Χτισμένο σε υψόμετρο 1.118 σε μια πλαγιά του βόρειου Μαινάλου το Βαλτεσινίκο αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμού της Αρκαδίας.

Το γραφικό χωριό -έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός- απέχει μόλις δυόμισι ώρες περίπου από την Αθήνα και προς το παρόν δεν είναι τόσο τουριστικό, ενώ είναι γνωστό ως το ορμητήριο του Κολοκοτρώνη.

Ένα χιλιόμετρο μακριά από το χωριό εντοπίζεται η θέση Λενικά, όπου ανακαλύφθηκαν ερείπια αρχαίας πόλης, ναού και μυκηναϊκών τειχών. Το 1939 έγιναν οι πρώτες ανασκαφές από τη Γαλλική Αρχαιολογική Εταιρεία, σύμφωνα με την οποία ο ναός είναι από τον 7ο αιώνα π.Χ. και ήταν αφιερωμένος στη θεά Άρτεμη.

Η αλήθεια είναι πως βρέθηκα λίγο τυχαία στο Βαλτεσινίκο (παλαιότερα στο χωριό είχε αναπτυχθεί πολύ και η ξυλοτεχνία) γιατί πολύ απλά ήθελα να αποφύγω τα πιο κοσμοπολίτικα χωριά της Ορεινής Αρκαδίας κι μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Για να φτάσεις μέχρι εκεί υπάρχουν δύο διαδρομές, αλλά εγώ θα σου προτείνω να παρακάμψεις το χωριό Μαγούλιανα για να μην βρεις τόσες στροφές. Μετά από εκεί ο δρόμος γίνεται πιο κατηφορικός και σε πηγαίνει στο Βαλτεσινίκο, όπου θα απολαύσεις τη διαδρομή μέσα στα αιωνόβια έλατα.

Τα πετρόχτιστα σπίτια, οι πολλές εκκλησίες, τα τρεχούμενα νερά, το παλιό Δημοτικό σχολείο, η φυσική ομορφιά του μέρους θα σε ανταμείψουν για την επιλογή σου να φτάσεις μέχρι εκεί απολαμβάνοντας την ηρεμία, καθώς δεν είναι τόσο τουριστικό μέρος. Αξίζει να σημειώσω πως είναι το πρώτο χωριό στην Πελοπόννησο που είχε ασύρματο ίντερνετ.

Οι προτάσεις μου:

-Βόλτα στην κεντρική πλατεία (εκεί βρίσκονται και τα δύο εστιατόρια για φαγητό και ένα καφέ) και μέσα στα σοκάκια για να δεις τις ομορφιές του τόπου και να βγάλεις τις πιο τέλειες φωτογραφίες.

-Γέμισε το μπουκάλι σου με νερό από την πηγή που θα βρεις στην πλατεία.

-Στο Βαλτεσίνικο θα βρεις 10 εκκλησίες, όπου αξίζει να δεις των Αγίων Θεοδώρων -βρίσκεται στο κέντρο του χωριού- και του Άη Γιώργη όπου το χαρακτηριατικό του είναι ο οκταγωνικό τρούλος.

-Επίσκεψη στη Μονή του Αγίου Νικολάου στο φαράγγι του Κάψαλη και χτισμένο στη πτύχωση του βράχου μέσα σε σπήλαιο.

-Μια στάση στο Πολιτιστικό κέντρο όπου λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη.

-Για τη διαμονή προτείνω τα Valtesinikos studios -ιδανικά αν ταξιδεύετε με παιδιά- όπου βρίσκονται μπαίνοντας στο χωριό και είναι υπέροχες μεζονέτες με τζάκι, πολύ καθαρές και λειτουργικές. Στα plus η ζεστή φιλοξενία της Αφροδίτης, η οποία μας βοήθησε πολύ για να ανακαλύψουμε την ευρύτερη περιοχή.

-Στο χωριό θα πας για φαγητό στην παραδοσιακή ταβέρνα “Κληματαριά” βρίσκεται στην κεντρική πλατεία. Εννοείται θα παραγγείλεις χόρτα εποχής, παϊδάκια (πολύ νόστιμα και ζουμερά), μπιφτέκι (χορταστική μερίδα) και από ορεκτικά δοκίμασε τη φέτα στο πήλινο με ντοματούλα.