Πολλοί γονείς αποφεύγουν να κάνουν ταξίδια με μικρό παιδί, ιδιαίτερα το χειμώνα. Οι λόγοι είναι πολλοί όπως ότι έχει πολύ κρύο και το παιδί θα αρρωστήσει, αλλά και πως είναι δύσκολες οι μετακινήσεις με μικρό παιδί.

Προσωπικά, είμαι μια μαμά που ταξιδεύω με βρέφος από 3 μηνών και πιστεύω πως τα ταξίδια όχι μόνο κάνουν καλό στο παιδί (μαθαίνει να προσαρμόζεται σε κάθε συνθήκη), αλλά με τη σωστή οργάνωση είναι απολαυστικό.

Αυτά είναι 5 tips για να περάσεις ένα φανταστικό weekend στο βουνό με μικρό παιδί:

-Ακολούθησε το πρόγραμμα του παιδιού. Όταν έχεις μικρό παιδάκι δεν γίνεται να επισκεφτείς όλα τα μουσεία και τα αξιοθέατα στο μέρος που βρίσκεσαι. Θα πρέπει να ακολουθήσεις το καθημερινό πρόγραμμα του παιδιού σου γιατί όπως γνωρίζουμε τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια μέσα στην καθημερινή ρουτίνα τους. Για παράδειγμα, το δικό μου παιδί τα μεσημέρια κοιμάται πάντα οπότε επιλέγω πως θα περάσουμε το πρωινό μας κι φροντίζω την ώρα που είναι για ύπνο να επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο.

-Πήγαινε στη παιδική χαρά. Αυτή είναι η αγαπημένη βόλτα κάθε παιδιού οπότε ειδικά τώρα που είστεστην εξοχή μην του την στερήσεις. Βρες χρόνο έστω για ένα τέταρτο κι πήγαινε το στις κούνιες να ευχαριστηθεί το παιχνίδι του (και να αποφύγεις τη γκρίνια).

-Επίλεξε ένα κατάλυμμα που είναι ιδανικό για οικογένειες. Έτσι, όταν το παιδί θα θέλει να σηκωθεί από το πρωινό γιατί έχει κουραστεί και κάνει βόλτες στα διπλανά τραπέζια μην το κοιτάνε με μισό μάτι. Επιπλέον, στα ξενοδοχεία που είναι baby friendly θα βρεις εξοπλισμό που χρειάζεσαι όπως καρεκλάκι φαγητού.

-Πάρε μαζί τα απαραίτητα ρούχα. Για τις χειμερινές αποδράσεις στο βουνό θα χρειαστεί ένα ζεστό μπουφάν, πουλόβερ, γάντια και σκουφάκια. Αν ντύσεις ζεστά το παιδί δεν θα έχεις πρόβλημα να κρυώσει. Εγώ θα σου πρότεινα να του έχεις μαζί κι ένα παντελόνι κατάλληλο για χιόνια μιας και κρατάνε καλύτερη θερμοκρασία.

-Φρόντισε να πάρεις μαζί κάποια αγαπημένα του παιχνίδια. Εγώ στην τσάντα του βάζω πάντα μπλοκ ζωγραφικής με μαρκαδόρους και δύο παζλ (με μεγάλα κομμάτια) που του αρέσει να φτιάχνει οπότε ασχολείται κι περνάει όμορφα κι δημιουργικά η ώρα του.

-Απέφυγε να πηγαίνετε για φαγητό σε ώρες αιχμής. Συνήθως εκείνες τις ώρες το σέρβις στα μαγαζιά δεν είναι τόσο καλό, η κουζίνα αργεί οπότε το πιθανότερο είναι το παιδάκι να έχει περισσότερη γκρίνια που δεν θα μπορεί να απολαύσει το φαγητό του.

Μήπως είσαι έτοιμος/η για το επόμενο family weekend;;