Δεκαοχτώ ναυτικά μίλια μακριά από την Καβάλα βρίσκεται η Θάσος, ένα από τα ωραιότερα νησιά του Βορείου Αιγαίου όπου σε όλη την έκταση της έχει ακτές. Μάλιστα, η Θάσος είναι το μοναδικό νησί που γυρίζεται κυκλικά ξεχωρίζοντας από όλα τα υπόλοιπα της Ελλάδας.

Παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, πλούσιοι κάμποι με ελαιόδεντρα, γραφικά χωριά, αρχαιολογικό μουσείο με πολλά εκθέματα, αγροτουρισμός είναι μόνο μερικά από όσα έχεις να δεις και να βιώσεις σ αυτό το νησί, «το διαμάντι της Μεσογείου» όπως έχει χαρακτηριστεί –καθόλου άδικα.

Στη Θάσο πήγα πρώτη φορά, όταν ήμουν 12 ετών και θυμάμαι με είχε ενθουσιάσει το καταπράσινο τοπίο που είχα αντικρύσει. Με το πέρασμα του χρόνου η Θάσος δεν έχει ξεφύγει από τις καταστροφικές πυρκαγιές, ωστόσο κατάφερε να αναγεννηθεί χαρίζοντας ένα πράσινο –ξανά- κάδρο τόσο στους κατοίκους της όσο και στους «ψαγμένους» τουρίστες της. Από τότε το νησί το επισκέπτομαι πολύ συχνά μιας και είναι ο τόπος συνάντησης της ελληνοσουηδικής οικογένειας μου.

Οι προτάσεις μου για το νησί:

  • Για να φτάσεις ως τη Θάσο θα πάρεις το καράβι που κάνει τη διαδρομή Κεραμωτή- Λιμένας και είναι το πιο συχνό σε αντίθεση με αυτό που πηγαίνει από Καβάλα-Πρίνου.
  • Για να απολαύσεις το μπάνιο σου έχεις πολλές επιλογές καθώς σε όλο το μήκος του νησιού υπάρχους ακτές με γαλαζοπράσινα νερά. Από τις πιο γνωστές παραλίες είναι η Αλυκές, Γλυφάδα, Χρυσή Άμμος, Μακρύαμμος, Σαλιάρα, Ρωσογκρεμός, Ψιλή Άμμος, Νυστέρι. Η Γκιόλα που είναι γνωστή και για την φυσική πισίνα που σχηματίζει δεν θα σου την συνιστούσα για τον Αύγουστο μιας και είναι πολύ μικρή και με τόσο κόσμο βρωμίζει εύκολα. Ωστόσο μπορείς να πας ως εκεί για να την δεις και να βγάλεις φωτογραφίες.
  • Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείου του Λιμένα – στο ανακαινισμένο κτίριο θα θαυμάσετε συλλογές από τον 7ο αιώνα και μια μεγάλη ποικιλία από προτομές και εντυπωσιακά γλυπτικά συμπλέγματα.
  • Βόλτα στο ορεινό χωριό, Θεολόγος. Ένα από τα πιο όμορφα χωριά του νησιού που κρατάει τις παραδόσεις. Περπάτησε στα σοκάκια του, κάνε μια στάση στο Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται σε ένα διώροφο αρχοντικό (έχω γράψει ξεχωριστό άρθρο) και απόλαυσε κατσικάκι στη σούβλα στη ταβέρνα του «Στέλιου». Πήγαινε σχετικά νωρίς στο χωριό γιατί είναι πόλος έλξης των τουριστών.
  • Επίσκεψη στο Μοναστήρι του Αρχάγγελου Μιχαήλ- είναι επιβλητικό κρεμασμένο πάνω σε ένα βράχο με θέα στο Αιγαίο. Στο προαύλιο χώρο της Εκκλησίας οι μοναχές κερνάνε γλυκό λουκούμι.
  • Για οικογενειακές διακοπές προτείνω να μείνεις στο Scandia Villas στο Ποτό. Προσεγμένες μεζονέτες με σκανδιναβική δόμηση μιας και ο ιδιοκτήτης τους, Κυριάκος Μαρκιανός, ζει μόνιμα στη Σουηδία. Μάλιστα, μία φορά τη βδομάδα κάνει barbeque στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της αυλής για τους φιλοξενούμενους του.
  • Στα ταβερνάκια του νησιού θα δοκιμάσεις, κολοκυθοανθούς, γούνα, πιταράκια, ενώ φεύγοντας μην παραλείψεις να πάρεις γλυκό του κουταλιού, καρυδάκι.
  • Η καρδιά της διασκέδασης χτυπάει στο Ποτό, όπου στη παραλία θα βρεις πολλές επιλογές για να απολαύσεις το ποτό σου.