Οι διακοπές που δεν κάνω απολύτως τίποτα και η μετακίνηση είναι μόνο μεταξύ ξενοδοχείου και ταβέρνας ανήκουν στο πολύ μακρινό μου παρελθόν. Σπάνια επιλέγω διακοπές που δεν θα κάνω τίποτα -τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια έχει φύγει από το μυαλό μου.

Μου αρέσει πολύ να εξερευνώ το μέρος που επιλέγω να πάω διακοπές ή ένα απλό Σαββατοκύριακο και πάντα ψάχνω ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για να γεμίζω το πρόγραμμα μου.

Η Αγόριανη είναι ένας από τους αγαπημένους μου προορισμούς, την είχα ανακαλύψει πάρα πολλά χρόνια πριν από ένα συμμαθητή μου μιας και είναι το χωριό του. Και κάθε φορά που βρισκόμουν στην κοσμοπολίτικη Αράχοβα έβρισκα χρόνο να ξεφύγω και να πάω στην Αγόριανη να απολαύσω παραδοσιακό φαγητό. Έπειτα η Αγόριανη έγινε ο προορισμός μου για Σαββατοκύριακα, πήγα πρώτη φορά μονοήμερη τον γιο μου όταν ήταν 5 μηνών και πάντα βρίσκω ένα λόγο για να επιστρέφω σ΄ αυτό το φανταστικό και ήσυχο χωριό.

Η Αγόριανη είναι ένα μικρό χωριό και όλη η ζωή κινείται στην πλατεία του χωριού με τα πλατάνια, ενώ λίγο πιο πέρα ένα μικρό δρομάκι σε οδηγεί στον καταρράκτη.

Αυτή την φορά που πήγα προτίμησα να ασχοληθώ με τον αγροτουρισμό -μια εναλλακτική μορφή τουρισμού που τα τελευταία χρόνια κερδίζει ολοένα και φανατικούς ταξιδευτές.

Η παρέα μου κι εγώ (εννοείται είχα πάρει μαζί και τον μικρό μου) απολαύσαμε ένα διαφορετικό και “γεμάτο” δραστηριότητες Σαββατοκύριακο, ενώ λίγο πριν την επιστροφή στην Αθήνα δεν νιώθαμε καθόλου κούραση. Αντίθετα, μια ωραία ευεξία που πήραμε από τις ορεινές μας αποδράσεις.

Πεζοπορία

Στο πακέτο της διαμονής σου στον ξενώνα Μαυροδήμος μπορείς να επιλέξεις την πεζοδρομία που ταιριάζει στα γούστα σου. Εμείς επιλέξαμε να πάμε να δούμε από κοντά τον Παγετώνα Επτάστομο, ο οποίος είναι ο νοτιότερος παγετώνας της Ευρώπης. Μια φανταστική διαδρομή μέχρι να φτάσεις στο σπήλαιο με τα επτά στόμια, όπου το χιόνι δεν λιώνει ποτέ αφού η θερμοκρασία στο εσωτερικό του δεν ξεπερνά τους 0° C. Αξίζει να αναφέρω πως η κατάβαση είναι πολύ επικίνδυνη και γίνεται μόνο από καλά εκπαιδευόμενους ή σπηλαιολόγους.

Πικ-νικ στο δάσος

Μετά από τρεις ώρες περπάτημα σε ένα φανταστικό και καταπράσινο τοπίο κάναμε ένα μικρό break για πικ-νικ. Ένα παραδοσιακό πικ-νικ με σαλάτες από τον κήπο, πίτες που φτιάχνουν στον ξενώνα Μαυροδήμο, ενώ μας περίμενα αρνί στη σούβλα και κόκκινο παραδοσιακό κρασί.

Άρμεγμα και καλλιέργεια λαχανικών

Σ΄αυτή την εκδρομή νιώσαμε ντόπιοι γιατί ακριβώς κάναμε ότι οι κάτοικοι του. Δοκιμάσαμε να αρμέξουμε κατσίκες -κάποιοι τα κατάφρραν κάποιοι καθόλου γιατί πραγματικά δεν είναι τόσο εύκολο-, ενώ μετά φυτέψαμε τα λαχανικά της άνοιξης. Μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα, η οποία είναι αντιαγχολυτική και απολαμβάνεις στο έπακρο την επαφή σου με την φύση.

Μαγειρέματα

Το απόγευμα το περάσαμε με μαθήματα μαγειρικής. Αφού αρμέξαμε και συλλέξαμε το γάλα, πήραμε τα αυγά από το κοτέτσι και μαζέψαμε κάποια λαχανικά και χόρτα έφτασε η ώρα να μπούμε στην κουζίνα και να μάθουμε τοπικά μυστικά. Ανοίξαμε φύλλο και φτιάξαμε συλλογικά χορτόπιτα, την  οποία απολαύσαμε όπως και τα τηγανιτά αυγά στο βραδινό μας γεύμα.