Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου το πρωινό ξύπνημα ποτέ δεν ήταν το καλύτερο μου. Εγώ προτιμούσα να απολαμβάνω τον ύπνο μου και ήμουν πάντα τυχερή που η δουλειά μου ξεκινούσε μετά τις 11.00 το πρωί.

Τα τελευταία δύο χρόνια όλο και συχνότερα διάβαζα σε βιβλία αυτογνωσίας τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το πρωινό ξύπνημα. Όπως και στις βιογραφίες πετυχημένων ανθρώπων, όπου μια από τις συνήθειες τους είναι να βάζουν το ξυπνητήρι όταν ο υπόλοιπος κόσμος -ακόμα- κοιμάται.

Μέχρι που αποφάσισα να αλλάξω και το δικό μου ξυπνητήρι. Προσωρινά, για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Και τελικά έχει γίνει η αγαπημένη μου συνήθεια που δεν την αλλάζω.

Εννοείται πως τις πρώτες ημέρες δεν ήταν εύκολο να ξυπνήσω στις 6 το πρωί, αλλά είναι μία απόφαση. Το μυστικό είναι να μην το αναβάλεις. Μόλις χτυπήσει το ξυπνητήρι αποχωρίσου αμέσως τα παπλώματα και ξεκίνησε την ημέρα σου.

Τα πλεονεκτήματα:

  • Ξεκινάς με ηρεμία την ημέρα σου -βάζοντας νωρίτερα το ξυπνητήρι δεν έχεις το άγχος να ετοιμάζεσαι με τη ψυχή στο στόμα. Φτιάχνεις τον καφέ και το τοστ σου και μπορείς να καθίσεις στη βεράντα ή το καθιστικό σου να τα απολαύσεις.
  • Οργανώνεις σωστά το πρόγραμμα σου -Με μια κούπα ζεστό καφέ έχεις το χρόνο που χρειάζεσαι για να φτιάξεις το ημερήσιο πρόγραμμα σου. Βάλε προτεραιότητες για να έχεις χρόνο και για τον εαυτό σου.
  • Απολαμβάνεις το πρωινό σου ντουζ και ετοιμάζεσαι με την ησυχία σου -από το να τρέχεις τελευταία στιγμή και να ψάχνεις τι να φορέσεις ήρθε η στιγμή να τα κάνεις με τάξη για να τα απολαύσεις κιόλας. Πάρε το χρόνο σου και επίλεξε ανάλογα με το πως νιώθεις τι θα φορέσεις.
  • Διαβάζεις ένα βιβλίο -μπορεί μέσα στην ημέρα να μην έχεις το χρόνο για διάβασμα οπότε με το πρωινό ξύπνημα είναι μια καλή ευκαιρία να προχωρήσεις το αγαπημένο σου βιβλίο.
  • Πηγαίνεις για γυμναστική -θα αισθανθείς πολύ όμορφα αν ξεκινήσεις με πρωινή γυμναστική και θα είσαι καλοδιάθετος/η όλη την ημέρα.
  • Ετοιμάζεις το γεύμα που θα πάρεις μαζί σου στη δουλειά -από το να παραγγείλεις καλύτερα να ετοιμάσεις έστω μια σαλάτα ή ένα τοστ.

Ξεκινώντας νωρίτερα την ημέρα σου μπορείς να απολαύσεις την κάθε στιγμή. Γιατί επιτρέπεις στον εαυτό σου να σηκωθεί αγχωμένος από το κρεβάτι, ενώ μπορείς να ξυπνήσεις νωρίτερα και να κάνεις πράγματα με ηρεμία. Γιατί να φύγει νηστικός από το σπίτι σου και να μην ετοιμάσεις ένα γρήγορο πρωινό;

Προσωπικά, από τότε που η ημέρα μου ξεκινάει στις 6.00 το πρωί (στόχος μου είναι το καλοκαίρι να γίνει 5.30) έχω γίνει περισσότερο δημιουργική, έχω χρόνο για μένα, οργανώνω με ακρίβεια την ημέρα μου χωρίς να αφήσω τίποτα στη τύχη του και έχει αλλάξει προς το καλύτερο η διάθεση μου.

Μήπως έφτασε και η δική σου ώρα να το κάνεις;