Από τα μέσα Μαρτίου έχουμε “Μείνει Σπίτι”. Από τους γρήγορους και απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας βρεθήκαμε να έχουμε πολύ ελεύθερο χρόνο, οι περισσότεροι να μαθαίνουν την τηλεργασία και γενικότερα ήρθαμε αντιμέτωποι με τις επιλογές μας.

Το πρώτο διάστημα κάποιοι γκρίνιαζαν: τι θα κάνουν μέσα στο σπίτι, πώς είναι να είσαι όλο το 24ωρο με την οικογένεια σου ή μόνος σου. Έπειτα ξεκίνησε η μαγειρική, η ζαχαροπλαστική, οι ταινίες στο Netflix, η οργάνωση του σπιτιού. Οι ημέρες κυλούσαν και ο καθένας μας απολάμβανε τη δική του καραντίνα. Μέχρι που λίγο -πολύ το συνηθίσαμε. Ενδιάμεσα ανακαλύψαμε νέα μας ταλέντα, γίναμε πιο ευρηματικοί σε δραστηριότητες με τα παιδιά μας, βρήκαμε χρόνο να κάνουμε μάσκες ομορφιάς και να απολαύσουμε ένα ζεστό αφρόλουτρο, καθίσαμε όλοι η οικογένεια ξανά στο τραπέζι και τα επαγγελματικά e-mails μπήκαν για λίγο στον πάγο.

Η επιστροφή σε μια νέα καθημερινότητα είναι εκεί έξω και μας περιμένει. Το “Μένουμε Σπίτι” σε λίγο δίνει τη θέση του στο “Μένουμε Ασφαλείς”.  Έχεις αναρωτηθεί βγαίνοντας έξω στη νέα καθημερινότητα τι θα κρατήσεις από τη δική σου καραντίνα;

Σου προτείνω να πάρεις χαρτί και να σημειώσεις όλα όσα θέλεις να κρατήσεις από την καραντίνα σου, να τα κοιτάς τακτικά για να εξακολουθείς να τα έχεις στη ζωή σου. Είναι αυτά που σου χάρισαν όμορφες στιγμές και δυνατά συναισθήματα.

Εγώ αποφάσισα να κρατήσω τα παρακάτω από τη δική μου καραντίνα:

  • Να αφιερώνω τα Σαββατοκύριακα μόνο σε μένα και την οικογένεια μου. Να κάνουμε δραστηριότητες, να απολαμβάνουμε τα γεύματα μας και να είμαστε ουσιαστικά μαζί.
  • Να ακολουθήσω την συμβουλή της Arianna Huffinghton από το βιβλίο της “Η επανάσταση του ύπνου” (εκδόσεις Διόπτρα): 8 ώρες εργασία, 8 ώρες ύπνος και 8 ώρες για τον εαυτό σου.
  • Να φτιάχνω κέικ για την οικογένεια μου.
  • Να λέω περισσότερα “Όχι”. Αν κάτι δεν μου αρέσει ή δεν θέλω να το κάνω να το εκφράζω και να μην κάνω οτιδήποτε δεν θα μου δίνει χαρά.
  • Να συνεχίσω τις online αγορές. Κερδίζεις χρόνο και επειδή όλοι τώρα θα ξεχυθούν στα μαγαζιά εγώ προτιμώ την ασφάλεια των διαδικτυακών αγορών σε τρόφιμα, παιχνίδια, ρούχα και καλλυντικά.
  • Να βάζω προτεραιότητες και να μην “φορτώνομαι” πολλά πράγματα.
  • Να έχω την πολυτέλεια να κλείνω μία φορά τη βδομάδα το κινητό μου. Το να μένω συνεχώς online μου τρώει χρόνο από πιο δημιουργικά πράγματα.
  • Όταν ο καιρός είναι βροχερός ή βαριέμαι να πάω για τρέξιμο μπορώ να αθληθώ στο σπίτι με ένα πρόγραμμα zumba που βρήκα στο youtube.

Απ΄ότι κατάλαβες κρατάω όλα όσα με γεμίσανε χαρά και βάζω σε προτεραιότητα τη ψυχική μου υγεία. Γιατί αν δεν έχουμε σωματική και ψυχική υγεία δεν μπορούμε να είμαστε δημιουργικοί και χαρούμενοι.