Ένα φθινοπωρινό απόγευμα Πέμπτης πήγα μέχρι το Μικρολίμανο –εκεί που βρίσκεται το εστιατόριο Varoulko Seaside- για να μάθω από κοντά όλα τα μυστικά ενός από τους πιο αγαπημένους μου σεφ και βραβευμένου με αστέρι Michelin, Λευτέρη Λαζάρου.

Η πρώτη μου επαφή με τον chef ήταν πολλά χρόνια πριν όταν ήταν στην κριτική επιτροπή του πρώτου Master chef στο Mega και του είχα κάνει συνέντευξη για τη Real News. Έπειτα, επισκέφτηκα κάποιες φορές το εστιατόριο του, ενώ ο αδερφός μου πηγαίνει πολύ συχνά και κάθε φορά με παίρνει τηλέφωνο να μου εκθειάσει το φαγητό του.

Με αφορμή ένα masterclass συναντήθηκα ξανά με τον chef. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του πρώτου ορόφου του εστιατορίου ως καλός οικοδεσπότης μας περίμενε ο σεφ σ΄ ένα prιve κάλεσμα για να μας μυήσει στην ελληνική θαλασσινή κουζίνα με συνοδοιπόρο τον Γιάννη Παρίκιο.

Το live cooking session ξεκίνησε με τους δύο chef να μπαίνουν με διάθεση στην open plan κουζίνα χαρίζοντας μοναδικές γεύσεις στους καλεσμένους τους.

Ο Λευτέρης Λαζάρου ετοίμασε τη signature ροφομακαρονάδα με κιμά γαρίδας (εννοείται πως δοκίμασα τον κιμά μέσα από την κατσαρόλα του)  και ένα γρήγορο ψάρι με φρέσκια ντομάτα.
Ενδιάμεσα έμαθα πως το ψάρι χρειάζεται μόνο 4-5 λεπτά ψήσιμο προκειμένου να κρατάει τα υγρά του και να μη χάσει τίποτα από τη γεύση του, ενώ το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι είναι τα πιο σημαντικά υλικά της ελληνικής κουζίνας. Ακόμα ένα σημαντικό μαγειρικό tip ήταν πως η γαρίδα χρειάζεται το πολύ 3-4 λεπτά για να την ψήσεις και να είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

Από την άλλη, ο Γιάννης Παρίκος μπήκε στην κουζίνα φτιάχνοντας ψητή σουπιά με κρέμα από «γεμιστά» και μους φέτας.  Σύμφωνα με τον σεφ, τα γεμιστά είναι ένα φαγητό που λάτρευε στη παιδική του ηλικία και πάντα του ξυπνάει συναισθήματα με αποτέλεσμα να δημιουργήσει ένα πιάτο παντρεύοντας μοναδικά (και πολύ νόστιμα θα προσθέσω) την μοντέρνα με τη παραδοσιακή κουζίνα.

Το live cooking session πλαισιώθηκε από ένα γεύμα αφιερωμένο στη βραβευμένη κουζίνα του Varoulkou στο 2ο επίπεδο του εστιατορίου με την πανοραμική θέα στη μαρίνα του Μικρολίμανου να ολοκληρώνει την εμπειρία.

Το μενού περιελάμβανε Αθηναϊκή σαλάτα με πίκλες τζίντζερ, νερό ντομάτας και κρέμα παντζάρι, ψητή σουπιά με κρέμα από «γεμιστά» και μους φέτας, ροφομακαρονάδα με κιμά γαρίδας (μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το συγκεκριμένο πιάτο) και χριστόψαρο (ένα ψάρι που αγαπάει ιδιαίτερα ο Λαζάρου) με κρέμα από παντζάρι, μπροκολίνι, μαύρο σκόρδο και σάλτσα μπεαρνέζ.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ένα γλυκό επίλογο: το «Γλαστράκι» ένα εντυπωσιακό επιδόρπιο δια χειρός του pastry chef Θοδωρή Μωυσίδη με κρέμα αμυγδάλου, μους γιαούρτι, μέλι, καραμελωμένα νεκταρίνια, κρέμα λουίζας και σορμπέ ροδάκινο.

Εύχομαι πολύ σύντομα να ανοίξει το εστιατόριο για να απολαύσουμε τις δημιουργίες του σεφ. Μέχρι τότε μπορείτε να μάθετε περισσότερα μυστικά του σεφ και να φτιάξετε τις συνταγές του μέσα από το κανάλι του στο Youtube.

Info: Ακτή Κουμουνδούρου 54, Μικρολίμανο Τηλ  210 5228400