Πριν μερικές βδομάδες μου ήρθε το βιβλίο της Marie Kondo “Σπίτι σε Τάξη Ζωή σε Τάξη” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Το προηγούμενο διάστημα είχα ακούσει για τη μέθοδο τακτοποίησης που ακολουθεί, αλλά και για την σειρά της που προβάλλεται στο Netflix.  Η αλήθεια είναι πως όταν είδα το πρώτο επεισόδιο δεν μου τράβηξε το ενδιαφέρον. Δε το είδα καν ολόκληρο για την ακρίβεια.

Με το βιβλίο ήμουν κάπως διστακτική μέχρι που ξεκίνησα να το διαβάζω. Τις επόμενες ημέρες μέσα στην ημέρα μου άνοιγα το βιβλίο και το μελετούσα ευλαβικά υπογραμμίζοντας κάποια πράγματα και κρατώντας σημειώσεις.

Φτάνοντας στα σημεία ανυπομονούσα να ξεκινήσω τη τακτοποίηση των δικών μου χώρων. Όπως αναφέρει η Marie Kondo ξεκινάμε από τη ντουλάπα με τα ρούχα. Πίστευα πως δεν θα πετάξω πολλά ρούχα μιας και το περσινό καλοκαίρι είχα κάνει μια γερή εκκαθάριση. Έπεσα εντελώς έξω μιας και στη τωρινή μου εκκαθάριση ξεφορτώθηκα 5 σακούλες (απορριμάτων) γεμάτες ρούχα. Και ανακουφίστηκα πάρα πολύ! Πραγματικά έμεινα με πολύ λιγότερα ρούχα και δεν έχω νιώσει ποτέ άλλοτε τόση μεγάλη χαρά (και ανακούφιση).

Πέταξα καλλυντικά, αξεσουάρ, χαρτιά, επέλεξα βιβλία να δωρίσω σε αγαπημένα μου πρόσωπα.

Σ΄εμένα η μέθοδος της λειτούργησε αποτελεσματικά και λυτρωτικά. Στην αρχή ήμουν λίγο μαγκωμένη, αλλά μόλις άρχισα να ξεφορτώνομαι πράγματα τόσο πιο μεγάλη ανακούφιση ένιωθα.

Σχεδόν ένα μήνα μετά τα πράγματα είναι τακτοποιημένα και μαζί με το σπίτι μπήκε σε τάξη και η ζωή μου. Καταρχήν, ανοίγω τη ντουλάπα μου και νιώθω χαρά. Γιατί ναι μεν έχω λιγότερα ρούχα, αλλά είναι αυτά που αγαπώ, με κάνουν να νιώθω όμορφη όταν τα φοράω και μου αρέσουν πολύ. Τα έχω τακτοποιημένα και προσεγμένα.

Το ίδιο συμβαίνει σε κάθε ντουλάπι μου ξεχωριστά που έφτιαξα. Ακόμα και στο γραφείο μου που είχα ένα σωρό χαρτιά τώρα επικρατεί μια τάξη. Μάλιστα, ξεχώρισα πολλά βιβλία που δεν τα θέλω για να τα χαρίσω σε αγαπημένα μου πρόσωπα -εξάλλου η γνώση πρέπει να μεταδίδεται και όχι να μένει εγκλωβισμένη.

Πιστεύω πως η μέθοδος Marie Kondo είναι αποτελεσματική γιατί πολύ απλά σε βάζει να κρατήσεις τα πράγματα εκείνα που σου δίνουν χαρά. Έχοντας μόνο αυτά νιώθω κι εγώ χαρά που τα βλέπω και μου φτιάχνουν τη διάθεση, δεν σπαταλάω λεφτά πλέον σε πράγματα που δεν τα θέλω πραγματικά, δουλεύω σε ένα όμορφο γραφείο που με εμπνέει.

Μήπως ήρθε και η δική σου σειρά να κάνεις τη μέθοδο Marie Kondo;;;