Από μικρό κοριτσάκι ήμουν φαν της γερμανικής κουλτούρας  – μάλιστα έμαθα πολύ γρήγορα να μιλώ τη γλώσσα παρόλο που όλοι λένε πόσο δύσκολη είναι- και επιθυμούσα να ταξιδέψω ως το Βερολίνο.

Ομολογώ οι πέντε μέρες που πέρασα εκεί δεν μου έφτασαν για να ανακαλύψω ολοκληρωτικά την πόλη. Για αρχή θα γράψω 5 πράγματα που με ενθουσίασαν στο Βερολίνο –σε άλλο άρθρο θα ετοιμάσω οδοιπορικό-  και εννοείται πως ανυπομονώ να ξανά πάω πολύ σύντομα.

  • Απόλαυσα το περπάτημα στους δρόμους. Χωρίς να φοβάμαι μήπως με πατήσει κάποιο αυτοκίνητο ή πέσει πάνω μου κάποιος ποδηλάτης. Χαίρεσαι να περπατάς σ αυτή την καθαρή πόλη που σέβεται τον πολίτη. Χάζευα με τις ώρες τα πολυτελή ξενοδοχεία, τις μπαρόκ κατοικίες, τα γυάλινα επιβλητικά κτίρια και όταν ήθελα να ξεκουραστώ καθόμουν σ ένα από τα πάρκα της πόλης.
  • Πήγα εκδρομή στο Potsdam που βρίσκεται 26 χιλιόμετρα έξω από το Βερολίνο και ένιωσα πως ήμουν σε ένα μαγευτικό χωριό. Από ένα μικρό μαγαζάκι αγόρασα ποικιλίες τσαγιού, ενώ σε ένα καφέ ήπια ζεστό latte τρώγοντας τάρτα σοκολάτας.
  • Περπάτησα την οδό Kurfustendam, η οποία είναι γεμάτη εμπορικά καταστήματα. Βρήκα μοναδικά κομμάτια σε φοβερές τιμές και πήρα δώρα για τα αγαπημένα μου πρόσωπα.
  • Διασκέδασα σε μικρές pub. Όποιος μου πει ότι οι Γερμανοί δεν ξέρουν να περνάνε καλά μάλλον δεν έχει επισκεφτεί το Βερολίνο. Η πρωτεύουσα της Γερμανίας δεν κοιμάται ποτέ. Πήγα σε 2-3 pub όπου οι άνθρωποι χόρευαν ασταμάτητα – κι όχι μόνο τα νεαρά παιδιά.
  • Αντιλαμβάνεσαι πως βρίσκεσαι σε μια πολυπολιτισμική χώρα. Πολίτες όλου του κόσμου ζουν μόνιμα στη γερμανική πόλη. Κι εσύ μπορείς να επιλέξεις για φαγητό οποιαδήποτε κουζίνα του κόσμου. Γερμανικά παραδοσιακά λουκάνικα, ελληνικό σουβλάκι, ιαπωνικά εστιατόρια και τούρκικα fast food για να επιλέξεις τι θα γευτείς.