Τσαγκαράδα: Κρυμμένη ομορφιά
Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Τσαγκαράδα: Κρυμμένη ομορφιά

Πάνω στο βουνό των Κενταύρων –νοτιοδυτικά του Βόλου-  απλώνεται ένας αραιοκατοικημένος παραδοσιακός οικισμός και μόνο μια βόλτα μέσα από τα καλντερίμια θα σου φανερώσει την μαγεία που κρύβει αυτός ο τόπος.

Χτισμένη αμφιθεατρικά συνδυάζει αρμονικά το βουνό με την θάλασσα. Παραδοσιακά και νεοκλασικά αρχοντικά απλώνονται μπροστά σου, ενώ για να έρθεις σε επαφή με το τοπίο πρέπει να διασχίσεις τα μυστικά καλντερίμια του χωριού. Μια καλή επιλογή είναι να κατέβεις στη συνοικία των Ταξιαρχών και να ακολουθήσεις το μονοπάτι που οδηγεί στη κεντρική πλατεία του χωριού που είναι η Αγία Παρασκευή. Ο ναός ολοκληρώθηκε το 1909 είναι ο μόνος που δεν βλέπει στην ανατολή λόγω του μεγαλύτερου πλατάνου που μετράει πάνω από 1.000 χρόνια. «Κατ εξαίρεση και με σεβασμό προς το χιλιόχρονο πλάτανο» λένε οι κάτοικοι του χωριού, αφού έχει δοθεί ειδική άδεια από το Πατριαρχείο!. Έπειτα από περίπου μισή ώρα πεζοπορίας –με συντρόφευε ο ήχος από τα νερά που κυλούσαν, τα αιωνόβια πλατάνια και οι πανύψηλες καστανιές-  θα αναρωτιέσαι αν το χωριό είναι απλωμένο μέσα στο βουνό ή το βουνό έχει εξαπλωθεί στο χωριό.

Οι δικές μου προτάσεις

  • Πεζοπορία στους τέσσερις οικισμούς του χωριού, όπου αξίζει να πάρετε οδηγό, προκειμένου να μάθετε και την ενδιαφέρουσα ιστορία του τόπου.
  • Αν ο καιρός το επιτρέψει, δοκιμάστε να κάνετε mountain bikeστο βουνό – μια εμπειρία που θα σας συναρπάσει.
  • Από την τοπική κουζίνα επιβάλλεται να δοκιμάσετε σπετζοφάι –γίνεται από ντόπια λουκάνικα, πίτες με μανιτάρια και χόρτα του βουνού.
  • Μην παραλείψετε φεύγοντας να πάρετε μαζί σας γλυκά του κουταλιού – κατά προτίμηση κάστανο–, παραδοσιακές μαρμελάδες, τσίπουρο και πήλινες γάστρες.

Καλά να περάσετε!