Οι ντόπιοι λένε “Αν δε νοικιάσεις ποδήλατο δεν ξέρεις το Άμστερνταμ”. Και μετά την προσωπική μου εμπειρία θα πω ακριβώς το ίδιο.

Το Άμστερνταμ είναι όμορφο και πολύ λειτουργικό. Για να το εξερευνήσεις καλύτερα, αλλά και για να δεις όσα περισσότερα μέρη μπορείς χρειάζεται να ενοικιάσεις ποδήλατο.

Σε πολλά σημεία της πόλης θα βρεις μαγαζιά όπου σου νοικιάζουν ποδήλατα για να κυκλοφορήσεις στην ολλανδική πρωτεύουσα. Έτσι έκανα κι εγώ. Από την πρώτη ημέρα νοίκιασα ποδήλατο για να περιπλανηθώ μέσα στην πόλη και να πάω σε γειτονιές όχι και τόσο τουριστικές. Γιατί πάντα η πραγματική ζωή μιας πόλης είναι τα μέρη που δεν υπάρχει τουρισμός.

Από το μαγαζί που νοίκιασα το ποδήλατο μου με βοήθησαν πάρα πολύ δείχνοντας μου ποια μέρη αξίζει να δω.

Αν ξέρεις καλό ποδήλατο δεν θα έχεις κανένα θέμα με τις διαδρομές, ακόμα και όταν οδηγάς δίπλα στο τραμ. Αν πάλι δεν είσαι τόσο καλός περιπλανήσου στις γειτονιές που δεν έχει πολυκοσμία και δεν κυκλοφορούν τα τραμ.

Τέσσερις ημέρες απόλαυσα τις βόλτες μου με το ποδήλατο και μπόρεσα να δω περισσότερα μέρη. Δεν σου κρύβω πως ζήλεψα πολύ που εδώ στην Αθήνα δεν έχουμε ποδηλατική παιδεία. Πραγματικά θαυμάζω τους ανθρώπους που ρισκάρουν και μετακινούνται με το ποδήλατο.

Στο Άμστερνταμ, αντίθετα, θα το απολαύσεις και όπως ανέφερα παραπάνω θα δεις μέρη που ίσως δεν θα προλάβαινες αλλιώς.

Θα σου δώσω και μερικά tips για το δικό σου ταξίδι:

  • Μην νοικιάσεις ποδήλατο από το διαδίκτυο. Ίσως το ξενοδοχείο σου συνεργάζεται με κάποιο μαγαζί κι έχεις έκπτωση.
  • Να πληρώσεις οπωσδήποτε ασφάλεια ποδηλάτου -είναι περίπου 2,80 ευρώ. Γιατί και να στο κλέψουν -φημίζεται για τις κλοπές των ποδηλάτων- δεν θα πληρώσεις παραπάνω χρήματα.
  • Πήγαινε βόλτα στο Vondenpark. Με το ποδήλατο μπορείς να το γυρίσεις όλο και είναι πραγματικά μεγάλο. Αντίθετα με τα πόδια θα δεις μόνο ένα σημείο.
  • Οι διαδρομές είναι εύκολες και γρήγορες για αυτό με την σωστή διαχείριση του χρόνου θα μπορέσεις να πας από την μία άκρη στην άλλη.
  • Μια βόλτα στην υπαίθρια λαϊκή αγορά τους αξίζει για να γευτείς παραδοσιακά προϊόντα.
  • Να σταθμεύσεις το ποδήλατο σου μόνο εκεί που επιτρέπεται το πάρκινγκ, αλλιώς η αστυνομία μπορεί να στο πάρει.