Ο κορονοϊος Covid-19 εξαπλώνεται στη χώρα μας, όπως σε όλη την Ευρώπη, και πλέον μονοπωλεί το ενδιαφέρον όλων μας. Ωστόσο οι συζητήσεις και η ανησυχία γι’ αυτόν μπορεί να προκαλέσουν σημαντικό άγχος και αγωνία στα παιδιά όλων των ηλικιών.

Ψυχολόγοι από το «Χαμόγελο του Παιδιού» αναφέρουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να τα βοηθήσουμε είναι να τους μιλήσουμε χωρίς να τα πανικοβάλλουμε. Ταυτοχρόνως, όμως, πρέπει να τα βοηθήσουμε να καταλάβουν την σοβαρότητα της κατάστασης.

Οι ψυχολόγοι παρέχουν μερικές απλές, πρακτικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν να καταπραΰνετε το άγχος των παιδιών σας.

Να είστε ψύχραιμοι και καθησυχαστικοί

Τα παιδιά αντιδρούν και ακολουθούν τις αντιδράσεις των ενηλίκων που είναι υπεύθυνοι για τη φροντίδα τους. Όσα τους πούμε για τον κορωνοϊό Covid-19, τα μέτρα πρόληψης και τις σχετικές εξελίξεις μπορεί είτε να αυξήσουν είτε να μειώσουν τους.

Υπογραμμίστε στα παιδιά ότι η υγεία των ίδιων και της οικογένειάς σας είναι καλή, εφόσον αυτό ισχύει. Υπενθυμίστε τους ότι εσείς αλλά και οι εκπαιδευτικοί στο σχολείο τους είναι εκεί για να τα κρατάνε ασφαλή και υγιή.

Να είστε ειλικρινείς – Δώστε στα παιδιά ακριβείς πληροφορίες

Αν τα παιδιά δεν έχουν σωστή ενημέρωση, είναι εύκολο να αρχίσουν να φαντάζονται πράγματα πολύ χειρότερα από ό,τι ισχύει στην πραγματικότητα. Επομένως πρέπει πρώτα να ενημερωθείτε σωστά εσείς και ύστερα να τους μιλήσετε.

Να είστε διαθέσιμοι για συζήτηση

Τα παιδιά μπορεί να θελήσουν να μιλήσουν για τους φόβους τους, τις ανησυχίες τους, τις απορίες τους. Επιτρέψτε τους να μιλήσουν σε εσάς για τα συναισθήματά τους και καθησυχάστε τα.  Είναι σημαντικό να νιώθουν ότι βρίσκεστε πάντοτε δίπλα τους για να μιλήσουν για ό,τι τα βασανίζει.

Αποφύγετε την απόδοση ευθυνών

Όταν υπάρχει ένταση, είναι εύκολο μερικές φορές να αρχίσουμε να κατηγορούμε μία ή περισσότερες ομάδες ανθρώπων. Είναι σημαντικό όμως να αποφύγετε να στιγματίσετε ομάδες ανθρώπων ως υπεύθυνες για τον κορωνοϊό.

Να αποφύγετε επίσης να κάνετε αρνητικά σχόλια όταν μιλάμε με τα παιδιά σας. Να τους εξηγήσετε επίσης ότι δεν πρέπει να αναπαράγουν τυχόν αρνητικά σχόλια που έχουν ακούσει ή διαβάσει κάπου.

Περιορίστε την έκθεση των παιδιών στην τηλεόραση και τα social media

Προσπαθήστε να περιορίσετε την έκθεση των παιδιών σε εικόνες και ειδήσεις γύρω από τον κορωνοϊό που μπορεί να τα τρομάξουν.

Είναι επίσης σημαντικό να διατηρήσετε την καθημερινότητα και τη ρουτίνα τους όσο το δυνατόν περισσότερο. Η διατήρηση της ρουτίνας είναι καθησυχαστική για τα παιδιά, καθώς τα βοηθεί να διατηρούν ένα αίσθημα ασφάλειας και κανονικότητας στην καθημερινότητά τους.

Τονίστε στα παιδιά τα σημαντικά στοιχεία

Μερικά σημαντικά σημεία που πρέπει να τους τονίσετε κατά τις συζητήσεις σας είναι:

  • Οι ενήλικες στο σπίτι και στο σχολείο φροντίζουν για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών. Αν έχουν οποιαδήποτε ανησυχία, να μιλούν σε κάποιον ενήλικα που εμπιστεύονται.
  • Ο κορωνοϊός Covid-19 δεν προσβάλλει όλους τους ανθρώπους, ούτε τους αρρωσταίνει όλους. Οι υγειονομικές Αρχές και οι Αρχές του σχολείου προσέχουν ιδιαίτερα ώστε να βεβαιωθούν ότι θα προσβληθούν όσο το δυνατόν λιγότεροι άνθρωποι.
  • Είναι σημαντικό όλοι οι μαθητές να φέρονται με σεβασμό ο ένας προς τον άλλον. Δεν πρέπει να οδηγούνται σε αυθαίρετα συμπεράσματα σχετικά με το ποιον έχει ή δεν έχει προσβάλλει ο κορωνοϊός.
  • Δώστε έμφαση σε ό,τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά για να προστατευτούν και όχι σε όσα δεν μπορούν να ελέγξουν. Αυτό θα τα βοηθήσει να ανακτήσουν μια αίσθηση ελέγχου πάνω στα πράγματα και στον κόσμο.

Πηγή: iatropedia.gr