Η ψαρόσουπα,  για μένα, τρώγεται κάθε εποχή του χρόνου. Χωρίς υπερβολή. Ακόμα και το καλοκαίρι; Μα φυσικά και το καλοκαίρι ειδικά όταν βρίσκεσαι σε νησί. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρότεινα με 40 βαθμούς να φάτε ψαρόσουπα. Όμως, όταν βρίσκεσαι σε ένα κυκλαδίτικο νησί, έχει αεράκι και το εστιατόριο που έχεις πάει σου προτείνει νόστιμη κακαβιά με φρέσκα ψαράκια προσωπικά δεν μπορώ να αντισταθώ.

 

Τις περιόδους με το κρύο η σούπα παραμένει το ιδανικό μου γεύμα. Έχω δοκιμάσει αρκετές ψαρόσουπες, αλλά συνήθως καταλήγω σ αυτή την αγιορείτικη συνταγή, η οποία είναι πολύ νόστιμη.

 

Υλικά

1,5 – 2 κιλά πετρόψαρα

5  πατάτες

2 κρεμμύδια

3 μεγάλα καρότα

5 λεμόνια

Σέλινο

Μαιντανός

1 ματσάκι άνηθος

Μαύρο πιπέρι τριμμένο

Κύμινο τριμμένο

Αλάτι όσο χρειάζεται

Ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα ψάρια μας, τα πλένουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε ένα τρυπητό για να στραγγίσουν. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλινο και τα πλένουμε. Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε κύβους.  Βάζουμε τα ψάρια όπως είναι ολόκληρα σε μία κατσαρόλα, σε ενάμισι λίτρο νερό, και την τοποθετούμε πάνω σε δυνατή φωτιά. Όταν αρχίσει το βράσιμο, ρίχνουμε στο νερό τα λαχανικά, που ήδη τα έχουμε ετοιμάσει, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 25 έως 30 λεπτά της ώρας περίπου και τα κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφού κρυώσουν, έπειτα από ένα τέταρτο τα στραγγίζουμε και κρατάμε χώρια τον ζωμό, που ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα μας για να φτιάξουμε την ψαρόσουπα. Πριν κατεβάσουμε την κατσαρόλα, ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο μαϊαντανό, τον άνηθο, το πιπέρι, το κύμινο και τον χυμό των λεμονιών.