«Ο Ηλίθιος», ο πρίγκιπας Μίσκιν, πάσχων από επιληψία, επιστρέφει στη Ρωσία μετά από πολυετή απουσία. Στην Αγία Πετρούπολη περιφρονούν και χλευάζουν την αθωότητά του. Εκείνος όμως ανταποδίδει καλοσύνη. Όταν έξαφνα κληρονομεί μια μεγάλη περιουσία βρίσκεται στο επίκεντρο του κοινωνικού ενδιαφέροντος. Για όλους η αγαθή φύση του πρίγκιπα είναι ακατανόητη και προκαλεί αντικρουόμενα συναισθήματα. Ο ιερός «Ηλίθιος» όταν βρίσκεται  στη δίνη των ανθρώπινων παθών, της απαξίωσης, της απληστίας, του έρωτα και της ζήλιας, απαντά με αυταπάρνηση, αγάπη και αυτοθυσία.

«Ο Ηλίθιος» είναι η εικόνα μιας κοινωνίας που φαίνεται να θέλει να ξορκίσει το κακό και να αναζητά το καλό. Ο “ιερός μωρός”, όπως χαρακτηρίζεται από τον ίδιο τον Ντοστογιέφσκι,ο πρίγκιπας Μίσκιν,ο ηλίθιος, κηρύττει την αγάπη. Αγάπη. Αγάπη που οδηγεί πάντα στην σταύρωση» σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης, Νίκος Διαμαντής.

Μετά από περίπου 3 ½ ώρες που διήρκεσε η παράσταση, έφυγα, από το επιβλητικό Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά με αρκετές απορίες ψάχνοντας να καταλάβω τι μου έχει μείνει από όσα διαδραματίστηκαν πάνω στη σκηνή.

Αναμφισβήτητα, η Μαρία Κίτσου, βραβευμένη ηθοποιός με Καρφίτσα Μελίνα Μερκούρη, ήταν εξαιρετική έχοντας ρυθμό στο λόγο και το σώμα της κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Ο Πέτρος Φιλιππίδης φόρεσε το κοστούμι του Πρίγκιπα Μίσκιν απέφυγε τις άλλοτε θεατρικές υπερβολές, είπε πολύ καλά τα λόγια του χωρίς, ωστόσο, να περάσει κάποιο ιδιαίτερο συναίσθημα στους θεατές.

Ένα γεγονός που μου προκάλεσε ερωτηματικά ήταν ο ρόλος ενός φυματικού ανθρώπου, τον υποδύεται ο ταλαντούχος Ιωάννης Παπαζήσης, όπου καθ όλη τη διάρκεια που βρίσκεται πάνω στη σκηνή φωνάζει δυνατά. Αυτή η σκηνοθετική προσέγγιση με έκανε συνεχώς να αναρωτιέμαι «πως μπορεί ένας φυματικός να φωνάζει με τόση δύναμη»;

Στα plus της παράστασης θα βάλω την παρουσία του Γιώργου Κωνσταντίνου που απέδειξε πως παραμένει ένας μεγάλος ηθοποιός, όπου το κοινό τον επιβράβευσε με το παρατεταμένο χειροκρότημα του και το γεγονός πως το κοινό του Φιλιππίδη είχε τη δυνατότητα να δει ένα πολύ σημαντικό έργο του παγκόσμιου ρεπερτορίου.

Παίζουν: Πέτρος Φιλιππίδης,  Γιάννης Στάνκογλου,   Μαρία Κίτσου ,   Λένα Παπαληγούρα, Γιώργος Κωνσταντίνου, Γιώτα Φεστα, Ιωάννης Παπαζήση, Στάθης Μαντζώρος, Γιώργος Δεπάστας, Χάρης Χιώτης.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 20.00

Σάββατο: 17.00 & 21.00

Κυριακή: 19.00

Τιμές εισιτηρίων

Διακεκριμένη: 30 €
Α’ Ζώνη: 25 € / Φοιτητικό-Ανέργων: 20 €
B’ Ζώνη: 20 € / Φοιτητικό-Ανέργων: 15 €
Γ’ Ζώνη: 15 € / Φοιτητικό-Ανέργων: 10 €