“Αιγαίο SOS”, η ελληνική ταινία βγήκε στους κινηματογράφους
Χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά

“Αιγαίο SOS”, η ελληνική ταινία βγήκε στους κινηματογράφους

Η νέα ελληνική ταινία “Αιγαίο SOS” βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες με τους Θιδωρή Αθερίδη, Πάνο Βλάχο και Ευαγελία Συριοπούλου.

Λίγα λόγια για την ταινία

 Καλοκαίρι 2018. Ελληνικές και τουρκικές φρεγάτες οργώνουν το Αιγαίο. Ένας μεγάλος σεισμός όμως φέρνει στην επιφάνεια μια βραχονησίδα σε διεθνή χωρικά ύδατα. Έλληνες και Τούρκοι στέλνουν άμεσα στρατεύματα για να καταλάβουν το νησί. H κάθε διμοιρία καταλαμβάνει περίπου… από μισό. Τα αστεία αλλά και σοβαρά περιστατικά μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων δεν αργούν να πάρουν διαστάσεις τσουνάμι.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Όταν ο σκηνοθέτης Πιέρρος Ανδρακάκος πήρε στα χέρια του το σενάριο της ταινίας αναρωτήθηκε αν χρειάζεται μια στρατιωτική κωμωδία το σύγχρονο ελληνικό σινεμά. «Στην πορεία η ταινία πήρε τη δική της μορφή και μια δικιά της ζωή. Ξεκίνησε σαν στρατιωτική κωμωδία αλλά οι πρόβες και το σενάριο μας οδήγησαν σε μια κωμωδία δράσης με έντονα στοιχεία σουρεαλισμού όπως και η εποχή που ζούμε. Διαβάζοντας το σενάριο κατάλαβα ότι είχα να κάνω με μια πολύ δυνατή ιδέα και πολύ επίκαιρη. Ζούμε σε μια εποχή που κανονικά ο πόλεμος θα έπρεπε απλά να διδάσκεται στα βιβλία ιστορίας αλλά δυστυχώς είναι παντού γύρω μας. Μια ταινία δεν μπορεί να αλλάξει τον  κόσμο, μπορεί όμως να σε κάνει να σκεφτείς και να προβληματιστείς». Ο παραγωγός της ViewMaster Films Κώστας Λαμπρόπουλος δηλώνει με τη σειρά του: «Στόχος μας ήταν η δημιουργία μιας ταινίας με ένα “ηχηρό” αντιπολεμικό μήνυμα σε ένα αριστοφανικό πλαίσιο. Επικεντρώνεται στη ματαιότητα των αντιπαραθέσεων των δύο χωρών για των προσδιορισμό των συνόρων τους». Ο Θοδωρής Αθερίδης που υποδύεται τον δίκαιο διοικητή Κλεάνθη Χάρισμα χαρακτηρίζει την ταινία μια αντιπολεμική σάτιρα, μια κωμωδία από την αρχή μέχρι το τέλος, μια κωμωδία που συμπεριλαμβάνει κάθε χαρακτήρα που μπορεί να συναντήσει κανείς ανάμεσα στους Έλληνες.

 

Τα γυρίσματα

Τα απαιτητικά γυρίσματα της ταινίας διήρκεσαν 40 ημέρες και το συνεργείο της παραγωγής αποτελούνταν από περίπου 50 μέλη. Οι τοποθεσίες ήταν αρκετές με το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας να γυρίζεται σε ένα μικρό νησί του Σαρωνικού με το όνομα Μετώπη. Ο βαρύς εξοπλισμός και τα εξωτερικά γυρίσματα στην καρδιά του καλοκαιριού δυσκόλεψαν όλους τους συντελεστές της ταινίας. Ο Νικόλας Μίχας, στην ταινία Μπάμπης Καραγκιοζόπουλος, δεν θα ξεχάσει τα γυρίσματα στη βραχονησίδα που φορούσε εξοπλισμό 10 κιλών, όπως επίσης και ο Κωνσταντίνος Γεωργαλής που υποδύεται τον Γιάννη Παπαδάκη ή αλλιώς Game Boy. «Θυμάμαι την στιγμή που βρέθηκα πρώτη φορά στο σκηνικό για το γύρισμα στη βραχονησίδα Μετώπη. Δεν θα ξεχάσω τις συζητήσεις για το πώς πρέπει να στηθεί μια σκηνή πριν αρχίσει να γράφει η κάμερα, τις δυσκολίες των εξωτερικών γυρισμάτων, τις τοποθεσίες που αλλάξαμε και που δεν θα βρισκόμουν ποτέ εκεί, αν δεν ήταν αυτή η συγκεκριμένη συνθήκη».

Δεν έλειψαν βέβαια και οι δύσκολες στιγμές, όπως αυτή που μοιράζεται ο σκηνοθέτης Πιέρρος Ανδρακάκος. «Είχε πολύ ενδιαφέρον που ξεκινήσαμε από τα γυρίσματα πάνω στην βραχονησίδα Μετώπη γιατί  όλοι οι ηθοποιοί ένιωσαν πώς θα ήταν αν πραγματικά βρίσκονταν αποκλεισμένοι σε ένα νησί και έτσι είχαν αυτή την εμπειρία μαζί τους και στην υπόλοιπη ταινία. Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν όταν κάναμε γυρίσματα στον Μαραθώνα και έπιασαν οι φωτιές στο Μάτι και περάσαμε τη Μαραθώνος λίγο πριν τη φωτιά. Την άλλη μέρα ξαναπήγαμε για γύρισμα και ήταν όλα καμένα».

Ο Κωνσταντίνος Αρνόκουρος, αναφέρει: «Οι δύο εβδομάδες που περάσαμε πάνω στη βραχονησίδα ήταν σίγουρα το πιο επίπονο και παράλληλα γοητευτικό κομμάτι των γυρισμάτων», με τη Δήμητρα Κολλά να συμπληρώνει: «Ήρθα πολλές φορές αντιμέτωπη με τις φοβίες μου αλλά ευτυχώς με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση των συνεργατών μου όλα έγιναν πιο εύκολα». Αυτό που έμεινε όμως σε όλους τους συντελεστές είναι το ευχάριστο κλίμα των γυρισμάτων και το δέσιμο που ένιωσαν όλοι μεταξύ τους. «Σε μια ταινία στηρίζεσαι μόνο στους συνεργάτες σου και στην ενέργειά τους και εδώ στάθηκα πολύ τυχερός γιατί πρόκειται για μια ταινία πολυπρόσωπη, με ομαδικές σκηνές που χρειάζονται τη χημεία της ομάδας για να βγουν αστείες», δηλώνει ο Πιέρρος Ανδρακάκος. Ο Γιν, στο ρόλο του Γου-Λη, αναφέρει: «Ήταν μεγάλη χαρά να συμμετέχω σε μια τέτοια ταινία. Το καστ είναι μοναδικό και όλες οι στιγμές θα μου μείνουν αξέχαστες. Υπόσχομαι ότι το κοινό θα την απολαύσει όσο κι εμείς!».

Η Ευαγγελία Συριοπούλου που υποδύεται τη Γκαμπριέλα Ρομάνι, μια γεωλόγο-σεισμολόγο και μέλος των Ηνωμένων Εθνών, δηλώνει για τη συμμετοχή της στην ταινία: «Είμαι πολύ χαρούμενη που συμμετείχα σε αυτήν την ταινία γιατί γνώρισα υπέροχους ανθρώπους και καταπληκτικούς συνεργάτες. Οι πιο δύσκολες στιγμές των γυρισμάτων ήταν την περίοδο που εν μέσω Ιουλίου ο απρόβλεπτος για την εποχή  βροχερός καιρός δεν μας επέτρεπε να κινηματογραφίσουμε καποιες σκηνές στο διαθέσιμο χρόνο που είχαμε». Στον ρόλο του γόη αρχικελευστή Βαλάση, ο Μιχάλης Λεβεντογιάννης που δέχθηκε την πρόκληση της νέας ταινίας με ενθουσιασμό. «Τα γυρίσματα ήταν πολύωρα και απαιτητικά αλλά όχι κουραστικά γιατί γίναμε όλοι μια παρέα βοηθώντας ο ένας τον άλλον. Κάθε ταινία είναι ένας νέος κόσμος και κάθε δουλειά είναι ένα παράθυρο στον κόσμο. Η συνέχεια επί της οθόνης!».

Στοιχεία γ