Ο Μάϊος, από το 1949, θεωρείται ο μήνας της Ψυχικής Υγείας. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο αντιλαμβάνεσαι πόσο σημαντικό ρόλο παίζει να είσαι ψυχικά υγιής. Για να είσαι χαρούμενος/η, για να διατηρείς καλές σχέσεις (επαγγελματικές/προσωπικές/ φιλικές), για να ανατρέφεις χαρούμενα παιδιά, για να είσαι πιο αποδοτικός/η στην εργασία σου, για να κάνεις ότι επιθυμεί η καρδιά σου, για να ξεφύγεις μακριά από τα “πρέπει” της κοινωνίας, αλλά και κάποιες ταμπέλες που δεν σου ταιριάζουν.

Μέσα από τα βιβλία αυτοβελτίωσης θα βρεις τον τρόπο να δομήσεις καλύτερα τη ζωή σου, να έχεις ισορροπία σε όλους τους τομείς, να μάθεις πως η αφθονία είναι για όλους και να κυνηγήσεις τα όνειρα σου. Θα μάθεις να μην συβιβάζεσαι παρά μόνο με αυτό που σε κάνει εσένα να χαμογελάς.

Όπως σου έχω γράψει σε παλαιότερο άρθρο εγώ βοηθήθηκα πάρα πολύ μέσα από τα βιβλία αυτογνωσίας και αγαπώ να ανακαλύπτω νέα. Εδώ, σου έχω μία λίστα με βιβλία αυτογνωσίας -κλασσικά και νέα- τα οποία θα πάνε τη ζωή σου ένα βήμα μπροστά. Αρκεί, φυσικά, να το θέλεις πραγματικά.

Η επιτυχία βήμα βήμα- Jack Canfield (εκδόσεις Διόπτρα)

Σύνοψη: Η Επιτυχία Βήµα Βήµα θα σου διδάξει πώς να αυξήσεις την αυτοπεποίθησή σου, πώς να αντιµετωπίζεις τις καθηµερινές προκλήσεις, πώς να δώσεις πάθος και σκοπό στη ζωή σου και πώς να πραγµατοποιήσεις όλες σου τις φιλοδοξίες. Το βιβλίο αυτό, που δεν αποτελεί απλώς µια συλλογή από έξυπνες ιδέες, επεξηγεί τις 67 ανεξίτηλες αρχές και πρακτικές που χρησιµοποιούν οι πιο επιτυχηµένοι άνθρωποι του κόσµου. Εφαρµόσετες καθηµερινά όλες αυτές τις αρχές και µεταµορφώσε τη ζωή σαου πέρα από τα πιο ευφάνταστα όνειρά σου.

Γιατί να το διαβάσω: Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι σαν μια εισαγωγή στο κόσμο της αυτοβελτίωσης. Γραμμένο έξυπνα με παραδείγματα και τεχνικές θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις την ζωή σου. Προτείνω να το διαβάσεις, να κρατήσεις σημειώσεις και μόλις το ολοκληρώσεις ξεκίνα πάλι από την αρχή. Αυτή τη φορά με χαρτί και μολύβι για να κάνεις όλες τις ασκήσεις.

 

Σκέψου και πλούτισε -Napoleon Hill (εκδόσεις Κλειδάριθμος)

Σύνοψη:Γραμμένο το 1937 μετά από 25ετή έρευνα, το βιβλίο αυτό θεωρείται ένα από τα διεθνώς αναγνωρισμένα αριστουργήματα στον τομέα της προσωπικής ανάπτυξης. Η φιλοσοφία του βιβλίου επικεντρώνεται στην παραδοχή ότι κάθε στόχος μπορεί να κατακτηθεί μέσω του οραματισμού του και της φαντασίας. Μπορεί κανείς να γίνει ό,τι το μυαλό του θεωρεί πιθανό. O Χιλ αποκαλύπτει μια διαχρονική και παντοδύναμη φόρμουλα επιτυχίας που μας δίνει τη δυνατότητα να κατακτήσουμε τους πιο πολύτιμους στόχους μας.

Γιατί να το διαβάσω: Καταρχήν θα σου εξηγήσω γιατί την συγκεκριμένη έκδοση του βιβλίου. Πολύ απλά, η συγκεκριμένη έκδοση επανάφέρει το αριστούργημά του Hill στην αρχική του μορφή και πρόθεση. Θα μάθεις πως να είσαι οικονομικά εύπορος, χωρίς να επηρεάζεσαι από τις συνθήκες που επικρατούν τόσο στη χώρα σου όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσα από 13 αρχές. Μαθαίνεις τα θετικά χαρακτηριστικά των ονειροπόλων, οι οποίοι κατάφεραν να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα. Κράτησε κι αυτό: “Αν δεν δείτε μεγάλα πλούτη νοερά, δεν θα τα δείτε ποτέ ούτε στον τραπεζικό σας λογαριασμό”.

 

Ξυπνήστε το γίγαντα μέσα σας –Antony Robbins (Εκδόσεις Διόπτρα)

Σύνοψη: Ο Άντονι Ρόμπινς, κορυφαίος και πρωτοπόρος «δάσκαλος», μοιράζεται μαζί τις αποτελεσματικότερες στρατηγικές και τεχνικές του με στόχο να αποκτήσουμε τον έλεγχο σε όλους τους τομείς της ζωής μας: τη συναισθηματική, νοητική και σωματική μας κατάσταση, τις σχέσεις μας, την καριέρα μας και τα οικονομικά μας. Αναγνωρισμένος ειδικός στην Ψυχολογία της Αλλαγής, ο Άντονι Ρόμπινς μας προσφέρει ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα, που αποτελείται από σαφή και απλά βήματα, και μας διδάσκει θεμελιώδη μαθήματα αυτοκυριαρχίας, που θα μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε το σκοπό μας, να ελέγξουμε τη ζωή μας και να δαμάσουμε τις δυνάμεις που διαμορφώνουν το πεπρωμένο μας.

Γιατί να το διαβάσω: Γιατί ο συγγραφέας είναι από τους καλύτερους guru στον πλανήτη. Ένα βιβλίο- οδηγός για να μεταμορφώσεις ουσιαστικά τη ζωή σου. Για να δεις αποτελέσματα επιβάλλεται να κάνεις τις ασκήσεις.

Ο μοναχός που πούλησε τη ferrari του -Robin Sharma (εκδόσεις Διόπτρα)

Σύνοψη: Ο αναγνώστης δεν μπορεί παρά να νιώσει συγκλονισμένος από την ιστορία του Τζούλιαν Μαντλ, του πάμπλουτου μεγαλοδικηγόρου που είδε σε μια στιγμή την πορεία της ζωής του να ανατρέπεται και να οδηγείται ένα βήμα πριν το θάνατο. Ένα σχεδόν μοιραίο έμφραγμα στην αίθουσα του δικαστηρίου… Η συνταρακτική αυτή εμπειρία θα αποτελέσει την αφορμή για να εγκαταλείψει για πάντα τον υλικό κόσμο και να ταξιδέψει προς την Ανατολή αναζητώντας τον ουσιαστικό σκοπό της ζωής του…

Γιατί να το διαβάσω: Η ιστορία του μεγαλοδικηγόρου που δημιούργησε ο Sharma θα σε προβληματίσει και θα σε κάνει να σκεφτείς τι πραγματικά έχει προτεραιότητα στη ζωή σου. Θα ανακαλύψεις πως ο υλικός κόσμος δεν θα σου δώσει την ευτυχία που αναζητάς αν δεν είσαι “οκκ” με το μέσα σου. Επιπλέον, θα σου διδάξει το νόημα της αγάπης για την οικογένεια σου και τη δύναμη του τώρα.

Το Μυστικό -Ρόντα Μπερν 

Σύνοψη: Το Μυστικό κληροδοτήθηκε διά μέσου των αιώνων, και ήταν πολλοί εκείνοι που το πόθησαν, το επιβουλεύτηκαν, το έκλεψαν και το αγόρασαν καταβάλλοντας τεράστια χρηματικά ποσά. Αυτό το προαιώνιο Μυστικό έγινε κατανοητό από μεγάλες ιστορικές μορφές, όπως ήταν ο Πλάτωνας, ο Γαλιλαίος, ο Μπετόβεν, ο Έντισον, ο Κάρνεγκι, ο Αϊνστάιν, καθώς και από πολλούς σημαντικούς εφευρέτες, θεολόγους, επιστήμονες και σπουδαίους στοχαστές. Τώρα το Μυστικό αποκαλύπτεται στον κόσμο. «Καθώς μαθαίνετε το Μυστικό, θα ανακαλύψετε με ποιον τρόπο θα μπορέσετε να έχετε, να γίνετε ή να κάνετε ό,τι θελήσετε. Θα διαπιστώσετε ποιοι πραγματικά είστε. Θα ανακαλύψετε το αληθινό μεγαλείο που σας περιμένει στη ζωή».

Γιατί να το διαβάσω: Από τα πιο κλασσικά βιβλία. Μέσα από τις πραγματικές ιστορίες πετυχημένων ανθρώπων θα εμπνευστείς, θα πεισμώσεις προκειμένου να ακολουθήσεις τα πραγματικά σου “θέλω”. Ps μπορείς να εκτυπώσεις την “επιταγή” αλλά δεν θα σου πω περισσότερα -ακολούθησε τα tips των ειδικών!

Ιστορίες της Καληνύχτας, Elena Favilli– Francesca Cavallo (εκδόσεις Ψυχογιός)

Σύνοψη:Οι Ιστορίες της Καληνύχτας για Επαναστάτριες δίνει νέο περιεχόμενο στα παραμύθια, εμπνέοντας τα κορίτσια με τις ιστορίες 100 ηρωικών γυναικών, από τη βασίλισσα Ελισάβετ μέχρι τη Σερένα Ουίλιαμς. Εικονογραφημένο από 60 γυναίκες εικονογράφους από κάθε γωνιά του πλανήτη, είναι το βιβλίο που έχει λάβει τις περισσότερες χορηγίες στην ιστορία της συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding).

https://www.instagram.com/p/BiQEr2hnZlR/

Γιατί να το διαβάσω: Προσεγμένα κείμενα, φανταστική εικονογράφηση για να εμπνευστείς από τις αληθινές ιστορίες των γυναικών, οι οποίες σου είναι πολύ γνώριμες. Θα μάθεις να διεκδικείς τα όνειρα σου και να μην τα παρατάς.

Συζήτηση με το Θεό, Walsh Neale Donald (εκδόσεις Δυναμική της Επιτυχίας)

Σύνοψη:Έχω ακούσει το κλάμα της καρδιάς σου. Έχω δει την αναζήτηση της ψυχής σου. Ξέρω πόσο βαθιά έχεις ποθήσει την αλήθεια. Το φωνάζεις με πόνο, το φωνάζεις με χαρά. Αδιάκοπα. Με ικετεύεις. Να εμφανιστώ. Να αποκαλυφθώ. Το κάνω εδώ τόσο ξεκάθαρα που δεν μπορείς να το παρανοήσεις. Με γλώσσα τόσο απλή που δεν μπορείς να μπερδευτείς. Με λέξεις τόσο κοινές που δεν μπορείς να χαθείς μέσα στην περιττολογία. Έλα, λοιπόν. Ρώτα με οτιδήποτε. Οτιδήποτε. Θα βρω τον τρόπο να σου φέρω την απάντηση. Ολάκερο το σύμπαν θα χρησιμοποιήσω για να το κάνω…” Φαντάσου να μπορείς να κάνεις στο Θεό τις πιο δύσκολες ερωτήσεις που έχουν σχέση με την ύπαρξή σου, την αγάπη και την πίστη, τη ζωή και το θάνατο, το καλό και το κακό. Φαντάσου να σου έδινε ο Θεός ξεκάθαρες και κατανοητές απαντήσεις… Συνέβη… Μπορεί να συμβεί…

Γιατί να το διαβάσω: Θα σου δώσει πολλές απαντήσεις σε σοβαρά ερωτήματα σου. Γιατί πιστεύουμε πως ο Θεός δεν ακούει πάντα τις προσευχές μας; Επιλέγουμε να φύγουμε από τη ζωή; Δεν θα σου θέσω άλλα ερωτήματα, αλλά σου προτείνω να προσθέσεις το συγκεκριμένο βιβλίο στη βιβλιοθήκη σου. Θα επιστρέψεις πολλές φορές στις σελίδες του για να πάρεις τις απαντήσεις που θέλεις.

Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου – Philippa Perry (εκδόσεις Διόπτρα)

Σύνοψη: Σε αυτό το καθηλωτικό, έξυπνο και με χιούμορ βιβλίο, η αναγνωρισμένη ψυχοθεραπεύτρια Philippa Perry εξηγεί πώς χτίζονται ισχυροί δεσμοί αγάπης με τα παιδιά μας και πώς αυτοί οι δεσμοί προάγουν την πνευματική και ψυχική υγεία τους τόσο στην παιδική όσο και στη μετέπειτα ζωή τους. Αντί να καταστρώσει το «τέλειο» πλάνο ανατροφής, μας προσφέρει μια πλήρη εικόνα των στοιχείων που οδηγούν στη βέλτιστη σχέση γονέα-παιδιού.

https://www.instagram.com/p/B83F-p0Ftak/

Γιατί να το διαβάσω: Το βιβλίο που θα σου δώσει χρήσιμες συμβουλές για να μεγαλώσεις χαρούμενα παιδιά, χωρίς να τα θαλασσώσεις στην ανατροφή τους. Από τα πιο σημαντικά που κρατάω από αυτό το βιβλίο είναι πως πριν μαλώσω το παιδί μου και ξεσπάσω τα νεύρα του πάνω του να έρθω στη θέση του. αλήθεια, όταν ήμουν στην ηλικία του και η μαμά μου με μάλωνε τι ένιωθα; Και τότε θα κάνεις πίσω και δεν θα του φωνάξεις…

Η δύναμη του ΌΧΙ – Άμπι Χίντον (εκδόσεις Ψυχογιός)

Σύνοψη: Όχι πια πληγωμένη αυτοπεποίθηση, όχι πια υπερβολικό φόρτο εργασίας, όχι πια δισταγμούς. Χρησιμοποιώντας αυτή την απλή λέξη, θα σπάσεις τα ταμπού που περιβάλλουν το «όχι» και θα καταφέρεις να κατανοήσεις τις ανάγκες σου. “Η δύναμη του ΟΧΙ” σου μαθαίνει πώς να εκτιμάς τον χρόνο σου και σε εξοπλίζει με τις κατάλληλες τεχνικές για να θέσεις τους δικούς σου κανόνες, να βρεις τον δρόμο σου και να απαιτήσεις σεβασμό.

Γιατί να το διαβάσω: Θα μάθεις να βάζεις προτεραιότητες και να σέβεσαι τον χρόνο σου. Όταν θα αρχίσεις να λες “Όχι” σε ότι δεν σου δίνει χαρά και απλά το κάνεις για να είσαι καλός με όλους τότε ξεκινάει η πραγματική σου ευτυχία. Για αυτό πές “ΝΑΙ” στο ‘ΌΧΙ”.

Γράψε τη δική σου ιστορία -Νικόλας Σμυρνάκης (εκδόσεις Διόπτρα)

Σύνοψη: Ακόμα κι αν δεν έχεις βρει τον ακριβή προορισμό σου, είναι εντάξει. Ίσως είναι προτιμότερο. Ο ρόλος του σκοπού δεν είναι αναγκαστικά να επιτευχθεί, αλλά να μας δείχνει την πορεία. Όπως μια πυξίδα. Η πυξίδα δεν δείχνει ούτε συγκεκριμένη χώρα ούτε συγκεκριμένη πόλη, δείχνει βορρά. Μόλις φτάσουμε σε έναν προορισμό του βορρά, συνεχίζει να μας παρακινεί: «Προχώρα! Έχεις δρόμο ακόμα. Η απομάκρυνση σε περιμένει». Οι στάσεις μας είναι για να χαρούμε τη διαδρομή. Και πρέπει να είναι συχνές, γιατί διαφορετικά ο δρόμος γίνεται κυνήγι δίχως νόημα. Άλλωστε, όσο μακριά κι αν πας, πάντα θα υπάρχει πιο μακριά. Και εκεί είναι η ουσία. Να χαιρόμαστε τη διαδρομή και να έχουμε πάντα μια κατεύθυνση να μας καλεί, μια κατεύθυνση ποτισμένη με πρόοδο, αγάπη και πληρότητα. Από τη στιγμή που αποκτάς πυξίδα, δεν βιάζεσαι πια. Όχι, δεν καθυστερείς, αλλά δίνεις χρόνο στην απόλαυση. Η άφιξή σου στον προορισμό, άλλωστε, θα κρατήσει μονάχα μια στιγμή. Η διαδρομή προς τα εκεί μπορεί να κρατήσει μια ολόκληρη ζωή. Την ημέρα που τον βρίσκεις, αλλάζεις προορισμό. Εκείνη την ημέρα, προορισμός σου γίνεται η κάθε στιγμή μέχρι αυτόν. Στους δώδεκα μήνες που έρχονται σου εύχομαι αυτό ακριβώς, να μετατρέψεις σε προορισμό σου την απόλαυση της διαδρομής μέχρι αυτόν.

https://www.instagram.com/p/CAC2YWflamp/

Γιατί να το διαβάσω: Θα γίνει το ημερολόγιο σου. Θα γράψεις τους στόχους σου, θα μάθεις να κάνεις βήματα δράσης, να επιβραβεύεις τον εαυτό σου για όσα πετυχαίνει. Μέσα από το ημερολόγιο σου θα χτίζεις βήμα βήμα τη ζωή σου. Γιατί για να πετύχεις όλα όσα επιθυμείς πρέπει και να καταγράψεις τους στόχους σου και να ξέρεις ακριβώς τα βήματα δράσης σου..

Το κλαμπ των 5- Robin Sharma (εκδόσεις Διόπτρα)

Σύνοψη:  To Κλαμπ των 5 π.μ. είναι η πρωτοποριακή-καταπληκτική ιστορία δύο απλών καθημερινών ανθρώπων που αναζητώντας ευημερία και γαλήνη σε μια εποχή ψηφιακών περισπασμών και υπέρμετρης πολυπλοκότητας συναντούν τον πιο περίεργο μα και υπέροχο μέντορα. Πώς ξεκινούν το πρωινό τους οι σπουδαίες μεγαλοφυΐες, οι τιτάνες των επιχειρήσεων και οι σοφότεροι άνθρωποι του κόσμου, για να παράγουν εκπληκτικά επιτεύγματα. Μια σχεδόν άγνωστη συνταγή που μπορείτε να ακολουθήσετε αμέσως για να ξυπνάτε νωρίς νιώθοντας εμπνευσμένοι, εστιασμένοι και πλημμυρισμένοι με πυρετώδη ορμή ώστε να αξιοποιήσετε στο έπακρο κάθε μέρα. Μια μέθοδο βήμα βήμα για να διασφαλίσετε τις πιο ήσυχες ώρες στο χάραμα και να έχετε χρόνο για εξάσκηση, για προσωπική ανανέωση και ανάπτυξη. «Μυστικές τακτικές» για να υπερασπίζεστε τα χαρίσματα, τα ταλέντα και τα όνειρά σας ενάντια στους ψηφιακούς περισπασμούς και στις εκτροπές για ασήμαντα πράγματα, προκειμένου να έχετε καλή τύχη, επιρροή και μεγάλο αντίκτυπο στον κόσμο.

Γιατί να το διαβάσω: Ένας από τους τρόπους να γίνεις πετυχημένος, σύμφωνα με τον συγγραφέας, είναι το πρωινό ξύπνημα στις 5. Δεν μένεΣ΄ όλα του τα βιβλία ο συγγραφέας επιμένει πως το μυστικό για να αλλάξεις εντυπωσιακά τη ζωή σου είναι το πρωινό ξύπνημα. Τώρα ο Sharma μέσα από μια παραβολή δίνει τις τεχνικές για να βάλεις το ξυπνητήρι σου νωρίς το πρωί. Εγώ το δοκίμασα και τελικά δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται.

Ηγεσία σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο – John C. Maxwell (εκδόσεις Κλειδάριθμος)

Σύνοψη: Σύμφωνα με το νέο βιβλίο του, για να διαπρέψουν σήμερα οι ηγέτες πρέπει να είναι ευέλικτοι και προσαρμοστικοί. Το κλειδί είναι να μάθουν να ασκούν μια ευέλικτη ηγεσία. Στο Ηγεσία σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο, ο συγγραφέας παρουσιάζει ένα «σχέδιο δράσης» και μοιράζεται με τους αναγνώστες τις αλλαγές που εφάρμοσε στην ηγεσία του σε όλη τη μακρόχρονη και επιτυχημένη καριέρα του: από τους στόχους στην ανάπτυξη, από την ομοιομορφία της ομάδας στην πολυμορφία της ομάδας, από τη διατήρηση στη δημιουργία, από την ανάβαση της σκάλας στο χτίσιμο της σκάλας, από την επιβολή στη σύνδεση.

Γιατί να το διαβάσω: Ο συγγραφέας είναι από τους μακροβιότερους και πλέον επιδραστικούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι ο νούμερο ένα ευπώλητος συγγραφέας των New York Times, έχοντας πουλήσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια αντίτυπα σε πενήντα γλώσσες. Τα περιοδικά Business Insider και Inc. τον αποκαλούν τον πλέον σημαντικό σύμβουλο ηγεσίας στον κόσμο και έχει τιμηθεί με το Παγκόσμιο Βραβείο Ειρήνης από τη Μητέρα Τερέζα.