Εικοσιένα χιλιόμετρα από την Καρδίτσα βρίσκεται το Παλιούρι, ένα παραδοσιακό χωριό, με λίγους μόνιμους κατοίκους και σήμα κατατεθέν ένα μοναστήρι χτισμένο από τον 13ο αιώνα.

Διάβασε εδώ για τη γαστρονομία της Καρδίτσας

Για να φτάσεις στο επιβλητικό μοναστήρι, είναι χτισμένο στο βουνό έχοντας θέα όλο τον θεσσαλικό κάμπο, θα περάσεις μέσα από το χωριό.

Η μετακίνηση στο χωριό γίνεται με ποδήλατο. Η Καρδίτσα είναι η πρώτη πόλη που δημιούργησε ποδηλατόδρομο.

Γύρω από την κεντρική πλατεία κινείται όλη η ζωή των κατοίκων: παραδοσιακή ταβέρνα, καφέ, παντοπωλείο, καφενείο και μια ακόμα ψησταριά για μερακλήδες. Στο ψητοπωλείο του “Λάκη του Θεσσαλού”, ο Αχιλλέας ψήνει με μεράκι και μαεστρία τα κρεατικά του- καρδιτσιώτικο λουκάνικο με πράσο επιβάλλεται να το δοκιμάσεις.

Η πλατεία του χωριού

Το χωριό είναι μικρό και με μια βόλτα μπορείς να το γυρίσεις όλο. Παραδοσιακά σπίτια, αλλά και πιο σύγχρονα, περιποιημένες αυλές με λουλούδια και φυσικά κήπους φορτωμένους λαχανικά. Οι κάτοικοι του ασχολούνται κυρίως με τα βαμβάκια, ενώ έχουν και αμπέλια.

Ο κύριος Κώστας Βασιλόπουλος, ο γηραιότερος κάτοικος του χωριού, είναι 102 ετών.

Φτάνοντας στην κεντρική πλατεία του χωριού θα στρίψεις αριστερά και θα ακολουθήσεις τη πινακίδα “Αή Γιάννης”, η οποία θα σε οδηγήσει στο μοναστήρι. Αρχικά, θα συναντήσεις το ξωκλήσι της Αγίας- Κυριακής (από τα αγαπημένα μου) -κάθε χρόνο στις 7 Ιουλίου που γιορτάζει οι κάτοικοι του χωριού παρακολουθούν εκεί τη λειτουργία.

Το ξωκλήσι της Αγίας Κυριακής

Λίγα χιλιόμετρα αργότερα θα ανέβεις στο ψηλότερο σημείο του βουνού Κρι σε ύψος 550 μέτρων -εκεί που δεσπόζει το μοναστήρι του Ιωάννη Πρόδρομου με την επιβλητική θέα. Γιατί πριν βρεθείς στη Μονή θα ενθουσιαστείς με την πανοραμική θέα του θεσσαλικού κάμπου.

Το μοναστήρι του Ιωάννη Προδρόμου, γύρω από το οποίο αναπτύχθηκαν και καλλιεργήθηκαν μύθοι, παραδόσεις και δοξασίες αποτελεί το επίκεντρο κάθε λαογραφικής-πολιτιστικής δημιουργίας του τοπικού διαμερίσματος. Και φυσικά επισκέπτες από κάθε μέρος της Ελλάδας έρχονται να το δούνε από κόντα, λόγω τις ιστορίας του.

Η Μονή Ιωάννη Προδρόμου

Πρόκειται για ένα σύνθετο τετρακιόνιο ναό του 13ου αιώνα, κτισμένο στη θέση αρχαίου ναού, με μεταγενέστερες προσθήκες χώρων και με ανακατασκευή στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Η μεγαλόπρεπη παρουσία του, στον σπάνιο τύπο του σταυροειδούς τετρακιόνιου ναού με τρούλο, συνδέεται με παραδόσεις, σύμφωνα τις οποίες ο ναός χάθηκε και ξαναβρέθηκε, αραδόσεις που μαρτυρούν τις διαδοχικές φάσεις και ερημώσεις που πέρασε. Σήμερα διασώζει στο ανατολικό του τμήμα την αρχική φάση του 13ου αιώνα, με το βυζαντινό πλινθοπερίκλειστο σύστημα και λίγες τοιχογραφίες, ενώ το υπόλοιπο ξανακτίσθηκε τον 16ο αιώνα και επισκευάσθηκε τον 19ο. Τα βυζαντινά στοιχεία του, μεταξύ των οποίων και το αρκοσόλιο του βόρειου τοίχου με τον τάφο του κτήτορα, συνδέουν το ναό με τα ηγεμονικά κτίσματα της εποχής στη Θεσσαλία, όπως η μονή της Πόρτα Παναγιάς, η Ολυμπιώτισσα και η μονή Λυκουσάδας, που ιδρύθηκαν από τους αυθέντες της εποχής, οι οποίοι μόνασαν και τάφηκαν σ’ αυτά. Δυστυχώς κανένα ιστορικό στοιχείο δεν σώθηκε για το ναό του Παλιουρίου, αλλά η πρόσφατη επισκευή και ανάδειξη του κτιρίου θα του δώσει τη θέση που του αρμόζει ανάμεσα στα μνημεία της εποχής.

Η Μονή γιορτάζει στις 28 Αυγούστου και στήνεται ένα μεγάλο πανηγύρι. Το φαγητό μαγειρεύεται στο τσουκάλι από τους κατοίκους του χωριού, ενώ πολλοί πιστοί μετά τη λειτουργία κοιμούνται στο ναό. Επίσης, κάθε Παρασκευή γίνεται πλέον λειτουργία.

Αφού δεις το ναό μπορείς να κάνεις μια μικρή βόλτα μέχρι τη πηγή να απολαύσειςτρεχούμενο νερό και να ξεκουραστείς στα παγκάκια που έχουν τοποθετηθεί. Να σημειώσω πως στη περιοχή σώζονται επίσης ερείπια (υπολείμματα από κάστρο και στέρνες σπιτιών) ρωμαϊκής, παλαιοχριστιανικής και μεταβυζαντινής προέλευσης.

Στον εξωτερικό χώρο του βουνού Κρι

Κοντινές αποδράσεις από το Παλιούρι

Βόλτα στη λίμνη Σμοκόβου. Η δεύτερη τεχνητή λίμνη, η οποία δεν είναι τόσο γνωστή στο ευρύ κοινό, είναι πανέμορφη και αξίζει να πας μέχρι εκεί. Στη περιοχή έχεις επιλογές τόσο για φαγητό όσο και για καφέ. Να σημειώσω πως στο χωιό Σμόκοβο υπάρχουν επισκέψιμα ιαματικά λουτρά.

Εξόρμηση στη Λίμνη Πλαστήρα. Με κατεύθυνση την Καρδίτσα θα ακολουθήσεις τις πινακίδες για το “Φράγμα”. Θα διασχίσεις το φράγμα το οποίο θα σε οδηγήσει στη πιο γνωστή και τουριστική λίμνη του τόπου. Από εκεί μπορείς να επισκεφτείς και πολλά χωριά.

-Μονοήμερη στα Τρίκαλα. Η απόσταση είναι πολύ μικρή και αφού έφτασες μέχρι εδώ αξίζει να δεις από κοντά την πιο έξυπνη πόλη της Ελλάδας, όπως τη χαρακτήρισε ο Guardian.

-Εκδρομή στα Μετέωρα. Περίπου μια ώρα απέχει από την Καλαμπάκα και τα Μετέωρα και σου προτείνω να αποδράσεις για να δεις αυτό το σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο των βράχων που όσες φορές και να τα επισκεφτείς σου κόβεται η ανάσα. Πριν φτάσεις εκεί θα περάσεις μέσα από το χωριό Καστράκι.