Πώς πρέπει να απολυμαίνεις τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ
Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Πώς πρέπει να απολυμαίνεις τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ

Το ντοκιμαντέρ «How Clean is your House» του βρετανικού Channel 4 ακολουθεί δύο ζευγάρια καθώς μαθαίνουν να προστατεύονται από τον κορωνοϊό- ο οποίος μπορεί να επιβιώσει σε χαρτόνι για 24 ώρες ενώ σε χάλυβα και πλαστικό μέχρι και 5 ημέρες.

Οι ειδικοί Δρ. Τζαβίντ Αμπντελμονέιμ και η ιολόγος Δρ. Λίζα Κρος, εξηγούν ότι πρέπει να λαμβάνει κανείς πρόσθετες προφυλάξεις για την μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και κυρίως για το πώς να προστατευτούν όσοι παραμένουν στα σπίτια τους αυτή την περίοδο.

Αδειάστε τα προϊόντα σε ένα συγκεκριμένο σημείο στο πάτωμα

Όπως λέει η δρ. Κρος, όταν φέρνετε τα προϊόντα από το σούπερ μάρκετ στο σπίτι, τα τρόφιμα θα πρέπει να τα αδειάζετε στο πάτωμα σε ειδικά διαμορφωμένη ζώνη. Και τονίζει: «Θα πρέπει να επιστρέψουμε στις πρωταρχικές αρχές. Πρόκειται για ένα προϊόν που έρχεται στο σπίτι από έξω, επομένως μπορεί να έχει τον ιό».

Επίσης, όλα τα αντικείμενα με εξωτερική πλαστική συσκευασία που μπορεί να πεταχτεί, θα πρέπει να αδειάζονται σε ξεχωριστά δοχεία και να τοποθετούνται στο ψυγείο. Ενώ τα βάζα ή οι κονσέρβες θα πρέπει να καθαρίζονται με ένα πλαστικό πανί.

 

Ο Δρ. Αμπντελμονέιμ αποκάλυψε: «Οι τρέχουσες οδηγίες λένε ότι το ίδιο το φαγητό είναι απίθανο να αποτελεί κίνδυνο γιατί ακόμη και εάν τα σωματίδια έχουν απορροφηθεί, δεν θα επιβιώσουν στο στομάχι μας».

Τι γίνεται με τις σακούλες που είχατε τοποθετήσει τα τρόφιμα

Όταν λοιπόν το φαγητό έχει τοποθετηθεί στα ράφια, είναι σημαντικό να σκουπίσετε το πάτωμα καθώς και τις επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες με σαπούνι και νερό, προτού πλύνετε τα χέρια σας. «Υπάρχει κάτι ακόμη που πρέπει να σκεφτείτε. Οι τσάντες με τα ψώνια που ήρθαν μέσα στο σπίτι» λέει ο Δρ. Αμπντελμονέιμ. Και η δρ. Κρος εξηγεί: «Εάν η τσάντα που χρησιμοποιήσατε ήταν υφασμάτινη, μπορείτε να την πλύνετε στο πλυντήριό σας. Εάν είναι πλαστική, μπορείτε απλά να απολυμάνετε την εξωτερική πλευρά πολύ εύκολα. Στην συνέχεια, το βασικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι να επιλέγετε να ακουμπάτε τα ψώνια σας στο ίδιο σημείο κάθε φορά. Αφού λοιπόν τελειώσετε με τα ψώνια, σκουπίστε και σφουγγαρίστε καλά την περιοχή που τα ακουμπήσατε και στην συνέχεια πλύνετε τα χέρια σας».

Πολύ σημαντικό να απολυμαίνονται οι συσκευασίες των τροφίμων

Όπως δήλωσε η ιολόγος στην Daily Mail, είναι σημαντικό ο κόσμος να λαμβάνει προφυλάξεις όταν επιστρέφει με τα ψώνια στο σπίτι του. «Το σπίτι σας θα μπορούσε να λάμπει από καθαριότητα, αλλά κάθε φορά που φέρνουμε ένα μέρος του εξωτερικού κόσμου, μπορεί να φέρνουμε μαζί μας και μολυσματικά ιικά σωματίδια» εξηγεί. «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να απολυμαίνονται όχι τόσο τα τρόφιμα αυτά καθ’ εαυτά, αλλά και η συσκευασία τους – καθώς εκεί είναι που ο ιός μπορεί να ‘κολλήσει’».

Και συνεχίζει δίνοντας ένα παράδειγμα:«Αφαιρέστε την χάρτινη συσκευασία από τα μπισκότα, βάλτε τα σε ένα βάζο, γιατί εάν δεν το κάνετε, κάθε φορά (τις επόμενες ημέρες) που θα παίρνετε ένα μπισκότο, το χέρι σας θα μπορούσε να είχε έρθει σε επαφή με τον κορωνοϊό και στην συνέχεια να το βάλετε στο στόμα σας και φυσικά, γνωρίζουμε όλοι τις επακόλουθες συνέπειες».

Πηγή: iefimerida.gr