Τα τελευταία χρόνια, όπως σου έχω γράψει ξανά, θέλω το καλοκαίρι να επισκέπτομαι και ορεινούς προορισμούς. Η επαφή με τη φύση, τα δροσερά πρωινά και βράδια, η πολυτέλεια να μην έχει πολύ τουρισμό με ξεκουράζουν περισσότερο για αυτό το λόγο επισκέπτομαι ορεινά μέρη.

Το παραδοσιακό χωριό Κοσμάς, στην Ορεινή Αρκαδία, είναι από τα αγαπημένα μου. Βρίσκεται μόλις μισή ώρα από το Λεωνίδιο και κάθε φορά που είμαι εκεί κοντά πάντα το επισκέπτομαι. Το χωριό- είναι χτισμένο πάνω στον Πάρνωνα- βρίσκεται σε υψόμετρο 1.150 μέτρων μέσα σε δάση από έλατα και σύμφωνα με την παράδοση, εικάζεται πως εκεί ήταν η αρχαία πόλη Σελινούς και ναός αφιερωμένος στον Απόλλωνα.

Κοσμάς Αρκαδίας: Ένα χωριό χτισμένο πάνω στον Πάρνωνα

Ένα Αυγουστιάτικο πρωινό ξανά πήγα στον Κοσμά. Καθώς το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο ένα ζακετάκι είναι απαραίτητο -χωρίς υπερβολή!

Η ζωή στον παραδοσιακό οικισμό κινείται γύρω από την κεντρική πλατεία, η οποία είναι σκεπασμένη με θεόρατα πλατάνια τα οποία έχουν φυτευτεί από το 1883. Γύρω γύρω θα βρεις παραδοσιακά καφενεία και ταβερνάκια. Εμείς πήγαμε πρωί για να απολαύσουμε ελληνικό καφέ στη χόβολη. Φυσικά το συνοδεύσαμε με γλυκά: γαλακτομπούρεκο και μπακλαβά, τα οποία όταν βρεθείς εδώ πρέπει να τα δοκιμάσεις οπωσδήποτε.

Στον Κοσμά έχει επιλογές για να περάσεις το χρόνο σου, ενώ τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ταξιδευτές περνάνε τις διακοπές τους. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται ο Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων, μάλιστα στη πίσω πλευρά του έχει τρεις κρίνους που πέφτουν τα νερά -προτείνω να πάρεις μπουκάλια και να τα γεμίσεις νερό.

Στο γραφικό, πετρόχτιστο χωριό ξεχωρίζει το Δημοτικό σχολείο –εκεί στεγάζεται και το Λαογραφικό Μουσείο- , το κοινοτικό κατάστημα, ενώ υπάρχει βιβλιοθήκη που βρίσκεται στο κέντρο της Κοινότητας. Όλα αυτά αξίζουν το χρόνο σου.

Το φαγητό στα παραδοσιακά ταβερνάκια έχει κρεατικά, πιάτα με μελιτζάνα -η Αρκαδία φημίζεται για τη τσακώνικη μελιτζάνα- και φυσικά λαχανικά συνήθως από τον κήπο τους.

Από την άλλη αν θέλεις να μην χάσεις και τα μπάνια σου μπορείς να απολαύσεις τη θάλασσα στο Λεωνίδιο -με υπέροχα καταγάλανα νερά. Για το τέλος θα σου πρότεινα να επισκεφτείς το μοναστήρι Παναγίας Έλωνας, το οποίο είναι χτισμένο στην άκρη του βουνού.