Ορεινή Χαλκιδική: Τα βουνά του Άθω προσφέρουν μια εμπειρία για μοναδικούς ταξιδευτές.
Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ορεινή Χαλκιδική: Τα βουνά του Άθω προσφέρουν μια εμπειρία για μοναδικούς ταξιδευτές.

Το δικό της κάδρο είναι γεμάτο πράσινο, εκτάσεις με έλατα –ναι, εκεί πάνω καλλιεργούνται-, ενώ θα απολαύσετε το πρωινό ξύπνημα ‘τραγουδισμένο’ από τον κούκο και λίγες ώρες μετά τη σκυτάλη θα πάρει ο δρυκολάπτης, στήνοντας το δικό του παιχνίδι ήχων.

Αφορμή για το ταξίδι μου ήταν το Mount Athos Area, που, για τέταρτη συνεχή χρονιά, εστίαζε στη τοπική παράδοση και θέλει τους ανθρώπους της αθωνικής περιοχής να τιμούν τη γη τους ευχαριστώντας τη για τα δώρα που τους προσφέρει. Το πάντρεμα της gourmet κουζίνας με αναφορές στην παραδοσιακή χαρίζει γευστικά πιάτα που βασίζονται στην τοπική βιολογική παραγωγή. Όλα τα μενού είχαν την υπογραφή της chef Ντίνας Νικολάου- η κότα με μελισσόχορτο από τον κήπο με μανιτάρια και πατάτες φούρνου- ήταν ένα από τα καλύτερα πιάτα που γεύτηκα.

Εκείνο το σαββατοκύριακο ήταν γεμάτο δραστηριότητες.

  • Περπάτησα στο καταπράσινο βουνό του Χολομώντα

Έχει 4.500 βότανα. Έπειτα ο κύριος Γιάννης μάς πήγε στις καλλιέργειες ελάτων, όπου ενημερωθήκαμε για τη διάθεση των χριστουγεννιάτικων δέντρων, ενώ η γυναίκα του, Θωμαή, μας «τράταρε» σπανακόπιτα και μανιταρόπιτα.

  • Δοκιμάσαμε βουνίσιο τσίπουρο από τον ιδιοκτήτη του ξενώνα Βίραγγα, ενώ ένα από τα πιάτα του ήταν η ψαρόσουπα την οποία συνόδεψα με ζυμωτό ψωμάκι που είχε φτιάξει ο ίδιος.

 

  • Βόλτα στη παραδοσιακή Αρναία και επίσκεψη στα μουσεία Υφαντικής και Λαογραφίας. Να κάνετε μια επίσκεψη στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Στεφάνου, που κάηκε το 2005 και οι κάτοικοι της κωμόπολης τον έφτιαξαν από την αρχή μέσα σε ένα χρόνο. Μέσα στην εκκλησία μπορείτε να δείτε σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.

 

  • Δοκίμασα αγριογούρουνο, γουρουνόπουλο στη γάστρα, κατσικάκι γεμιστό και πολλές σπιτικές αλοιφές στο εστιατόριο Μύγδος που βρίσκεται στο χωριό Αγία Βαρβάρα

 

  • Επίσκεψη στο Συνεταιρισμό Γυναικών Βαρβάρας, όπου έφτιαξα μαζί τους μαρμελάδα φράουλα. Μην παραλείψετε να πάρετε μαρμελάδα με φρούτα του δάσους και βιολογικά λικέρ.

 

  • Ξενάγηση στο τυροκομείο Καραγιάννης, όπου είδαμε πως φτιάχνεται και το γιαούρτι. Μπήκα στο πειρασμό να δοκιμάσω γιαούρτι και ήταν πολύ γευστικό.

 

  • Απόλαυσα φλογέρες με φέτα και μέλι Αρναίας στο Μπακατσιάνο, με θέα το καταπράσινο λιβάδι.

 

  • Έκανα μαθήματα ζαχαροπλαστικής στην ύπαιθρο. Η Βίκυ Δρόσου ετοίμασε μπισκότα σε σχήμα μανιταριού.