Στο βορειοδυτικό μέρος της Κεφαλονιάς, στη χερσόνησο της Έρισο, είναι χτισμένο αμφιθεατρικά το πανέμορφο, παραθαλάσσιο χωριό η Άσσος. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, όπου έχει κρατήσει την επτανησιακή αρχιτεκτονική της, και για να φτάσεις ως εκεί θα διασχίσεις το δρόμο με συντροφιά τα πεύκα και τα κυπαρίσσια.

Από τα πιο γνωστά αξιοθέατα, αυτού του γραφικού χωριού, είναι το κάστρο του, το οποίο έχει χτιστεί στα τέλη του 15ου αιώνα για να προστατεύσει τους κατοίκους από τις πειρατικές επιδρομές. Μάλιστα για αρκετά χρόνια το κάστρο της Άσσου χρησιμοποιήθηκε από το ελληνικό κράτος ως φυλακή.

Την πρώτη φορά που επισκέφτηκα αυτό το γραφικό χωριό ήμουν πολύ μικρή σε ηλικία. Με την οικογένεια μου είχαμε πάει για μπάνιο στον Μύρτο και στην επιστροφή πήγαμε –τυχαία- να δούμε την Άσσο. Από τότε έχω επισκεφτεί κι άλλες φορές την Κεφαλονιά, αλλά κάθε φορά είναι απόλυτα συνειδητή η απόφαση μου να πηγαίνω σ αυτό το γραφικό χωριό και να απολαμβάνω το φαγητό μου δίπλα στο κύμα.

Οι προτάσεις μου για την Άσσο:

  • Βόλτα στο Κάστρο –ή Φρούριο. Χτίστηκε τον 16ο αιώνα και μέχρι σήμερα διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Η θολωτή πύλη του Κάστρου σώζεται ως σήμερα, ενώ διατηρείται και η κατοικία του Ενετού άρχοντα, και οι στρατώνες, αλλά και η μοναδική ορθόδοξη εκκλησία, ο Προφήτης  Ηλία, που κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα, στην θέση ενός μικρότερου, πολύ αρχαιότερου ναού.
  • Βουτιά στα γαλαζοπράσινα νερά της παραλίας της Άσσου – εκεί υα νερά είναι ρηχά κι ενδείκνυται για παιδιά. Φυσικά τριγύρω υπάρχουν πολλές, κρυφές παραλίες για εσένα που δεν θέλεις πολύ κόσμο.
  • Στάση για καφέ και φαγητό- μπορεί να είναι μικρό το γραφικό χωριό αλλά θα βρεις αρκετές επιλογές για να πιεις τον καφέ σου και να απολαύσεις το φαγητό σου με τοπικές σπεσιαλιτέ. Εκτός από τα πιάτα με θαλασσινά ή ψάρια δοκίμασε οπωσδήποτε την κρεατόπιτα που είναι το παραδοσιακό κεφαλλονίτικο φαγητό (δεν έχω φάει πουθενά τόσο μα τόσο νόστιμη πίτα).

Tips για την Κεφαλονιά:

  • Βαρκάδα στο Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης -η λιμνούλα με τα τιρκουάζ νερά φωτίζεται από την ανοιχτή τρύπα στην οροφή και είναι ένα από τα ωραιότερα «φυσικά» αξιοθέατα με τέτοια ομορφιά.
  • Γνωρίστε από κοντά το Ληξούρι και το Αργοστόλι –το καθένα έχει τη δική του χάρη.
  • Εκδρομή στο χωριό, Αγία Ευφημία και Σάμη. Φανταστικά χωριά με βλάστηση και τιρκουάζ νερά που θα σε αποζημιώσουν με το ξεχωριστό τοπίο. Συνδύασε τα με μπάνιο στις όμορφες θάλασσες και φαγητό στα ταβερνάκια.
  • Στην Κεφαλονιά πέρα από τα φρέσκα ψαράκια έχουν νόστιμα πιάτα με κρεατικά –εκτός από την πεντανόστιμη κρεατόπιτα δοκίμασε κατσικάκι λαγωτό και μοσχαράκι με μπαχαρικά.
  • Οι λάτρεις της πεζοπορίας θα βρούνε πολλά δρομάκια για να περπατήσουν με ασφάλεια εξερευνώντας το πιο όμορφο νησί του Ιονίου.