Η πρόταση του θεάτρου Βέμπο για τη φετινή σεζόν είναι “Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια”. Εμείς είδαμε τη θεατρική παράσταση και ξεχωρίσαμε τους λόγους για να τη βάλεις στην ατζέντα σου.

-Το μυθιστόρημα του Στρατή Μυριβήλη που έχει κερδίσει το αναγνωστικό κοινό λαμβάνοντας διθυραμβική κριτική διασκευάζεται από τον Πέτρο Ζούλια για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή, ενώ ο Ζούλιας υπογράφει και την σκηνοθεσία. Το να μεταφέρεις ένα μυθιστόρημα στο θέατρο δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, αλλά σ αυτή την περίπτωση μοιάζει εύκολη.

-Η Λένα Παπαληγούρα μετά από ένα μικρό break από τη θεατρική σκηνή (λόγω μητρότητας) επέστρεψε με ένα σημαντικό λογοτεχνικό ρόλο κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Η βραβευμένη με Καρφίτσα Μελίνα Μερκούρη ηθοποιός μπαίνει στο ρόλο της “δασκάλας” όπου τα λόγια της εναρμονίζονται πλήρως με τις κινήσεις της.

-Η χημεία των δύο πρωταγωνιστών της Λένας Παπαληγούρα και του Κωνσταντίνου Ασπιώτη είναι εμφανή. Έχουν χημεία, ροή και αποδίδουν με τον καλύτερο τρόπο το απαγορευμένο ερωτικό ζευγάρι της ιστορίας.

-Η μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα κάνει ακόμα πιο ατμοσφαιρικό το σκηνικό και σε ταξιδεύει μελωδικά στην εποχή που διαδραματίζονται τα γεγονότα.

-Στο ρόλο του Δημάρχου ο Γιώργος Κωνσταντίνου, όπου συγκινείσαι ιδιαίτερα όταν βλέπεις στο σανίδι τέτοιους  ηθοποιούς που στα μάτια τους σφραγίζεται μια ολόκληρη εποχή. Εξάλλου, κερδίζει το παρατεταμένο χειροκρότημα.

Λίγα λόγια για το έργο:

Στο επίκεντρο του συγγραφέα είναι μια απαγορευμένη ερωτική σχέση, με φόντο την κλειστή επαρχιακή ζωή στη Μυτιλήνη του Μεσοπολέμου. Ο έφεδρος ανθυπολοχαγός, Λεωνής Δρίβας (Κωνσταντίνος Ασπιώτης), μετά την εθνική τραγωδία της Μικρασιατικής εκστρατείας, φτάνει στην πατρίδα του και συναντά τη νεαρή χήρα του αδελφικού του φίλου, Σαπφώ Βρανά (Λένα Παπαληγούρα). Μεταξύ των δύο πολύ ιδιαίτερων χαρακτήρων δημιουργείται ένα δυνατό πάθος, που έχει σαν εμπόδιο από τη μια την ενοχή απέναντι στον αδικοχαμένο νεκρό και από την άλλη τα ήθη της συντηρητικής κοινωνίας του νησιού.

Πρωταγωνιστούν: Λένα Παπαληγούρα, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Γιούλικα Σκαφιδά, Χριστίνα Τσάφου, Γιώργος Γιαννόπουλος, Μιχάλης Λεβεντογιάννης, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης.

Στο ρόλο του Δημάρχου, ο Γιώργος Κωνσταντίνου.

Συμμετέχουν αλφαβητικά: Χρήστος Ζαχαριάδης, Αλίκη Ζαχαροπούλου, Βαγγέλης Κρανιώτης, Άννα Κωνσταντίνου, Πατρίκιος Κωστής, Βασίλης Λέμπερος, Ανδρέας Λόντου, Σταύρος Μερμήγκης, Αλεξία Μουστάκα, Ευφροσύνη Σακελλαρίου, Όλγα Σκιαδαρέση, Ντίνος Σπυρόπουλος, Αλμπέρτο Φάις