Το αγαπημένο και πολυδιαβασμένο αστυνομικό μυθιστόρημα της Άγκαθα Κρίστι ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι και είναι ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό.

Έντεκα πρωταγωνιστές υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Αντώνη Καλογρίδη επιβιβάζονται στο τρένο και οι θεατές θα πρέπει να λύσουν το μυστήριο για το “Έγκλημα στο Orient Express” στην σκηνή του θεάτρου “Κάτια Δανδουλάκη”.

Λίγα λόγια για την υπόθεση:

Ο διάσημος ντετέκτιβ  Ηρακλής Πουαρό γυρίζει από την Κωνσταντινούπολη  έπειτα από μια αποστολή που είχε αναλάβει και λαμβάνει ένα τηλεγράφημα στο ξενοδοχείο όπου καταλύει, που τον αναγκάζει να φύγει για το Λονδίνο. Προσπαθεί να κλείσει μια θέση στο Οριάν Εξπρές  που αναχωρεί μερικές ώρες αργότερα, αλλά το τραίνο είναι γεμάτο. Ωστόσο με την βοήθεια του συμπατριώτη του, κύριου Μπουκ και διευθυντή της εταιρείας του Οριάν Εξπρές, βρίσκει μια κουκέτα. Λίγο μετά την αναχώρηση, ο Πουαρό γνωρίζεται με έναν Αμερικανό επιχειρηματία, τον  Ράτσετ, ο οποίος αναγνωρίζοντας τον ντετέκτιβ, του ζητά να τον προσλάβει σαν υπεύθυνο για την ασφάλειά του, αλλά ο Πουαρό, αρνείται. Την δεύτερη νύχτα του ταξιδιού, ο κύριος Μπουκ προσφέρει στον Πουαρό, μια κουκέτα πρώτης θέσης. Έτσι, ο Πουαρό βρίσκεται να κοιμάται ακριβώς δίπλα στην καμπίνα του κυρίου Ράτσετ.

 

Το επόμενο πρωί και ενώ το τραίνο είναι σταματημένο έξω από την πόλη Βίνκοβτς, αφού το χιόνι έχει κλείσει τις γραμμές, ο Πουαρό ειδοποιείται ότι ο Ράτσετ είναι νεκρός. Ο κύριος Μπουκ ζητά από τον Πουαρό να ερευνήσει την δολοφονία, έτσι ώστε μόλις φτάσουν στο Βίνκοβιτς, να παραδώσουν τον ένοχο στις αρχές.  Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο Πουαρό, ανακαλύπτει ένα μισοκαμμένο σημείωμα, που γράφει θυμήσου την Νταίζη Άρμστρονγκ– το οποίο στην ουσία είναι και το κλειδί της υπόθεσης. Ο Πουαρό θυμάται την υπόθεση της απαγωγής και δολοφονίας της μικρής Νταίζης Άρμστρονγκ,  μια υπόθεση που είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη. Εγκέφαλος της σπείρας ήταν ο Κασέτι, ο οποίος διέφυγε της σύλληψης και εξαφανίστηκε από την Αμερική μαζί με τα λύτρα. Ο Πουαρό συσχετίζει τον Ράτσετ με τον Κασέτι, και φτάνει στο συμπέρασμα ότι κάποιος τον δολοφόνησε για να τον εκδικηθεί για την “υπόθεση Άρμστρονγκ”. Έτσι, αρχίζει να ανακρίνει όλους τους επιβαίνοντες στο βαγόνι και  ανακαλύπτει ότι όλοι τους είναι ύποπτοι για την δολοφονία του Ράτσετ.

 

Η αυλαία ανοίγει και το σκηνικό σε μεταφέρει ακριβώς στην εποχή και το σημείο που διαδραματίζεται η ιστορία κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον το κοινού μέχρι τη τελευταία σκηνή.

Οι χαρακτήρες κρύβουν μυστήριο και φαινομενικά όλοι φαίνονται πως δεν έχουν καμία σχέση με τον παράξενο θάνατο, αλλά καθώς ο χρόνος περνά και τα γεγονότα έρχονται στην επιφάνεια διαπιατ΄πωνεις πως τελικά δεν είναι κανένας τους τόσο αθώος.

 

Μια παράσταση που έχει ενδιαφέρον όχι μόνο σε πλοκή, αλλά και με τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών που έχουν διαβάσει πολύ καλά τους ρόλους τους. Στα πλεονεκτήματα της παράστασης είναι η προσεγμένη σκηνοθεσία -ο Καλογρίδης επέστρεψε στις επιτυχίες- το σκηνικό και η μουσική.

 

Παίζουν: Κάτια Δανδουλάκη, Δάνης Κατρανίδης, Αντώνης Καφετζόπουλος, , Τάσος Χαλκιάς, Ταμίλα Κουλίεβα, Τάνια Τρύπη, Τάκης Παπαματθαίου, Λένα Δροσάκη, Άγγελος Μπούρας, Λευτέρης Ζαμπετάκης και η Όλγα Πολίτου

Ημέρες και ώρες παραστάσεων :Πέμ. 8 μ.μ., Παρ. 9 μ.μ., Σάβ., Κυρ. 6 μ.μ./ 9 μ.μ., Τετ. 7.30 μ.μ.

 

Info: Αγ. Μελετίου 61Α,Κυψέλη, Τηλ.: 2108640414