Οι εποχές που ξοδεύαμε τα χρήματα μας, από εδώ κι από εκεί, χωρίς να τα υπολογίζουμε πολύ έχουν περάσει. Και δεν ξέρω αν ποτέ τις ξαναζήσουμε.

 

Οι μισθοί είναι αρκετά μειωμένοι, αλλά οι ανάγκες μας έχουν πολλαπλασιαστεί –αυτό δεν είναι πάντα καλό γιατί κάποιες φορές θέλουμε πράγματα χωρίς να τα έχουμε ανάγκη.

 

Με σωστό χειρισμό θα έχουμε πάντα λεφτά στην άκρη, ακόμα κι αν είναι μικρό το budget.

 

Πριν ξεκινήσω με τους τρόπους που θα μπορέσεις να αποθηκεύσεις τα χρήματα σου, θα σου πως θα ξεκινήσεις. Αγόρασε ένα τετράδιο ή πάνω στο ημερολόγιο σου και σημείωνε τα έσοδα και τα έξοδα του μήνα. Να σημειώνεις ακόμα και τα 50 λεπτά που θα δώσεις για ένα μπουκάλι νερό. Για να δεις τις πραγματικές σου ανάγκες και να ξεκαθαρίσεις τα απαραίτητα από τα άχρηστα πρέπει να τα βάλεις κάτω με χαρτί και μολύβι.

 

Έξυπνοι τρόποι για να αποθηκεύεις χρήματα:

 • Τον πρωινό καφέ της ημέρας πάρτον από το σπίτι σου ή ετοίμασε τον μόλις φτάσεις στη δουλειά. Η φράση «δεν ανοίγει το μάτι μου χωρίς να πιω μια γουλιά καφέ» είναι μόνο μέσα στο μυαλό σου. Προτείνω να έχεις πάντα σύνεργα μαζί στη δουλειά σου και να φτιάχνεις όσους καφέδες επιθυμείς χωρίς να ξοδεύεις μια περιουσία.

 

 • Ετοίμασε το τραπέζι της βδομάδας σύμφωνα με τις προσφορές του super-market. Για παράδειγμα, αν την τρέχουσα βδομάδα, το ψάρι, οι φακές και το κοτόπουλο είναι σε προσφορά φτιάξε το μενού όλης της βδομάδας με αυτά τα προϊόντα. Πίστεψε με το έχω κάνει κερδίζοντας αρκετά χρήματα 9που δεν το φανταζόμουνα).

 

 • Προτίμησε να μετακινείσαι με ΜΜΜ αντί για το αυτοκίνητο σου. Στις περιοχές που εξυπηρετείσαι με το Μετρό δεν νομίζω ότι χρειάζεσαι αμάξι. Για παράδειγμα, γιατί επιμένεις να κατεβαίνεις στο κέντρο με το αυτοκίνητο σου και όχι με το Μετρό; Εκτός του ότι ξοδεύεις περισσότερη βενζίνη μέχρι να φτάσεις αλλά και ψάχνοντας να παρκάρεις υπάρχει ο κίνδυνος της διάρρηξης. Με 30ευρώ το μήνα που κοστίζει η κάρτα για τα Μέσα Μεταφοράς μπορείς να αποταμιεύσεις χρήματα.

 

 • Περιόρισε ή κόψε το τσιγάρο. Δεν σου προσφέρει κάτι παραπάνω από το να χάνεις χρήματα για κάτι που είναι βλαβερό για την υγεία σου.

 

 • Κάνε τις αγορές σου την περίοδο των εκπτώσεων ή των προσφορών. Πλέον ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι καταστηματάρχες ρίχνουν τις τιμές σε ρούχα κι αξεσουάρ, άρα αυτή είναι μια ιδανική περίοδος για shopping therapy. Μόνο αν έχεις πραγματικά ανάγκη αγόρασε κάτι χωρίς έκπτωση.

 

 • Σύγκρινε τιμές πριν πας να κάνεις manicure-pedicure. Στην αγορά υπάρχει τόσο μεγάλη προσφορά που καλό είναι να κάνεις μια μικρή έρευνα. Μου έχει συμβεί να πληρώσω για ημιμόνιο manicure 12ευρώ, το οποίο διατηρήθηκε 3 βδομάδες, αλλά και 20ευρώ όπου μου βγήκε μέσα σε τρεις ημέρες. Το ακριβό –σε τέτοιες περιπτώσεις- δεν είναι πάντα το καλύτερο.

 

 • Περιόρισε τα gadgets. Σιγουρέψει τι θέλεις πραγματικά και δες τις προσφορές από ιστοσελίδες του εξωτερικού.

 

 • Πάρε κουμπαρά. Ότι ψιλά έχεις ρίχνε τα εκεί μέσα. Δεν φαντάζεσαι πόσα χρήματα θα έχεις αποθηκεύσει τους επόμενους δύο μήνες.

 

 • Αθλήσου οικονομικά. Τα περισσότερα γυμναστήρια, πλέον, βάζουν ελκυστικές προσφορές για να γίνεις συνδρομητής. Μια άλλη καλή επιλογή είναι να πηγαίνεις για περπάτημα 30 λεπτά μέσα στην ημέρα. Αν έχεις δικό σου ποδήλατο άρχισε να το χρησιμοποιείς.

 

 • Περιόρισε το delivery. Στη δουλειά σου πάρε μαζί ταπεράκι με φαγητό. Και θα ξέρεις τι τρως και περισσότερα χρήματα θα παραμένουν στο λογαριασμό σου.

 

 • Βάλε στο σπίτι λαπτήρες LED. Είναι οικολογικές και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια με αποτέλεσμα να μην πληρώνετε πολλά χρήματα στη ΔΕΗ.

 

 • Δανείσου βιβλία από την τοπική βιβλιοθήκη ή από φίλοι σου. Τα βιβλία είναι η καλύτερη παρέα και μπορείς να τα δανειστείς αντί να τα αγοράσεις.

 

 • Καθιέρωσε μία ημέρα τη βδομάδα που δεν θα ξοδέψεις ούτε ένα ευρώ. Δοκίμασε το και θα δεις πόσο πολύ θα σε βοηθήσει.

 

 • Απέφυγε τα καταστήματα χωρίς λόγο. Αν βαριέσαι και δεν έχεις τι να κάνεις μην μπεις σε πολυκαταστήματα γιατί θα ξοδέψεις χρήματα για να πάρεις πράγματα που δεν χρειάζεσαι.

 

 • Ανακάλυψε χόμπι που σου ταιριάζουν χωρίς να ξοδέψεις χρήματα. Για παράδειγμα να μάθεις μια ξένη γλώσσα μέσα από το διαδίκτυο –ακόμα και να κάνει pilates μέσα από το youtube.