψω παιδικό γιατί ένιωθα πως είναι έτοιμος και θα του έκανε καλό, καθώς όπως ανέφερα παραπάνω είναι πολύ κοινωνικός και φυσικά απολαμβάνει να παίζει με άλλα παιδάκια.  Η αύξηση των κρουσμάτων σε συνδυασμό πως μέσα στο φθινόπωρο ξεκινάνε οι ιώσεις, η γρίπη και όλες οι ασθένειες αποφασίσαμε να μείνει σπίτι μαζί μου. Εγώ πλέον έχω την πολυτέλεια να εργάζομαι από το σπίτι και να κανονίζω όπως επιθυμώ το πρόγραμμα μου.

Η καθημερινότητα με ένα μικρό παιδί είναι πολύ απαιτητική γιατί στην ηλικία των 3 θέλει μεγάλη προσοχή και πολύ παιχνίδι. Όρεξη να έχεις για παιχνίδι. Εγώ έχω αποφασίσει πως θα περάσουμε δημιουργικά το χρόνο μας με παιχνίδι, βόλτες και δραστηριότητες στη φύση. Δυστυχώς, τους κλειστούς χώρους θέλω να τους αποφύγω όσο μπορώ.

https://www.instagram.com/p/B5iPyaGA7FW/

Γνωρίζω πολύ καλά πως τα παιδάκια θέλουν παιδάκια, είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε φίλους με παιδιά κοντά στην ηλικία του δικού μας, αλλά αφού φέτος δεν είναι υποχρεωτικό και είναι μια ιδιαίτερη σχολική χρονιά θα τον έχω στο σπίτι. Δεν σου κρύβω πως μου πέρασε η ιδέα να τον γράψω κι ας μην πηγαίνει -σ΄αυτή την ηλικία δεν είναι υποχρεωτικό- αλλά ο λόγος που δεν το έκανα ήταν (και) ηθικός. Θα έπαιρνα τη θέση μιας άλλης μητέρας που δεν θα είχε επιλογή και η λύση του σχολείου ήταν μονόδρομος για εκείνη. Εγώ έχω επιλογή!

Κάνοντας ένα μικρό προγραμματισμό και ψάχνοντας δραστηριότητες για παιδί 3 ετών -θα επανέλθω με άρθρο με τις δικές μας- σκέφτηκα πως είναι ευκαιρία για παιχνίδι στη φύση -υπάρχουν πολλά πάρκα δίπλα στη θάλασσα-, να πάμε βόλτα στον Εθνικό Κήπο, στο ΚΠΙΣΝ, να κάνουμε πικ-νικ, να διαβάζουμε βιβλία, να μαγειρέψουμε -λατρεύει τη μαγειρική-, να βγαίνουμε για ποδήλατο και να κάνουμε χειροτεχνίες για να του κρατάω το ενδιαφέρον.

https://www.instagram.com/p/CDRhb4cJYz1/

Καταλαβαίνω απόλυτα τις μαμάδες που δεν έχουν επιλογή και πρέπει να πάει το παιδί τους στο βρεφικό ή στο παιδικό σταθμό. Εγώ αναφέρομαι αποκλειστικά στη δική μας απόφαση που μας οδήγησε να μην στείλουμε φέτος σχολείο τον Αναστάση αφού είχαμε επιλογή.