Καλοκαίρι 2020. Ή αλλιώς το πρώτο σου καλοκαίρι με μωρό στη παραλία και αναρωτιέσαι αν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζεσαι ( ή σου λένε). Θα ξεκινήσω με το πιο απλό. Ποιος είναι αυτός που σου λέει για τις δυσκολίες; Μια φίλη, η οποία τα βλέπει όλα βουνό και καθόλου θετικά ή η αδερφή σου που είναι πιο cool μαμά, αλλά τις πρώτες φορές η βόλτα στην παραλία με μωρό την εξουθένωσε;

Υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι κανόνες για να πας για μπάνιο με μωρό. Σίγουρα το πόσο μηνών είναι παίζει σημαντικό ρόλο. Όπως και στις μονοήμερες αποδράσεις με μωρό έτσι και στα πρώτα μπάνια όλα καθορίζονται από το γεγονός αν θηλάζει μόνο, αν πίνει μόνο γάλα ή αν έχει περάσει σε στέρες τροφές.

Η δική μας πρώτη επιχείρηση με μωρό στη παραλία ήταν στη Θάσο, όπου ο μικρός μου ήταν μόλις τριών μηνών. Μετά από συζήτηση με τη παιδίατρο μου πρότεινε πως αν τα νερά είναι καθαρά μπορεί κανονικά να κάνει το πρώτο του μπάνιο.

Η πρωτή βουτιά είναι εύκολη…το πριν φτάσεις στην παραλία έχει προετοιμασία. Γιατί πρέπει να φτιάξεις την τσάντα του με extra πράγματα.

-Αν πίνει γάλα εννοείται έχεις μαζί σου ένα μεγάλο θερμός με ζεστό νερό για να του το φτιάξεις μόλις πεινάσει. Και θα πεινάσει σίγουρα, η θάλασσα τους ανοίγει την όρεξη.

-Ετοίμασε ενα μικρό ψυγειάκι να πάρεις μαζί. Εγώ το έπαιρνα για να έχω μέσα γιαουρτάκια. Αν είναι κοντά στο χρόνο μπορείς να έχεις μια ποικιλία με φρούτα. Επίσης για να έχει πάντα δροσερό νερό.

https://www.instagram.com/p/BYDRahhlP-U/

-Αδιάβροχη πάνα για να τη φοράει μέσα στο νερό. Δεν τον είχα αφήσει χωρίς πάνα γιατί τριών μηνών δεν μπορεί να σε προειδοποιήσει για τις ανάγκες του. Για να μην έχουμε ατυχήματα φορούσαμε πάντα πάνα στο νερό.

-Μην ξεχάσεις το καπέλο του.

Προσωπικά με μωρό 3 μηνών κατέβαινα στην παραλία μετά τις 18.00 που δεν έκαιγε τόσο πολύ ο ήλιος. Όσο και να ήθελα να κατέβω νωρίτερα δεν το έκανα γιατί με τις ακτινοβολίες του ήλιου έχω λίγο φοβηθεί. Μάλιστα, του έπαιρνα μια μικρή πισίνα φουσκωτή κι αν είχε πολύ κόσμο προτιμούσα να κάθεται εκεί μέσα παρά στη θάλασσα. Αν εσύ θέλεις να πας πρωί φρόντισε να έχεις πάντα ομπρέλα για να κάθεται το μωρό σε σκιερό μέρος.

Η πρώτη μας απόπειρα στο νερό στέφθηκε με επιτυχία!! Σε σημείο που δεν ήθελε να βγει.. ναι μόλις του έβγαζα τα πόδια από το νερό μας άκουγαν όλοι απ΄έξω.

Τι άλλο πρέπει να προσέξεις:

  • Προτίμησε παραλία με βότσαλο και όχι με άμμο. Αν φυσήξει είναι πολύ επικίνδυθνο να μπει στα μάτια τους ή ακόμα και να τη φάνε.
  • Μην πηγαίνεις σε απομονωμένες παραλίες με μωρό καλύτερα με κόσμο κι ας μην τοι βάλεις μέσα αν δεν έχει τόσο καθαρά νερά.
  • Να έχειςπάντα μαζί σου φυσιολογικό ορό- ακόμα και άμμος αν μπει στα μάτια του θα κάνεις αμέσως πλύσεις.
  • Καλύτερα να έχει κοντά μια καντίνα -για οτιδήποτε μπορεί να χρειαστείς.
  • Να έχεις μαζί σου το πορτ μπεμπέ του. Εγώ εκεί τον έβαζα κι απολάμβανε τη θάλασσα για αρκετά λεπτά.

Το πρώτο σας καλοκαίρι, την πρώτη εξόρμηση στην παραλία να την απολαύσετε οικογενειακώς, να βγάλετε πολλές φωτογραφίες γιατί τα επόμενα καλοκαίρια στην παραλία θα κουβαλάς πολλά μα πολλά πράγματα του.