Πριν περίπου έξι χρόνια, η μεγάλη μου βαφτιστήρα Emelie γινόταν 18 ετών. Δηλαδή έμπαινε στην εφηβεία. Θυμάμαι εκείνο το διάστημα έψαχνα με αγωνία να της βρω δώρο που να της αρέσει. Αλήθεια, τι δώρο επιθυμεί ένα παιδί που γίνεται ενήλικας;

Οι γονείς μου με προέτρεπαν να της αγοράσω χρυσαφικό, εγώ ήμουν αντίθετη. Μετά από αρκετή αναζήτηση κατέληξα πως το καλύτερο δώρο θα ήταν οι διακοπές με τη νονά. Ναι, θα πηγαίναμε για 4 ημέρες σ΄ένα από τα ωραιότερα νησιά της χώρας μου κι από τα αγαπημένα μου, την Ίο. Οι λόγοι που την επέλεξαν ήταν δύο: οι φανταστικές παραλίες και το γεγονός πως μπορείς να μετακινηθείς τόσο με τα πόδια ή με ποδήλατο όσο και με την πολύ καλή συγκοινωνία του νησιού.

Για την ιστορία να σου αναφέρω πως η Emelie έχει γεννηθεί και ζει στη Σουηδία και πως της αρέσει να ανακαλύπτει τις ομορφιές της Ελλάδας. Επίσης, θα έμπαινε στην εφηβεία σύμφωνα με τα ελληνικά δεδομένα -τα παιδιά στη Σουηδία τελειώνουν στα 19 το σχολείο.

Η Ίος είναι ένα μοναδικό νησί που συνδυάζει τα πάντα: από ξέφρενες διακοπές μέχρι πολύ ήρεμες. Και στο επιβεβαιώνω γιατί εγώ στη Νιο -όπως τη λένε οι ντόπιοι- την επιλέγω πάντα για ξεκούραστες και οικογενειακές διακοπές.

Στο κάθε νησί άλλα μπορείς να κάνεις όταν θα πας με την παρέα σου, άλλες ανάγκες έχει ένα ζευγάρι και άλλες μια οικογένεια. Εγώ στο συγκεκριμένο ταξίδι είχα την απόλυτη ευθύνη για τη βαφτιστήρα μου και ήθελα να κάνουμε ξεκούραστες διακοπές και πάνω απ όλα να δει τις ομορφιές του κυκλαδίτικου νησιού.

Η Ίος πήρε το όνομά της στην αρχαιότητα από την λέξη Ία, τα λουλούδια δηλαδή που φύτρωναν άφθονα στο νησί. Κατ’ άλλους το όνομά της το χρωστάει στην φοινικική λέξη Ίος, που σημαίνει σωρός από πέτρες.

Στην Ίο φτάνεις με το καράβι από Πειραιά, καθώς δεν έχει αεροδρόμιο και το καλοκαίρι έχει συχνά δρομολόγια. Φτάνοντας στο λιμάνι του νησιού θα πάρεις μια γεύση από την αρχιτεκτονική του νησιού που φημίζεται για τις καταπληκτικές του παραλίες.

Βόλτα στη Χώρα

Από τις πιο όμορφες κυκλαδίτικες Χώρες βρίσκεται μόλις 2 χιλιόμετρα από το λιμάνι. Κρεμασμένη πάνω στη πλαγιά ενός λόφου έχει όλα τα κυκλαδίτικα χαρακτηριστικά: λευκά γραφικά σπίτια, πλακόστρωτα σοκάκια που καταλήγουν στην Παναγία την Γκρεμιώτισσα, όπου η θέα είναι εξαιρετική -θα σου πρότεινα να φτάσεις εκεί πάνω την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Επίσης, στη Χώρα βρίσκεται η κεντρική πλατεία, ταβερνάκια, καφέ και φυσικά εκεί χτυπάει η καρδιά της νυχτερινής ζωής. Η παράδοση παντρεύεται αρμονικά με νεότερα στοιχεία χωρίς να χαθεί τίποτα από τη γραφικότητα του νησιού. Περπατώντας στα σοκάκια της Χώρας θα σταματήσεις σε πολλά σημεία για να βγάλεις φωτογραφίες, θα βρεις πολλά τουριστικά μαγαζιά για να πάρεις είτε αναμνηστικά είτε ρούχα σε πολύ καλές τιμές και φυσικά έχει πολλές γευστικές επιλογές.

 

Κολύμπι στο πολυσύχναστο Μυλοπότα

Από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού με χρυσαφένια άμμο και καταγάλανα νερά. Νωρίς το πρωί μέχρι το μεσημεράκι είναι πιο ήσυχη για να απολαύσεις τις βουτιές σου, ενώ αργότερα συγκεντρώνονται όλοι οι νεαροί τουρίστες του νησιού. Σε κάθε περίπτωση όποια ώρα της ημέρα την επισκεφτείς το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα θέλεις να βγεις από τα φανταστικά νερά της.

 

Με καραβάκι το γύρο του νησιού

Από το λιμάνι ξεκινάνε καραβάκια που μπορείς να ανακαλύψεις το νησί και να κολυμπήσεις σε παραλίες μη προσβάσιμες από το οδικό δίκτυο. Επίσης, με καραβάκι θα φτάσεις μέχρι την πιο φανταστική παραλία του νησιού, το Μαγγανάρι με τα καταγάλανα δροσερά νερά και την χρυσαφένια άμμο. Εδώ να σου πω πως μπορείς να πας κι οδικώς, αλλά πίστεψε με αξίζει με το καραβάκι. Ο γύρος του νησιού είναι καταπληκτικός, θα κάνεις στάσεις για βουτιές σε άγννωστες παραλίες, ενώ θα περάσεις αρκετές ώρες στο Μαγγανάρι -μεσημεριανό με παραδοσιακά φαγητά στις ταβερνούλεςπου έχει εκεί είναι στα plus της εκδρομής.

 

Δοκιμάσαμε τοπικές γεύσεις

Στη Νιο θα απολαύσεις τα ντόπια τυριά -η φήμη τους έχει βγει εκτός συνόρων- όπως νιώτικο, σκοτύρι, ξινό. Από τα παραδοσιακά φαγητά του τόπου αξίζει να δοκιμάσεις μεταξύ άλλων τα τσιμέτια -κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι-, πίτες όπως η λαδένια και το παραδοσιακό μερτζέλι, δηλ. το χειροποιήτο κριθαράκι.

 

Βουτιές σε παραλίες του νησιού

Κάθε ημέρα πηγαίναμε σε διαφορετική παραλία. Η Κουμπάρα, κοντά στη Χώρα και το λιμάνι, είναι οργανωμένη και η πιο τέλεια επιλογή για να δεις το ηλοβασίλεμα, ενώ η Αγία Θεοδότη έχει καθαρά και βαθιά νερά. Η παραλία Κολιτσάνι έχει πεντακάθαρα νερά και η πρόσβαση γίνεται από ένα μονοπάτι.

 

Cocktail στη Χώρα

Μετά το δείπνο και τις βόλτες στη Χώρα κάναμε μια στάση στα μικρά bars για ένα cocktail. Πολλές φορές πηγαίναμε για ένα ελαφρύ ποτό λίγο πριν το φαγητό και πραγματική η ώρα ήταν καταπληκτική γιατί δεν είχε τόσο πολύ κόσμο, απολάμβανες την συζήτηση με χαλαρή μουσική και τις ομορφιές του κυκλαδίτικου νησιού.

 

Ps Από τα ωραιότερα ταξίδια που έχω κάνει. Ναι, είχα πολύ άγχος γιατί τότε δεν είχα γίνει μαμά και η ευθύνη ήταν μεγάλη. Αυτό το ταξίδι το θυμόμαστε ακόμα με πάρα πολλή αγάπη και ξέρω πως θα πάμε ξανά κάπου οι δυο μας. Ο χρόνος με τα βαφτιστήρια μας είναι πολύτιμος και την επόμενη φορά που θα σκεφτείς τι δώρο να του/της κάνεις επέλεξε κάτι που θα απολαύσετε μαζί.