Πολλοί λένε πως τα ταξίδια είναι πολυτέλεια. Για μένα είναι προσωπική ανάγκη και επένδυση. Γιατί όσο πιο πολύ ταξιδεύεις γνωρίζεις διαφορετικές κουλτούρες, διαφορετικούς πολιτισμούς, προσαρμόζεσαι ευκολότερα, είσαι πολίτης του κόσμου, ανακαλύπτεις νέες κουζίνες. Όπως μου έλεγε κι ο παππούς μου “Να επενδύεις τα χρήματα σου στα ταξίδια” μιας και ο ίδιος είχε ταξιδέψει σχεδόν σ΄ολόκληρο τον κόσμο.

Από μικρή θυμάμαι να ταξιδεύω. Γιατί οι γονείς μου αγαπάνε τα ταξίδια και η οικογένεια από τη πλευρά του μπαμπά ζούνε μόνιμα στη Σουηδία. Έτσι τα ταξίδια ήταν ανέκαθεν μέρος της ζωής μου.

Πολλές φορές ακούω νέους ανθρώπους να λένε πως πλέον δεν υπάρχουν χρήματα για ταξίδια, ενώ δίνουν απλόχερα 1.000 ευρώ για ένα κινητό τηλέφωνο.

Σ΄αυτό το άρθρο σου έχω πρακτικά tips για να αποταμιεύσεις χρήματα και να οργανώσεις τα ταξίδια σου

Καφέ από το σπίτι σου

Εννοείται πως δεν είναι κάτι που το διαβάζεις πρώτη φορά. Αλήθεια, έχεις υπολογίσει πόσα χρήματα σπαταλάς πίνοντας δυο- τρεις καφέδες απ΄έξω; Ακόμα κι ένα καφέ την ημέρα να πίνεις υπολόγισε πως σου φεύγουν 14 ευρώ τη βδομάδα. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να ξεκινήσεις να ετοιμάζεις καφέ από το σπίτι σου να τον παίρνεις μαζί μέχρι να φτάσεις στη δουλειά. Είμαι σίγουρη πως στο χώρο εργασίας σου υπάρχει κουζίνα που μπορείς να φτιάξεις τον καφέ σου. Αν όχι μια μικρή συσκευή για καφέ φίλτρου δεν κοστίζει πάνω από 5 ευρώ οπότε μπορείς να την αγοράσεις μόνος/η.

Φαγητό από delivery

Το να παραγγέλνεις φαγητό απ΄έξω σίγουρα είναι ένα ακριβό σπορ. Άρχισε να προετοιμάζεις τον φαγητό σου και να παίρνεις μαζί σε ταπεράκι. Εξοικονομείς χρήματα και ξέρεις την ποιότητα του φαγητού σου. Με σωστή οργάνωση δεν θα σου πάρει πολύ ώρα να μαγειρεύεις. Από την άλλη μπορείς να φτιάχνεις περισσότερες μερίδες για να τρως δύο ημέρες το ίδιο φαγητό. Επίσης, μην ξεχνάς να πάρεις μαζί σου φρούτα γιατί όταν σε πιάσουν οι πείνες να έχεις κάτι να τσιμπήσεις από το να παραγγείλεις.

Ακριβά ρούχα και αξεσουάρ

Η μόδα κάθε χρόνο αλλάζει οπότε το να αγοράζεις πολύ ακριβά ρούχα κι αξεσουάρ δεν βοηθάει τον προυπολογισμό σου. Εξάλλου γιατί να επενδύσεις πολλά χρήματα σε ένηα μόνο ρούχο από το να πας ένα ταξίδι; Πλέον μπορείς να βρεις πολύ οικονομικές προτάσεις τόσο σε μεγάλα brands όσο και σε γειτονιές. Μια ακόμα λύση είναι τα ρούχα από second hand -στο εξωτερικό είναι πολύ συνηθισμένο- ή ακόμα και να αγοράσεις μέσα από το internet.

Περιόρισε τις μετακινήσεις σου με το αυτοκίνητο

Ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν κάνουν βήμα χωρίς το αυτοκίνητο τους; Αυτό σημαίνει πως θα δίνεις πάντα περισσότερα χρήματα για βενζίνη. ΈΦτασε η στιγμή να μετακινείσαι με την συγκοινωνία και με το ποδήλατο. Εγώ κινούμαι πολύ με τα ΜΜΜ-μάλιστα έχω πάντα μαζί μου βιβλίο για να βρίσκω χρόνο για διάβασμα.

Netflix my love

Το σινεμά δεν είναι τόσο οικονομικό όσο νομίζουμε αν πηγαίνουμε τρεις με τέσσερις φορές τη βδομάδα. Λίγο το εισιτήριο, λίγο τα pop corn, το αναψυκτικό, το parking, αλλά και η απόσταση μέχρι να φτάσουμε είναι έξοδα. Οι πλατφόρμες που βλέπουμε ταινίες είναι πολύ πιο οικονομικές. Κι αν θέλεις οπωσδήποτε να δεις μια ταινία στο σινεμά ψάξε να βρεις προσφορές, καθώς κάποιες συγκεκριμένες ημέρες της βδομάδας έχουν μισή τιμή και συμφέρει.

Γυμναστική χωρίς συνδρομή

Τον τελευταίο καιρό γυμνάζομαι στο κοντινό γήπεδο όπου εκτός από τον στίβο έχει και δωρεάν όργανα γυμναστικής. Επίσης, βρίσκω μαθήματα γυμναστικής από το διαδίκτιο που είναι free με αποτέλεσμα να μην σπαταλάω χρήματα σε συνδρομή για το γυμναστήριο. Η γυμναστική σε ανοιχτό χώρο έχει αλλάξει τη ψυχολογία μου και μου δίνει περισσότερη ενέργεια. Οι δικαιολογίες για τον “κακό” καιρό δεν πιάνονται -εντάξει όταν βρέχει δεν θα πας αλλά και στο γυμναστήριο δεν πηγαίνεις κάθε ημέρα. Ούτε κρυώνεις. Μετά από δύο γύρους στο στίβο έχεις σκάσει, σωστά; Πολύ σωστά!

Νυχτερινή διασκέδαση

Έχουμε ξοδέψει πολλά χρήματα για ποτά κι ξενύχτια, όλοι μας. Με τα χρήματα αυτά που σκορπάμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει πολλά ταξίδια. Περιόρισε τις εξόδους σου –μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα χωρίς να ξοδεύεις χρήματα από εδώ κι από εκεί.  Πλέον έχει αρχίσει να γίνεται τάση και στην Ελλάδα (επιτέλους!) το Happy Hours, όπου πολλά μαγαζιά βάζουν σε προσιτές τιμές τα ποτά.

Πήγαινε στο super-market με λίστα

Οι αγορές πρέπει να γίνονται με λίστα κι όχι να γεμίσεις το καλάθι σου με άσχετα πράγματα. Ετοίμασε ένα εβδομαδιαίο μενού κι αγόρασε τα τρόφιμα που θα χρειαστείς. Μια καλή ιδέα είναι να δεις τι προσφορές έχει το super-marlet και να αγοράσεις προιόντα ώστε να εξοικωνομήσεις χρήματα. Για παράδειγμα αν έχεις βάλει στο πλάνο σου να φτιάξεις φασόλια, αλλά ο αρακάς έχει πιο προνομιακή τιμή γιατί να μην αγοράσεις τον αρακά; Μην ξεχνάς πως φρούτα κι λαχανικά είναι προτιμότερο να τα προομηθευτείς από τη λαική αγορά -οι τιμές είναι καλύτερες.

Κράτα εξοδολόγιο

Όταν γράφεις τα οικονομικά σου έχεις καλύτερο έλεγχο. Ξέρεις που ξόδεψες το καθετί και γιατί. Πολλές φορές δίνουμε χρήματα από εδώ κι από εκεί χωρίς να υπολογίζουμε πόσα χρήματα σπαταλάμε έτσι. Κρατώντας “πρακτικά” για τα οικονομικά σου μαθαίνεις να αποταμιεύεις χρήματα.