Μου αρέσουν πάρα πολύ τα road trip τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Δεν θα επιλέγω πολύ συχνά, γιατί όντως έχουν μια κούραση παραπάνω, αλλά όταν θέλω να γνωρίσω καλά ένα μέρος προτιμώ να οργανώσω road trip. Από τα αγαπημένα μου ήταν στην Ιταλία. Δύο περίπου χρόνια έζησα στη Νάπολη και ένα από τα αγαπημένα μου ταξίδια ήταν με αυτοκίνητο από το Νότο πάνω στο Βορρά, μεστάσεις σε φανταστικά χωριουδάκια -καθόλου τουριστικά. Θυμάμαι απόλαυσα τόσο τις φανταστικές διαδρομές όσο και το καλό ιταλικό φαγητό σε τρατορίες.

Μάλιστα, τρεις μήνες αφού έγινα μαμά -είχα στερηθεί πολύ τα ταξίδια την περίοδο της κύησης- κάναμε οικογενειακώς (ναι με βρέφος) ένα φανταστικό road trip. Από την Αθήνα πήγαμε στη Θάσο μετά Μέτσοβο, Λίμνη Πλαστήρα κι από εκεί Μονεμβασιά με τελκό προορισμό πριν την επιστροφή το Λεωνίδιο. Χόρτασα Ελλάδα. Χόρτασα όμορφα μέρη!

Αν σκέφτεσαι φέτος να ταξιδέψεις οδικώς και να κάνεις road trip (με ή χωρίς παιδιά) σου συγκέντρωσα χρήσιμα tips  για να ακολουθήσεις και να το απολαύσεις.

Οργάνωσε το road trip

Ειδικά αν έχεις οικογένεια είναι προτιμότερο να οργανώσεις με κάθε λεπτομέρεια από πριν το σχεδιασμό του ταξιδιού σου και να μην πηγαίνεις στην τύχη. Γιατί δεν βοηθάει τόσο πολύ κι από την στογμή που έχεις πάρει απόφαση να κάνεις road trip είναι κρίμα να μην σου αφήσει όμορφες αναμνήσεις. Ακόμα και αν πηγαίνεις με το ταίρι σου οι δυο σας βγάλτε ένα πλάνο για να μην έχετε μεγάλες αποκλίσεις.

 

Πήγαινε για σέρβις το αυτοκίνητο ή τη μηχανή σου

Μπόρεί να πήγες πρόσφατα για έλεγχο το όχημα σου, όμως αν αποφασίσεις να κάνεις road trip δεν θα το διακινδυνέψεις και θα πας ξανά για ένα τυπικό έλεγχο. Πρέπει να είσαι σίγουρος/η πως το αυτοκίνητο σου ή η μηχανή είναι σε καλή κατάσταση και δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω.

 

Κάνε συχνές στάσεις

Όσο και σίγουρος/η να είσαι για τον τρόπο που οδηγάς οι στάσεις είναι απαραίτητες για εσένα που πρόκειται να είσαι για μέρες στο τιμόνι. Προτείνω κάθε 3 ώρες να κάνεις ένα break έστω και για 10 λεπτά και μετά να ξεκινήσεις με πιο καθαρό οπτικό πεδίο.

 

Να μένεις έστω τρεις ημέρες σε κάθε μέρος

Έτσι θα προλάβεις να δεις το μέρος, αλλά και να ξεκουραστείς. Ειδικά αν έχεις μικρά παιδιά χρειάζεται λίγη παραπάνω ξεκούραση γιατί δεν είναι εύκολο να βρίσκονται συνεχώς on the road. Στο μέρος που θα επιλέξεις να μείνεις προτίμησε να μην χρειάζεται μετακίνηση με αυτοκίνητο για ναξεκουραστείς σωματικά και ψυχικά. Αν θέλεις μπορείς είτε να περπατήσεις είτε να νοικιάσεις ποδήλατο. Σίγουρα θα νιώσεις πολύ καλύτερα.

 

Μην φορτωθείς  βαλίτσες

Αν ταξιδεύεις με παιδιά είναι καλό να πάρεις τα τελείως απαραίτητα για να μην υπάρχει πολύ βάρος στο αυτοκίνητο. Πραγματικά δεν χρειάζεσαι πολλά ρούχα μαζί σου, πάρε 5-6 αλλαξιές και είσαι μια χαρά. Εξάλλου στις διακοπές χρειάζεται να είμαστε χαλαροί και να μην κάνουμε ότι στην καθημερινότητα μας.

 

Να έχεις πάντα ένα ψυγείο μαζί

Ένα μικρό ψυγείο θα σου είναι πάντα απαραίτητο. Και εννοείται θα το εκτιμήσεις όταν διψάσεις ή όταν πεινάσεις, αλλά δεν βρίσκεις πουθενά να κάνεις μια στάση. Βάλε τα απαραίτητα νερά, χυμούς, φρούτα και σάντουιτς.