Στο Ρέθυμνο είχα ταξιδέψει, για πρώτη φορά, πριν πολλά χρόνια ως φοιτήτρια. Το γνώρισα, πολύ καλύτερα, τα τελευταία εφτά περίπου χρόνια όπου σχεδόν κάθε χρόνο πήγαινα καλεσμένη του δήμου για το Καρναβάλι.

Το Ρέθυμνο, την άνοιξη, είναι πραγματικό όμορφο, με τα επιβλητικά βουνά να δένουν μοναδικά με το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας κάνοντας το τοπίο μοναδικό. Προσωπικά απόλαυσα περισσότερο την πόλη και τις ομορφιές της  μακριά από τη βαβούρα που επικρατεί την τουριστική περίοδο και προτείνω έστω μια φορά να επισκεφτείτε το Ρέθυμνο την περίοδο του καρναβαλιού.

Τι αξίζει να κάνεις στο Ρέθυμνο:

Επίσκεψη στο Βενετσιάνικο Κάστρο Φορτέτζα: Βρίσκεται στο λόφο του Παλαιόκαστρου  σχεδόν μέσα στο κέντρο της παλιάς πόλης και πάνω στη θάλασσα. Είναι ορατή από κάθε γωνιά της πόλης κι έχει πανοραμική θέα σε ολόκληρο το Ρέθυμνο. Σύμφωνα με μια θεωρία, ο λόφος πάνω στον οποίο χτίστηκε η Φορτέτζα, στη μακρινή αρχαιότητα ήταν νησίδα, η οποία ενωνόταν με την Κρήτη μέσω μίας στενής λωρίδας γης. Στη διάρκεια των αιώνων, με προσχώσεις ενώθηκε με τη στεριά παίρνοντας τη μορφή που έχει σήμερα. Στον ίδιο χώρο πιθανώς να ήταν η ακρόπολη της αρχαίας πόλης Ρίθυμνας με ναό του Απόλλωνα και ιερό της Αρτέμιδος, αν και αυτό δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά.

Βόλτα στην Παλαιά Πόλη: Κρατώντας ακόμα τον χαρακτήρα και την μορφή της από την περίοδο της βενετοκρατίας με τις μεταβολές που επέφερε η τουρκική κατάκτηση και η συνεχής κατοίκηση έως τις μέρες μας, παραμένει γοητευτική και περπατώντας στα σοκάκια είναι σαν να γυρίζεις τον χρόνο πίσω. Η Παλαιά Πόλη έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο και παραδοσιακός οικισμός. Επιπλέον, μην παραλείψεις να νοικιάσεις ποδήλατο και να την εξερευνήσεις μέσα από τα σοκάκια και τον ποδηλατόδρομο δίπλα στη θάλασσα. Την περίοδο του καρναβαλιού στα σοκάκια θα βρεις κρεμασμένες ζωγραφιές των παιδιών βάζοντας τις δικές τους πινελιές στη γιορτινή ατμόσφαιρα που επικρατεί στο νησί.

Φαγητό στην παραδοσιακή ταβέρνα Ζαμπία: Από τις πιο ωραίες ταβέρνες όπου η μαμά Ζαμπία και η θεία Πελαγία κρατούν τα ηνία στην κουζίνα. Εδώ θα βρεις προτάσεις τόσο σε θαλασσινά όσο και σε κρεατικά, αλλά προτείνω να δοκιμάσεις τα μαγειρευτά φαγητά που έχουν άρωμα μαμάς. Οι λαχανοντολμάδες είναι από τις σπεσιαλιτέ του μαγαζιού και αν βεις επιβάλλεται να δοκιμάσεις. Για το τέλος άφησε χώρο στα τραγανά μυζηθροπιτάκια με μέλι.

Στάση στο παραδοσιακό μαγαζί που φτιάχνει τη λύρα: Το πιο ξακουστό κουσικό όργανο της Κρήτης είναι η λύρα. Και φυσικά λίγο πριν μπεις στην Παλαιά Πόλη δεσπόζει το πιο παραδοσιακό μαγαζί όπου θα μπεις μέσα να δεις το μουσικό σύμβολο του νησιού.

Επίσκεψη στο Ιστορικό- Λαογραφικό Μουσείο: Βρίσκεται στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου σ΄ένα βενετσιάνικο αρχοντικό -ιστορικό διατηρητέο μνημείο του 17ου αιώνα. Στις αίθουσές του παρουσιάζονται οι συλλογές του από υφαντά, κεντήματα, δαντέλες, κεραμικά, καλάθια, καθώς και τα παραδοσιακά επαγγέλματα του χαλκουργού, του σαμαροποιού, του πεταλωτή κ.ά. Στο ισόγειο στεγάζονται περιοδικές εκθέσεις και πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα. Στην πίσω και την κεντρική αυλή σώζονται μέχρι σήμερα το περιβόλι με τις νεραντζιές, το πηγάδι και η στέρνα με την πέτρινη σκάφη. Τέτοιοι όμορφοι και μεγάλοι κήποι υπάρχουν σε πολλά σπίτια της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, αθέατοι απ’ το δρόμο.

Εκδρομή στο χωριό Πηγή: Το συγκεκριμένο χωριό είναι γνωστό για τις υπέρ -αιωνόβιες ελιές του. Κάνοντας μια βόλτα στα κτήματα θα δεις τους κορμούς τους που είναι πάνω από 100 χρονών. Στη φωτογραφία που έχω στη gallery η ελιά είναι περίπου 2.500 ετών!!