Όλο αυτό το διάστημα που έχει αλλάξει η καθημερονότητα μας λόγω του κορονοϊού ακολουθούμε συγκεκριμένες οδηγίες για ψώνια και μαγείρεμα των τροφών.

Γενικά, επειδή ο κορονοϊός δεν παραμένει μολυσματικός/μεταδοτικός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα επιζεί πολύ σε επιφάνειες που σχετίζονται με τρόφιμα (συσκευασίες, σακούλες κλπ), υπάρχει χαμηλή πιθανότατα εξάπλωσής του από αυτά, ειδικά από την στιγμή που αποθηκεύονται σε ντουλάπια και ψυγεία για διάστημα ημερών ή εβδομάδων σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος, ψύξης ή κατάψυξης.

Πώς μπορώ να μείνω ασφαλής ενώ κάνω ψώνια έξω;

Για να αποφύγετε την μετάδοση, διατηρείτε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων μεταξύ του εαυτού σας και των άλλων αγοραστών. Αποφύγετε τις χειραψίες, τις αγκαλιές και άλλη άμεση επαφή με άλλα άτομα. Όταν πάτε για ψώνια (πχ στο σουπερμάρκετ) να έχετε μαζί σας απολυμαντικό μαντηλάκι για να καθαρίσετε τις χειρολαβές στα καρότσια και στα καλάθια. Αποφύγετε σε κάθε περίπτωση να αγγίζετε το πρόσωπό σας. Αν φοράτε μια μάσκα, ή άλλο κάλυμμα προσώπου από ύφασμα θα μειώσετε κι άλλο τον κίνδυνο να μολυνθείτε, ενώ αυτό θα υπενθυμίζει και στους άλλους που σας βλέπουν να τηρούν τους κανόνες τις κοινωνικής απόστασης. Προτού φύγετε από το κατάστημα, ή όταν περιμένετε στην ουρά για τα ταμεία, χρησιμοποιήστε απολυμαντικό για τα χέρια σας, εάν υπάρχει.

ΜΗΝ ΠΑΤΕ ΓΙΑ ΨΩΝΙΑ αν έχετε συμπτώματα, όπως πυρετό, ή βήχα. Εάν είστε συμπτωματικοί, η χρήση μιας μάσκας μπορεί να αποτρέψει την μετάδοση σε άλλους. Το συχνό και σωστό πλύσιμο των χεριών  σας και η διατήρηση της απόστασης μεταξύ του εαυτού σας και των άλλων είναι οι καλύτεροι τρόποι πρόληψης της ασθένειας.

Ποιες προφυλάξεις πρέπει να λάβω όταν βγάζω τα ψώνια από τις σακούλες στο σπίτι;

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να παραμείνει μολυσματικός/μεταδοτικός σε επιφάνειες, ή αντικείμενα για έως και 72 ώρες, αλλά στο μεγαλύτερο ποσοστό του ο ιός στην επιφάνεια των κοινών υλικών καθίσταται αδρανής (μη λοιμώδης και μη μεταδοτικός) μετά τις πρώτες 24 ώρες. Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία ότι τα σωματίδια του ιού στις συσκευασίες τροφίμων μεταδίδουν την ασθένεια. Ο ιός στην επιφάνεια από τις συσκευασίες και τις σακούλες από τα ψώνια θα γίνει αδρανής με την πάροδο των ωρών. Το εσωτερικό περιεχόμενο των σφραγισμένων δοχείων είναι απίθανο να έχει μολυνθεί. Εάν χρησιμοποιείτε πλαστικές σακούλες, καλό είναι να τις πετάξετε αμέσως μόλις βγάλετε όλα τα ψώνια από μέσα. Οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες/σακούλες μπορούν να αποθηκευτούν για μεταγενέστερη χρήση. Μετά την αποσυσκευασία των τροφίμων και άλλων προϊόντων, πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών που να περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλ. Στην συνέχεια καθαρίστε και απολυμάνετε τις επιφάνειες που ακούμπησαν τα ψώνια. Γι’ αυτό είναι σώφρον να τα ακουμπάτε όλα σε ένα και μόνο σημείο (τραπέζι, πάγκο) και όχι σε πολλές επιφάνειες. Εναλλακτικά μπορείτε να αφήσετε όλες τις σακούλες από τα ψώνια στο πάτωμα και να βγάλετε απευθείας από εκεί τα προϊόντα χωρίς να τα ακουμπήσετε σε καμία άλλη επιφάνεια.

 Ποιες προφυλάξεις πρέπει να λάβω κατά το μαγείρεμα των τροφίμων;

  • Εάν καταναλώνετε τις τροφές αμέσως μετά την αποσυσκευασία τους, βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζετε καλή υγιεινή χεριών πριν φάτε.
  • Μην μοιράζεστε πιάτα, πηρούνια, κουτάλια κλπ με άλλους.
  • Ξεπλύνετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά με νερό πριν την κατανάλωση.

Πηγή: iatropedia.gr