Κάθε Σάββατο έχω ραντεβού στη λαική της γειτονιάς μου στον Άλιμο. Είναι μια συνήθεια χρόνων που κρύβει μέσα παιδικές αναμνήσεις.

Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή η μαμά μου πήγαινε κάθε Σάββατο στη λαική όπου προμηθευόταν τα φρούτα και τα λαχανικά της βδομάδας και φυσικά φρέσκα λουλούδια.

Με το πέρασμα του χρόνου νόμιζα πως είχα απαλλαχτεί από αυτές τις παιδικές αναμνήσεις μέχρι που έγινα μαμά και το τι θα φάμε παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινότητα μας.

Έτσι, τα πρωινά του Σαββάτου φοράω τα αθλητικά μου και κατηφορίζω στη λαική αγορά -ευτυχώς είναι πολύ κοντά στο σπίτι μου. Με τον καιρό έχω αποκτήσει σχέσεις με κάποιους από τους παραγωγούς και δεν τους αλλάζω με τίποτα. Όμως δοκιμάζω κι από άλλους γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να βρεις.

Νομίζω πως τον μόνο που δεν έχω αλλάξει είναι τον ψαρά μου που τον εμπιστεύομαι και έχω μείνει απόλυτα ικανοποιημένη.

https://www.instagram.com/p/Bp_8IJBHBGE/

Φρέσκα αυγά, ψάρια, φρούτα και λαχανικά εποχής τα αγοράζω όλα από τους παραγωγούς. Πολλές φορές παίρνω και διάφορα είδη από ελιές γιατί είναι νόστιμες και δένουν άψογα στις σαλάτες μου (και με τα όσπρια).

Δεν κάνω πάντα λίστα με αυτά που θέλω να αγοράσω στη λαική εκτός κι αν θέλω να φτιάξω κάποια πίτα που τότε παίρνω συγκεκριμένα πράγματα. Ανάλογα με τα εποχιακά λαχανικά θα φτιάξω και το μενού της βδομάδας.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα ψάρια: αγοράζω ανάλογα την εποχή, τη διάθεση μας (τα μπακαλιαράκια για σούπα παραμένει η νούμερο ένα χειμερινή επιλογή) και φυσικά τι είναι πολύ φρέσκο.

https://www.instagram.com/p/BoTxZwCnoTA/

Για ποιους λόγους να πας λαική;

  • Βρίσκεις φρέσκα εποχιακά λαχανικά και φρούτα
  • Έχεις πολλές επιλογές από παραγωγούς και εμπόρους
  • Οι τιμές είναι πιο προσιτές -ιδιαίτερα αν πας το μεσημεράκι που πέφτουν
  • Μόλις αποκτήσεις σχέσεις με τους παραγωγούς θα σε περιποιούνται καλύτερα που αυτό σημαίνει: θα σου δίνει την καλύτερη προμήθεια τους και δεν θα περιμένεις ώρα στην ουρά (το έχω δοκιμάσει).