Βασισμένο σε αληθινή ιστορία, το Ρουά Ματ σε σκηνοθεσία του Πιερ Φρανσουά Μαρτέν-Λαβάλ (Γκαστόν, ο Γκαφατζής), παρακολουθεί τη γεμάτη αντιξοότητες πορεία ενός νεαρού παιδιού σε μία ξένη χώρα, μια πορεία γεμάτη κουράγιο, αγάπη για τη ζωή και ελπίδα.

Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο μεγάλος σταρ της Γαλλίας Ζεράρ Ντεπαρντιέ (Συρανό ντε Μπερζεράκ) στο πλευρό του νεαρού Ασάντ Αχμέντ. Το καστ συμπληρώνουν οι Μιζανούρ Ραχαμάν και Ιζαμπέλ Ναντί (Αμελί).

 

Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός παιδιού που μαθαίνει να ζει χωρίς τη μητέρα του, μακριά από την πατρίδα, τις ρίζες και τη μητρική του γλώσσα. Η ιστορία του Φαχίμ δεν είναι απλά ένα συγκινητικό ιστορικό της ζοφερής πραγματικότητας, που βιώνει ένα κομμάτι της υποτιθέμενης «πολιτισμένης» κοινωνίας μας, αλλά και μια δυνατή απόδειξη της πατρικής θέλησης, της καλοσύνης των ξένων και του θάρρους που κρύβει η ψυχή ενός μικρού αγοριού που θα παλέψει για να πετύχει.

 

 Λίγα λόγια για τη ταινία:

Ο 8χρονος χαρισματικός σκακιστής Φαχίμ αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα του, το Μπαγκλαντές, για να φτάσει κατατρεγμένος μαζί με τον πατέρα του στο Παρίσι. Η αίτησή τους για άσυλο απορρίπτεται, και ως  λαθρομετανάστες πια, καταλήγουν άστεγοι και απελπισμένοι. Η τύχη τους χαμογελά όταν ο Φαχίμ γνωρίζει τον Σιλβάν (Ζεράρ Ντεπαρντιέ), έναν κορυφαίο Γάλλο προπονητή σκακιού, που τον εκπαιδεύει και του δίνει σκοπό στη ζωή. Οι αγώνες του πάνω στη σκακιέρα, αντανακλούν τις νίκες και τις συντριπτικές ήττες του στην πορεία για μια φυσιολογική ζωή.

Ο Φαχίμ διακρίνεται σε τοπικά και εθνικά τουρνουά και τελικά, το 2012, κερδίζει τον τίτλο του Πρωταθλητή Σκακιού της Γαλλίας, σε ηλικίες κάτω των 12 ετών.