Ραντεβού με τον “Συλλέκτη” στο θέατρο Αθηνά
Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Ραντεβού με τον “Συλλέκτη” στο θέατρο Αθηνά

Κάθε φορά που μια θεατρική παράσταση παίρνει την απόφαση να ανεβάσει αυλαία, αυτή την περίοδο, γινόμαστε λίγο πιο πλούσιοι.

Μετά την περσινή επιτυχημένη του πορεία το καθηλωτικό μυθιστόρημα του Τζων Φώουλς, ο “Συλλέκτης” επιστρέφει στη σκηνή του Θεάτρου Αθηνά στη διασκευή του Μαρκ Χήλυ σε μια παράσταση μ’ έντονο το στοιχείο του ψυχολογικού θρίλερ και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους τους Αργύρη Αγγέλου και Ιωάννα Πηλιχού. 

Η παράσταση ανοίγει αυλαία στις 10 Ιουλίου.

Το έργο παρακολουθεί τον Κλεγκ, έναν ανήσυχο και φιλόδοξο νεαρό ταπεινής καταγωγής, που έχασε τους γονείς του μικρός, μεγάλωσε με μια θεία του και την ανάπηρη κόρη της και δεν κατάφερε ποτέ να ενταχθεί κοινωνικά. Μοναδική του διέξοδος η συλλογή πεταλούδων. Όταν θα κερδίσει ένα λαχείο, θ’ απαγάγει και θα φυλακίσει για έναν μήνα τη Μιράντα, μια νεαρή φοιτήτρια Καλών Τεχνών, με την οποία τον χωρίζουν έντονες κοινωνικές διαφορές.

View this post on Instagram

Τελικά είναι γεγονός ότι όταν κάνει κάνεις σχέδια ο Θεός γελάει ! Εκεί λοιπόν που σκεφτόμουν ότι όλα τελείωσαν για φέτος το Καλοκαίρι μετά από την ακύρωση των περισσότερων παραστάσεων που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν, ένα απρόσμενο τηλεφώνημα και ο Συλλέκτης ξαναπαίρνει ζωή και έρχεται να συνεχίσει το ταξίδι που ξεκίνησε το Μάρτιο στο θέατρο Άλμα για δύο μόνο παραστάσεις λόγω του lockdown. Μεταφερόμαστε λοιπόν χάρη στον κύριο Μαροσουλη στο καλοκαιρινό θέατρο Αθηνά( Δεριγνύ και Πατησίων) από 10 Ιουλίου κάθε Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή! Θες το έργο, οι συντελεστές, η αγάπη με την οποία φτιάξαμε αυτή τη δουλειά, η θέρμη με την οποία την αγκαλιάσατε όσοι προλάβατε να τη δείτε, αποδεικνύεται πάντως ότι αυτή η παράσταση έχει ένα αστεράκι, που θα ήταν κρίμα να σβήσει έτσι άδοξα… Εύχομαι πολλή και καλή επιτυχία σε όλους τους συναδέλφους που θα δηλώσουν το παρόν και θα "παλέψουν" αυτό το ομολογουμένως δύσκολο και πρωτόγνωρο Καλοκαίρι. Εύχομαι και εσείς από τη μεριά σας να μας στηρίξετε όλους… ανυπομονώ! #syllektis #collector #johnfowles #theatre #summerinathens #actorslife #lovemyjob #onlylove

A post shared by Argiris Aggelou Official (@argiris_aggelou_official) on

Τα αισθήματα του θεατή εναλλάσσονται, ενώ κανονικά θα έπρεπε να είναι σταθερά· εκείνη είναι το θύμα κι εκείνος ο θύτης. Αυτή είναι η βασική δύναμη της αφήγησης του Φώουλς. Ο Κλεγκ είναι ένας άνθρωπος εμμονικός – σχεδόν αμόρφωτος, άσχετος από τέχνη, πολιτική, φιλοσοφία· ένας άνδρας που αρνείται να «διδαχτεί» οτιδήποτε από εκείνη. Η Μιράντα είναι μια λαμπερή πεταλούδα, ταλαντούχα ζωγράφος, συναναστρέφεται καλλιτέχνες – λίγο υπεροπτική, σίγουρα έξυπνη. Στην κανονική ζωή δε θα καταδεχόταν ούτε να τον κοιτάξει. Ωστόσο για ανθρώπους σαν κι αυτόν δεν υπάρχει γιατρειά: ο Κλεγκ θα παραμείνει συλλέκτης για πάντα.

Με αφορμή αυτή την αναγκαστική συνύπαρξη, παρακολουθούμε τη διαμάχη ανάμεσα στις διαφορετικές επιθυμίες και επιδιώξεις των δύο αυτών ανθρώπων, με έμφαση σ’ έννοιες όπως η εμμονή και η εξάρτηση. Ο Φώουλς, πραγματεύεται το θέμα της άσκησης εξουσίας, και στήνει μια μάχη, όπου εκείνος τη δυναστεύει καταργώντας τη σωματική της ελευθερία, ενώ εκείνη του επιβάλλεται με τη νοημοσύνη της.

«Ο συλλέκτης» του Φώουλς είναι ένα λεπτά επεξεργασμένο ψυχογράφημα δύο χαρακτήρων, ένα έντονο θρίλερ με διαρκή υπόγεια ένταση.

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν

Παίζουν: Αργύρης αγγέλου, Ιωάννα Πηλιχού

κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.30

τιμές εισιτηρίων: 14 ευρώ (κανονικό) & 10 (μειωμένο)

προπώληση: στο ταμείο του θεάτρου & στο Viva.gr

ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑ: Δεριγνύ 10, τηλ. 2108237330