Το Πάσχα το έχουμε συνδυάσει περισσότερο με την ύπαιθρο. Ειδικά όσοι έχουν σπίτι στην περιφέρεια εκείνη την περίοδο το προτιμούν από το να μείνουν στις πόλεις. Όσοι πάλι δεν έχουν ψάχνουν μέρη που έχουν και ωραία πασχαλινά έθιμα για να γιορτάσουν μαζί με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Εγώ σας βρήκα εκείνους τους πασχαλινούς προορισμούς που αξίζουν το ταξίδι σου.

Ίος

Από τα ωραιότερα νησιά των Κυκλάδων που εκτός από ιδιαίτερη ομορφιά έχει από τις πιο καθαρές θάλασσες με γαλαζοπράσινα νερά. Η Ίος, όμως, είναι ιδανική να την επισκεφτείς και το Πάσχα, καθώς εξακολουθούν να τηρούν τα πατροπαράδοτα τοπικά έθιμα.

Την Μεγάλη Παρασκευή, στο όμορφο νησί της Ίου, μετά την Αποκαθήλωση, οι νέοι παίζουν τις «μπάλες», ένα παιχνίδι με μικρές, σιδερένιες κόκκινες και πράσινες μπάλες. Κατά την περιφορά των Επιταφίων των δύο Ενοριών του νησιού τα εγκώμια ψάλλονται από χορωδίες γυναικών και κοριτσιών. Ανήμερα Πάσχα, ο Δήμος διοργανώνει γλέντι με αρνιά και κρασί, ενώ τη δεύτερη ημέρα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ίου αναβιώνει το έθιμο της Κούνιας. Νεαρά κορίτσια του νησιού, ντυμένα με παραδοσιακές στολές, στήνουν κούνιες στο κέντρο της Χώρας και τα παλικάρια τις κουνούν, ενώ οι κοπέλες τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια αγάπης.

Φυσικά θα απολαύσεις και τα φαγητά του τόπου και προτείνω να πάρεις μαζί σου τυροκομικά προϊόντα.

 

Τρίκαλα

Έχει χαρακτηριστεί “έξυπνη πόλη” και όχι άδικα. Η πόλη είναι πρωτοποριακή, καθαρή και οι κάτοικοι κυκλοφορούν με τα ποδήλατα τους. Την περίοδο του Πάσχα συνεχίζουν την παράδοση φτιάχνοντας κουλουράκια, βάφοντας αυγά και φυσικά ψήνοντας το πατροπαράδοτο αρνί. Μάλιστα, αν φτάσεις μέχρι εκεί αξίζει να πας μια βόλτα μέχρι τα Μετέωρα.

Στο κάμπο, οι Καραγκούνηδες περίμεναν να πει ο παπάς το «Δεύτε, λάβετε φως» και εκείνος που θα έφτανε πρώτος χτυπούσε την καμπάνα της Εκκλησίας. Σύμφωνα με τις παραδόσεις αυτός που θα χτυπούσε την καμπάνα στη Λαμπρή όλη η χρονιά θα του έφερνε γούρι, στο σπίτι, στα χωράφια αλλά και στα ζώα του.

Την Κυριακή του Πάσχα οι Θεσσαλοί ετοιμάζουν και βάζουν τις σούβλες στη φωτιά, μάλιστα κάποια σπίτια κανονίζουν 2-3 οικογένεια να γιορτάσουν μαζί. Αρνάκι, κατσικάκι, κοκορέτσι και μπομπότα έχουν ακόμα και σήμερα την τιμητική τους.  Το απόγευμα πηγαίνουν στην Εκκλησία να ακούσουν την λειτουργία της Αγάπης και να αφήσουν στο ναό τις πασχαλινές λαμπάδες.

Λεωνίδιο

Το Λενίδι, όπως το λένε οι ντόπιοι, φημίζεται για το Πάσχα του. Μπορεί στην Πελοπόννησο να μην σουβλίζουν όλοι αρνιά, αλλά σίγουρα έχουν την πιο εντυπωσιακή Ανάσταση.

Οι κάτοικοι του Τυρού και του Λεωνιδίου εκτοξεύουν με το αναστάσιμο φως χιλιάδες αερόστατα τα οποία πετούν πάνω από το Μυρτώο πέλαγος φτάνοντας υπό καλές καιρικές συνθήκες απέναντι στην Ύδρα και στις Σπέτσες. Ναι, το Λεωνίδιο φημίζεται για τα αερόστατα που πετούν το βράδυ της Ανάστασης –ένα ιδιαίτερο έθιμο που συγκεντρώνει μέχρι σήμερα πολλούς επισκέπτες για να ζήσουν την μαγεία από κοντά. Κυριακή του Πάσχα οι σούβλες με τα αρνιά και τα κοκορέτσια στήνονται στον κήπο του δημαρχείου, όπου γλεντούν μαζί, ντόπιοι κι τουρίστες. Η ακολουθία της Αγάπης γίνεται το απόγευμα, στην πλατεία 25ης Μαρτίου και το Ευαγγέλιο διαβάζεται και στην τσακώνικη διάλεκτο.

Πάρος

Το νησί με τα άσπρα σπίτια, τις βοκαμβίλιες που ομορφαίνουν περισσότερο τον τόπο και το γαλάζιο της θάλασσας είναι ένας τόπος που κρατάει τις παραδόσεις συγκεντρώνοντας πολλούς τουρίστες.

Τη νύχτα της Μ. Πέμπτης ο κόσμος μένει άγρυπνος στις εκκλησίες του νησιού ψάλλοντας και στολίζοντας τον Επιτάφιο, ενώ τη Μ. Παρασκευή μετά την αποκαθήλωση προσφέρονται νηστίσιμα κεράσματα. Το ίδιο βράδυ γίνονται  οι αναπαραστάσεις των Παθών του Κυρίου στις οποίες συμμετέχουν σύσσωμα οι κάτοικοι της Μάρπησσας, των Μαρμάρων, του Προδρόμου, των Λευκών και του Άσπρου Χωριού.

Μονεμβασιά

Οι εορτασμοί για το Πάσχα γίνονται στην όμορφη Καστροπολιτεία της Πελοποννήσου για αυτό αξίζει να βρεθείς ως εκεί. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής μπορείς να ακολουθήσεις  τον Επιτάφιο στα πλακόστρωτα σοκάκια της Καστροπολιτείας με λευκά κεριά, ενώ την Ανάσταση πήγαινε στην πλατεία του Ελκόμενου -το Άγιο Φως περνάει από χέρι σε χέρι μέχρι να ακουστεί από τον παπά το «Χριστός Ανέστη» και να δώσουν το φιλί της Αγάπης. Ανήμερα Πάσχα στην πλατεία Ελκόμενου  καίνε τον Ιούδα με την συνοδεία βεγγαλικών.

 

Σπέτσες

Πάντα έχεις ένα λόγο για να επισκεφτείς το νησί του Αργοσαρωνικού. Και σ αυτό τον τόπο οι κάτοικοι κρατάνε τις παραδόσεις για να μην χαθούν με το πέρασμα του χρόνου. Η Ανάσταση πραγματοποιείται στην ενορία της Ανάληψης όπου μετά την Ανάσταση οι νέοι καίνε μια βάρκα στο προαύλιο του ναού. Την Κυριακή του Πάσχα στην πλατεία της Κουνουπίτσας θα δείτε ένα έθιμο που αναβίωσε τα τελευταία χρόνια και δεν είναι άλλο από το «κάψιμο του Ιούδα”. Και επειδή σ αυτό το νησί τα αυτοκίνητα απαγορεύονται μετακινηθείτε με ποδήλατο και ανακαλύψτε τις ομορφιές του τόπου.