Το αγειορίτικο ψωμί, για μένα, είναι το καλύτερο. Παλαιότερα οι φούρνοι δεν το έβγαζαν και θυμάμαι το έβρισκα σ΄ένα μικρό φούρνο στο Μαρκόπουλο -δεν θυμάμαι το όνομα. Πραγματικά ήταν πολύ νόστιμο και ιδιαίτερο.

Πλέον το αγιορείτικο ψωμί βγαίνει σε πολλούς φούρνους. Οι μοναχοί τουτ Αγίου Όρους έδωσαν την συνταγή για να μπορέσεις να το φτιάξεις από το σπίτι σου.

Η συνταγή δεν είναι δύσκολη και μπορείς να την κάνεις συχνά. Ειδικά εκείνα τα πρωινά που θα απολαμβάνεις τον καφέ σου με μια φέτα ψωμί με μαρμελάδα, ή να φτιάξεις ένα σάντουιτς.

Υλικά

1 κιλό αλεύρι ολικής αλέσεως

2 κιλά αλεύρι άσπρο

προζύμι (μαγιά νωπή 1.5 κουταλιά της σούπας)

αλάτι

2 1/2 κουταλάκια του τσαγιού χλιαρό νερό (όσο πάρει)

 

Εκτέλεση

Απο το βράδυ «πιάνουμε» το προζύμι με λίγο χλιαρό νερό και αλεύρι (να είναι σαν χυλός) σε μία λεκανίτσα, την οποία σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για να φουσκώσει  ο χυλός. Το πρωί κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε τον χυλό με το προζύμι. Να σημειώσω πως αν το ψωμί το φτιάξουμε με μαγιά, δεν χρειάζεται προετιμασία από το βράδυ. Απλώς διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε στο αλεύρι. Προσθέτουμε στη λεκάνη το ανάλογο χλιαρό νερό, στο οποίο έχουμε διαλύσει το αλάτι, και ζυμώνουμε καλά, ώσπου να γίνει μία μέτρια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Μοιράζουμε τη ζύμη σε λαδωμένες φόρμες, τις οποίες βάζουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένες με καθαρές πετσέτες. Όταν η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο, είναι έτοιμη για τον φούρνο. Χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι την επιφάνεια και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για μία ώρα περίπου.

Πηγή: dogma.gr