Τα Τρίκαλα που βρίσκονται στο νομό της Θεσσαλίας, πατρίδα του γιατρού της αρχαιότητας, Ασκληπιού, κερδίζουν τον επισκέπτη με το αντικρίσει την όμορφη και καθαρή πόλη.

 

Πριν λίγες ημέρες η πανέμορφη, θεσσαλική πόλη ήρθε πάλι στην παγκόσμια επικαιρότητα μιας και η Guardian την χαρακτήρισε «έξυπνη πόλη που δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί», ενώ μέσα στο κείμενο τόνισε ιδιαίτερα τα σπουδαία έργα που έχουν γίνει εκεί όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και το πόσο η τεχνολογία έχει αλλάξει τη ζωή των κατοίκων.

 

Πριν ένα περίπου χρόνο, οι περισσότεροι καταστηματάρχες έβαλαν υπογραφές προκειμένου να σταματήσει το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους. Ακόμα ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι πως οι κάτοικοι κυκλοφορούν με τα ποδήλατα τους. Όσο για τα ΑμεΑ και τις μαμάδες με μωρά είναι από τις καλύτερες πόλεις που μπορούν να κυκλοφορήσουν άνετα πάνω στα φαρδιά πεζοδρόμια.

 

Τι να κάνεις στα Τρίκαλα:

  • Για να δεις πανοραμικά την θέα πρέπει να ανέβεις ως το Φρούριο. Φτάνοντας στο λόφο θα γοητευτείς με το επιβλητικό, μεσαιωνικό κτίσμα και δεν θα σταματάς να βγάζεις φωτογραφίες. όμως στο λόφο, θα υποκλιθείτε στη γοητεία του επιβλητικού μεσαιωνικού κτίσματος. Στην ανατολική πλευρά στέκει το Ρολόι που παρόλες τις διαδοχικές καταστροφές που έχει υποστεί στέκει επιβλητικό αποζημιώνοντας τον επισκέπτη με τα μοναδικά πορτοκαλί ηλιοβασιλέματα του.

 

  • Ξενάγηση στις συνοικίες Βαρούσι και Μανάβικα- απαρτίζουν την παλιά πόλη των Τρικάλων. Το πρώτο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας μέχρι και το 1930 ήταν η αρχοντική συνοικία της πόλης. Μέχρι σήμερα σώζονται κτίρια και αρχοντικά της εποχής. Περπατώντας στα δρομάκια θα δεις πολλές εκκλησίες, βυζαντινές και μεταβυζαντινές, σε πολύ κοντινή απόσταση. Η πιο χαρακτηριστική εκκλησία είναι του Αγίου Στεφάνου που χρονολογείται περίπου από το 1853. Στη συνέχεια της συνοικίας Βακούσι θα δει ο επισκέπτης τα Μανάβικα, όπου κυριαρχεί η παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Σ΄ αυτή την συνοικία βρίσκονταν τα πορνεία, ενώ σήμερα κυριαρχούν τα ταβερνάκια, τα εστιατόρια και τα καφέ.

 

  • Βόλτα στην Κεντρική Γέφυρα Ληθαίου. Η –μεταλλική- Γέφυρα που κατασκευάστηκε το 1886 από Γάλλους μηχανικούς μέχρι και πριν είκοσι περίπου χρόνια λειτουργούσε για τα οχήματα, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τους πεζούς. Φτάνοντας ως εδώ θα κάνεις βόλτα έχοντας θέα τις καταπράσινες όχθες του Ληθαίου ποταμού και το άγαλμα του Ασκληπιού στην απέναντι γέφυρα.

 

  • Επίσκεψη στο Κουρσούμ Τζαμί. Ή αλλιώς το μολυβένιο τζαμί, το οποίο είναι χτισμένο στην άκρη της πόλης, νότια του ναού Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης και είναι το μόνο σωζόμενο από τα πολλά που υπήρχαν κάποτε στα Τρίκαλα και προστατεύεται από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

 

  • Στα παραδοσιακά τσιπουράδικα της περιοχής θα απολαύσεις νόστιμους μεζέδες. Αρνάκι, παιδάκια, λουκάνικο, μπριζολάκια, αγριογούρουνο και πίτες πρωταγωνιστούν στους καταλόγους των μαγαζιών.

 

Όταν επισκεφτείς τα Τρίκαλα σου προτείνω και μερικές εκδρομές στη γύρω περιοχή:

 

  • Εκδρομή στα Μετέωρα. Αφού έφτασες ως εκεί είναι ευκαιρία να ανέβεις ως τα Μετέωρα, όπου το τοπίο είναι άγριο, αλλά ιδιαίτερα μαγευτικό. Όλα τα μοναστήρια έχουν αρκετό κόσμο, οπότε κάνε λίγη υπομονή και θα μπεις στο εσωτερικό τους. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα βγάλεις πολλές φωτογραφίες πάνω στα βράχια (πολύ προσεχτικά και όχι σε απάτητα μέρη).

 

  • Βόλτα στο χωριό Ελάτη. Ένα όμορφο, αμφιθεατρικό χωριό που βρίσκεται σε υψόμετρο 950 μέτρων, στις πλαγιές του Κόζιακα, ενός βουνού απέναντι από τα Μετέωρα. Τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει τουριστικά κερδίζοντας ολοένα και περισσότερους ταξιδευτές. Επίσης, αξίζει μια βόλτα και μέχρι το Περτούλι.

 

  • Εξερεύνησε τη Λίμνη Πλαστήρα. Η μαγευτική θέα, τα γραφικά χωριουδάκια και τα ταβερνάκια της περιοχής θα σε αποζημιώσουν για την απόδραση σου. Αν έχεις διάθεση μπορείς να κάνεις αθλητικές δραστηριότητες πάνω στη λίμνη.

Φωτογραφία: google