Κάθε χρόνο ανυπομονούμε για αυτό το πρώτο τριήμερο του καλοκαιριού. Φέτος, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά με νέα δεδομένα και μέτρα, καθώς όλα έχουν αλλάξει με το πέρασμα του κορονοϊού.

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος τα νησιά είχαν την τιμητική της, όμως πλέον  στη προτίμηση των ταξιδευτών μπαίνουν δυναμικά οι προορισμοί που είναι προσβάσιμα με αυτοκίνητο. Εγώ σου βρήκα ιδανικούς προορισμούς για να αποδράσεις κι εσύ απλά θα τσεκάρεις τη διαμονή σου γιατί έχουν ανοίξει μόνο τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και όχι τα εποχιακά.

Γαλαξίδι

Σαββατοκύριακο στο Γαλαξίδι

Μια όμορφη κωμόπολη με μεγάλη ναυτική ιστορία. Το Γαλαξίδι είναι περίπου δύο ώρες από την Αθήνα και είναι ιδανικός προορισμός τόσο για οικογένειες όσο και για ζευγάρια. Στον παραδοσιακό οικισμό θα απολαύσεις βόλτες στα καντούνια, όπου θα εντυπωσιαστείς από τα καπετανόσπιτα γυρνώντας πίσω το χρόνο. Προτείνω να μπεις σ΄ένα από τα παραδοσιακά καπετανόσπιτα για να γνωρίσεις την ιστορία του τόπου. Μάλιστα, πολλά από τα σπίτια των καπεταναίων έχουν νταβάνια σχεδιασμένα από Ιταλούς ζωγράφους με ιδιαίτερες τεχνοτροπίες. Στο Γαλαξίδι θα απολαύσεις βόλτες με ποδήλατο, βουτιές σε πεντακάθαρα νερά και φρέσκο ψαράκι στα ταβερνάκια. Αν θέλεις μια μικρή απόδραση από τη θάλασσα πήγαινε μέχρι τους Δελφούς, ενώ σε κοντινή απόσταση είναι τόσο η Αγόριανη όσο και η Αράχωβα.

 

Λεωνίδιο

https://www.instagram.com/p/BmQUWXIn1cg/

Το Λεωνίδιο βρίσκεται κάτω από έναν κόκκινο βράχο και έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Μια βόλτα στα σοκάκια θα σε αποζημιώσει καθώς θα δεις αρχοντικά από το 1880 και ιδιαίτερα σπίτια με όμορφες αυλές. Από τις αρχές του καλοκαιριού η ζωή μεταφέρεται στην Πλάκα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα περπατήσεις την τσακώνικη πόλη. Οι παραλίες είναι όλες καταπληκτικές, ενώ λίγο πιο πέρα από το Λεωνίδιο, στα Πούληθρα θα απολαύσεις το μπάνιο σου στον “Άη Γιώργη” όπου εκεί τα νερά είναι γαλαζοπράσινα και το κάδρο σου θα συνδυάζει θάλασσα μ΄ ένα καταπράσινο βουνό. Το φαγητό παίζει σημαντικό ρόλο σ΄αυτόν τον τόπο που βγάζει την πιο γλυκιά μελιτζάνα, τη τσακώνικη. Παπουτσάκια, μουσακάς και μοσχαράκι με μελιτζάνες είναι κλασσικά φαγητά που αξίζει να τα γευτείς. Μην παραλείψεις να επισκεφτείς τη Μονή Παναγίας Έλωνας, η οποία είναι κυριολεκτικά κρεμασμένη πάνω σε βράχο.

 

Λευκάδα

Από τα ωραιότερα νησιά του Ιονίου που φτάνεις μέχρι εκεί με αυτοκίνητο. Στην Λευκάδα θα απολαύσεις το μπάνιο σου στις πανέμορφες και πασίγνωστες παραλίες, βόλτα στην πόλη και στα χωριά, ενώ για εσένα που σου αρέσουν οι εναλλακτικές διακοπές θα απολαύσεις πεζοπορία με φόντο όμορφα τοπία.  Από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού είναι το Πόρτο Κατσίκι -τον Αύγουστο δεν μπορείς να την απολαύσεις λόγω του κόσμου.  Οι ντόπιοι προτιμούν να κολυμπάνε στο Κάστρο -βρίσκεται απέναντι από την πλωτή γέφυρα στην είσοδο του νησιού- και τη Γύρα -ιδανική επιλογή για οικογένειες. Για βόλτες επίλεξε το Νυδρί το πιο τουριστικό μέρος αξίζει να το δεις και να το περπατήσεις, τη Βασιλική και τον Άγιο Νικήτα. Η Λευκάδα φημίζεται για τη φακή Εγκλουβής, το σαλάμι, το λάδι και το κρασί. Σε πολλά μαγαζιά θα βρεις αυτά τα προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς.

 

Επίδαυρος

https://www.instagram.com/p/BbOuvyWFGzF/

Τριάντα χιλιόμετρα από το Ναύπλιο, βρίσκεται η Επίδαυρος, η οποία από το 1988 ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO. Την περίοδο του lockdown έγινε γνωστή είδηση πως οι αναγνώστες της Guardian συνέταξαν τη λίστα με τα 10 μέρη στον κόσμο που θέλουν να επισκεφθούν μετά το τέλος της κρίσης του κορoνοϊού και στην κορυφή αυτής βρίσκεται μια μαγική γωνιά της Ελλάδας, η Επίδαυρος. Σ΄αυτό τον όμορφο τόπο θα απολαύσεις ήρεμες διακοπές, ιδανικός προρισμός για οικογένειες, ενώ το καλοκαίρι συγκεντρώνει πολύ κόσμο λόγω του Φεστιβάλ Επιδαύρου. Εξερεύνησε τη Παλαιά Επίδαυρο, κάνε τις βουτιές σου στην παραλία Καλαμάκι και Γιαλάσι, ενώ μπορείς να κάνεις κοντινές εκδρομές όπως μέχρι το Ναύπλιο.

 

Χαλκίδα

https://www.instagram.com/p/CA3B5gmnzyI/

Η “πόλη των τρελών νερών” όπως είναι γνωστή βρίσκεται με το ένα πόδι στην Εύβοια και το άλλο στην Στερεά Ελλάδα. Μια πόλη με έντονη ζωή που περνάς πάντα ωραία, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, αξίζει να περπατήσεις στο ενετικό κάστρο του Καράμπαμπα και να δεις αυτή την φανταστική θέα που απλώνεται μπροστά σου, να πας στο βόρειο τμήμα της για να δεις από κοντά το Κόκκινο Σπίτι, το οποίο είναι χτισμένο από το 1884. Φυσικά θα κάνεις βόλτα στον παραλιακό πεζόδρομο -εκεί έχει πολλά μαγαζιά για κάθε γούστο και θα δεις τα “τρελά νερά”. Όπως είναι γνωστό στο πορθμό του Ευρίπου τα νερά για έξι ώρες κινούνται από το βόρειο στο νότιο Ευβοϊκό κόλπο, για 8 λεπτά μένουν  στάσιμα και τις άλλες 6 ώρες κινούνται από την αντίστροφη πλευρά. Αν θέλεις να απολαύσεις το μπάνιο σου θα πας στην παραλία Κουρέντι -την προτιμούν οι ντόπιοι- στη Μάνικα -λίγο έξω από τη Χαλκίδα και στις Αλυκές -είναι από τις πιο γνωστές.

Photo credit: Πόρτο Κατσίκι/ Λευκάδα