Το σπίτι μας πλέον δεν είναι μόνο το μέρος που επιστρέφουμε για να ξεκουραστούμε, η “φωλιά” μας μετά από μια απαιτητική ημέρα. Το σπίτι μας έχει γίνει και ο χώρος εργασίας μας, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού συνεχώς αυξλανονται και στη χώρα μας.

Για μένα να εργάζομαι στο σπίτι δεν είναι μια νέα εμπειρία που τώρα την ανακαλύπτω. Κατά περιόδους έχω εργαστεί πολλές φορές από το σπίτι μου και τελικά με το σωστό προγραμματισμό έμαθα να μου αρέσει.

Για εσένα, όμως, τον αρχάριο στην εργασία από το σπίτι θα σου δώσω χρήσιμα tips για να παραμείνεις αποδοτικός τώρα που δεν πηγαίνεις στο γραφείο σου.

Επίλεξε το δωμάτιο που θα γίνει το γραφείο σου

Είτε αυτό είναι ένα δωμάτιο του σπιτιού σου, είτε απλά η τραπεζαρία σου φτιάξε λίγο το χώρο σου για να νιώθεις άνετα και οικεία. Είναι σημαντικό να νιώθεις καλά με το χώρο -ακόμα και αν στη τραπεζαρία σου για λίγες ημέρες βάλειςτα ντοσιέ, τη μολυβοθήκη σου,τα έγγραφα της εργασίας.

Μην φοράς τις πυζάμες σου

Δεν θα σου γράψω να ντυθείς όπως όταν πας στη δουλειά. Δηλαδή οι άντρες δε γίνεται να φορέσουν γραβάτα και κοστούμι ή οι γυναίκες να βάλουν το αυστηρό ταγιέρ τους. Θα σου πω να μην μείνεις με τις πυζάμες, βάλε κάτι που σου αρέσει και σου φτιάχνει τη ψυχολογία.

Πες “‘οχι” στο τηλέφωνο με τους φίλους

Εντάξει είσαι στο σπίτι, αλλά αν το σταθερό σου χτυπάει συνεχώς για να μιλήσεις με τους φίλους σου τότε δεν θα μπορέσεις να είσαι αποδοτικός στην εργασία σου. Βάλε όρια για να καταφέρεις να τελειώσεις στην ώρα σου.

Χρησιμοποιείσαι μέσα κοινωνικά δικτύωσης με τους συναδέρφους σου

Αν δεν έχεις εργαστεί ποτέ ξανά από το σπίτι -και δεν είναι επιλογή σου – το πρώτο διάστημα μπορείς να νιώσεις “κοινωνικό άγχος”. Είναι απόλυτα φυσιολογικό και μην αγχωθείς καθόλου. Τώρα που εργάζεσαι από το σπίτι μπορείς να χρησιμοποιήσεις μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τους συναδέρφους σου για να είστε σε επαφή. Μια καλή επιλογή είναι το Slack , αλλώς μπορείς να δημιουργήσεις κι ένα γκρουπ στο Whats up.

Ετοίμασε από πριν το γεύμα σου ή το σνακ σου

Αυτό ακριβώς που έκανες όταν έφευγες για το γραφείο, δηλαδή να προετοιμάζεις τα γεύματα που θα πάρεις μαζί σου κάντο και τώρα. Κι αυτό για να μην πηγαινο έρχεσαι κάθε λίγο και λιγάκι στο ψυγείο σου για να τσιμπολογήσεις.

Οργάνωσε σωστά το πρόγραμμα σου

Φτίαξε πρόγραμμα με όσα έχεις να ολοκληρώσεις την κάθε ημέρα και τις προτεραιότητες σου. Γιατί με τον σωστό προγραμματισμό θα μείνεις εστιασμένο στην εργασία σου χωρίς να ξοδεύεις χρόνο από εδώ κι από εκεί.

 

Και μόλις ολοκληρώσεις το 8ωρο σου κλείσε τους υπολογιστές και απόλαυσε το σπίτι σου κάνοντας ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Ή ακόμα χωρίς να κάνεις τίποτα και να μείνεις απόλυτα συντονισμένος με εσένα. Χρειάζονται και τα δύο. Μένουμε σπίτι.