Ξέρω πολλά ζευγάρια που αγαπάνε τα ταξίδια, αλλά έχουν κάποια στερεότυπα για τις οικογενειακές διακοπές. Δηλαδή όταν αποκτήσουν παιδί δεν θα μπορούν να ταξιδεύουν. Δεν ξέρω γιατί κάποιοι πιστεύουν πως δεν μπορείς να απολαύσεις ταξίδια με μωρό. Το μόνο που αλλάζει είναι το πρόγραμμα, χρειάζεται ένας καλύτερος προγραμματισμός και θα περάσετε όλοι μαζί πολύ καλά. Επιπλέον, το παιδί μαθαίνει από μωρό να ταξιδεύει και αυτό σημαίνει πως θα προσαρμόζεται ευκολότερα. Γιατί σκέψου να περιμένεις να μεγαλώσει το παιδί για να πάει ταξίδι. Δεν θα του είναι κάτι εύκολο γιατί δεν θα το ξέρει και το πιθανότερο είναι να μην απολαύσεις τελικά τις διακοπές.

Την περίοδο της εγκυμοσύνης μου, λόγω χαμηλού αιματοκρίτη, έμεινα 9 μήνες στο κρεβάτι. Ξαφνικά εκεί που είχα μια κοινωνική ζωή βρέθηκα να κάθομαι σπίτι χωρίς να μπορώ ούτε ένα βιβλίο να διαβάσω μιας και ένιωθα συνεχώς εξάντληση.

Όταν γέννησα το πρώτο πράγμα ήθελα να κάνω ήταν να πάω ένα ταξίδι. Ναι, μου είχε λείψει τόσο πολύ και ήθελα να μπούμε σε μια καθημερινότητα για να δούμε πως θα καταφέρουμε να ταξιδέψουμε. Δεν είχα ούτε φόβο ούτε άγχος.

Η δική μας αρχή με ταξίδια έγινε από το εξοχικό που πήγαμε μόλις ο μικρός μου συμπλήρωσε τις 40 ημέρες, ενώ στους τρεις μήνες κάναμε ένα φανταστικό road trip. Στην καρδιά του φθινοπώρου, με σύμμαχο τον καιρό, κάναμε και την πρώτη μας μονοήμερη εκδρομή σε Αράχωβα και Αγόριανη.

Για εσένα που δεν έχεις καταφέρει μέχρι τώρα να ταξιδέψεις με το μωρό σου θα σου δώσω tips για να απολαύσεις την μονοήμερη απόδραση σας. Επίσης, λόγω του lockdown που βιώσαμε μια απόδραση σ΄ένα κοντινό μέρος έστω κι για λίγες ώρες είναι ότι καλύτερο.

Φτιάξε την τσάντα του μωρού

Η τσάντα σίγουρα θα είναι λίγο πιο ενισχυμένη από την τσάντα της βόλτας και το περιεχόμενο καθορίζεται από το πόσο μηνών είναι το μωρό. Αν δεν έχει ξεκινήσει να τρώει στέερες τροφές και πίνει μόνο γάλα τότε θα χρειαστεί να πάρεις μαζί ένα μεγάλο θερμός με ζεστό νερό (αν έχεις δύο πάρε και τους δύο)  για να φτιάξεις το γάλα του όταν πεινάσει. Κι εδώ θα σου πω πως το ταξίδι με βρέφος είναι πιο ξεκούραστο γιατί δεν έχεις να μεταφέρεις φαγητά. Αν πάλι το μωρό σου τρώει τροφές φρόντισε από την προηγούμενη μέρα να έχεις φτιάξει φαγητό για να πάρεις μαζί. Εγώ πριν ξεκινήσω το ταξίδι ζέσταινα το φαγητό του (σούπα λαχανικών) την έβαζα σε μπολ που το  κρατάει ζεστό και το έπαιρνα μαζί. Όσο για το φρούτο μπορείς να πάρεις στην τσάντα 1 μπανάνα να την πολτοποιήσεις με ένα κουταλάκι και να του τη δώσεις. Επίσης, μπορείς να ζητήσεις από μαγαζί που σερβίρει χυμούς να σου φτιάξουν φρουτόκρεμα. Πραγματικά, κανείς δεν λέει όχι σ΄ένα μωρό. Αντίθετα είχα πάντα την καλύτερη εξυπηρέτηση. Στην τσάντα να βάλεις παραπάνω πάνες  για άλλαγμα και δυο φορεσιές μιας και τα μωρά είναι πάντα απρόβλεπτα.

 

Καρότσι για βόλτες

Από την στιγμή που αποφάσισες να πας μονοήμερη εκδρομή με μωρό το καρότσι χρειάζεται οπωσδήποτε. Μην πεις θα έχω το μωρό μαζί στο μάρσιπο γιατί θα κουραστείς μετά από λίγο και δεν θα το ευχαριστηθείς. Ειδικά αν πας σε κάποιο χωριό με πλακόστρωτα σοκάκια καλύτερα να σπρώχνεις το καρότσι από το να περπατάς. Εγώ δεν πήγαινα πουθενά χωρίς το καρότσι μας. Και κάτι ακόμα: όταν έγινε ενός ετών στις κοντινές αποδράσεις δεν έπαιρνα το μεγάλο καρότσι, αλλά ένα μικρό βόλτας.

 

Παιχνιδάκια

Αρκουδάκια, μικρά βιβλιαράκια, κουδουνίστρες ναι τα χρειάζεσαι μαζί σου. Γιατί το μωρό θα απασχοληθεί έστω και μερικά λεπτά οπότε μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου στο γραφικό χωριό με ηρεμία. Ή ακόμα και την ώρα που θα πάτε για φαγητό το μωρό θα απασχοληθεί όπως και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

 

Βιβλιάριο υγείας

Νέα μανούλα δεν πας πουθενά χωρίς το βιβλιάριο υγείας του παιδιού. Για κάθε ενδεχόμενο πρέπει να έχεις μαζί το βιβλιάριο του.

 

Προτίμησε να πας οδικώς

Το πρώτο διάστημα ή αν πρόκειται να κάνετε την πρώτη σας οικογενειακή απόδραση το καλύτερο είναι να πάτε σε μέρος οδικώς και όχι να μπείτε για παράδειγμα σε καράβι. Γιατί δεν ξέρεις ούτε τις δικές σου αντοχές ούτε το μωρού οπότε είναι προτιμότερο να ξέρεις πως μπορείς να φύγεις ανά πάσα στιγμή. Χωρίς να περιμένεις τι ώρα έχει καράβι κι όλα αυτά. Αν σου έδινα μια συμβουλή θα σου έλεγα όσο είναι μωρό προτίμησε τα οδικά ταξίδια γιατί και κάτι να συμβεί, να χρειαστεί είναι καλύτερα να φύγεις όταν θέλεις από το να ψάχνεις διαθεσιμότητα στο καράβι.