Τι πιο καλύτερο από το να οργανώσεις ένα ταξίδι, λίγο καιρό πριν πάρεις την καλοκαιρινή σου άδεια. Φέτος, την άνοιξη μείναμε σπίτι λόγω του κορονοϊού και μια απόδραση την θέλουμε όσο τίποτα άλλο.

Εγώ σου βρήκα ενδιαφέρουσες αποδράσεις για να περάσεις υπέροχα το τριήμερο που έρχεται με σύμμαχο τον καιρό.

 

  • Πάρος – Αντίπαρος

Το τρίτο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, τις γαλάζιες θάλασσες και τις πολλαπλές επιλογές είναι ιδανική επιλογή για να το επισκεφτείς. Περπάτησε στα σοκάκια της Νάουσας, κολύμπησε στη Σάντα Μαρία,  στον Άγιο Φωκά, στη Χρυσή Ακτή, παίξε με τα κύματα αν είσαι λάτρης του surf, δοκίμασε την παριανή γραβιέρα και τοπικά κρασιά για τα οποία φημίζεται το νησί. Επίσης, μπορείς να πάρεις το ferry boat για μονοήμερη εκδρομή στην Αντίπαρο.

  • Κύθνος

Ένα πανέμορφο νησί που βρίσκεται στις Δυτικές Κυκλάδες με καταπληκτικές παραλίες- πόλος έλξης των τουριστών. Κολύμπησε στον Άη Σώστη, το ερημικό Σιμουσί και στον Άγιο Ιωάννη, τον Σαράντο, και την Κολώνα. Αξίζει να κάνεις μια βόλτα στο εκκλησάκι του Αγίου Σάββα που χτίστηκε τον 17ο αιώνα, να πας στις ιαματικές πηγές και να περπατήσεις στα σοκάκια της Χώρας και της Δρυοπίδας –τα δύο μεγάλα χωριά του νησιού. Από τοπικά προϊόντα δοκίμασε σφουγγάτο -κροκέτες από θερμιώτικο τυρί-, ρεβίθια στη γάστρα,  κολόπι -πίτα με χορταρικά- ενώ από γλυκά προτίμησε τα αμυδγαλωτά και τα παστέλια του νησιού.

  • Μονεμβάσια

https://www.instagram.com/p/BX97N3bFyUi/

Μια μικρή, ιστορική πόλη στην ανατολική πλευρά της Πελοποννήσου συγκεντρώνει ταξιδευτές ανά τον κόσμο και τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Η Μονεμβασιά είναι κτισμένη πάνω σε ασβεστολιθικό βράχο, ενώ στο εσωτερικό της βρίσκεται μια μοναδική καστροπολιτεία όπου ο χρόνος σε γυρίζει μερικούς αιώνες πίσω. Ο τόπος καταγωγής του Γιάννη Ρίτσου κρύβει ομορφιές που αξίζει να τις ανακαλύψεις κάνοντας βόλτες στα γραφικά καντούνια. Η περιήγηση αρχίζει μόλις φτάσεις στη πύλη του Κάστρου που σε οδηγεί στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Καστροπολιτείας, αλλά και στα ταβερνάκια, τα μπαρ και τα τοπικά καταστήματα.

 

  • Σπέτσες

https://www.instagram.com/p/BxUkGGkHIEh/

Το όμορφο νησί του Αργοσαρωνικού είναι μια ανάσα από την Αθήνα οπότε μπορείς να μεταβείς εύκολα είτε αποφασίσεις να πας με το δελφίνι είτε με αυτοκίνητο περνώντας απέναντι από το Πόρτο Χέλι. Στις Σπέτσες οι μετακινήσεις γίνονται με τα πόδια, αλλά εγώ σου προτείνω να μετακινείσαι με ποδήλατο (και γυμνάζεσαι και φτάνεις γρήγορα στον προορισμό σου). Το νησί έχει αρκετές παραλίες για να απολαύσεις το μπάνιο σου και beach bars. Μια βόλτα από την Ντάπια μέχρι το Παλιό Λιμάνι αξίζει να την κάνεις και το μόνο σίγουρο είναι πως θα τραβήξεις πολλές φωτογραφίες. Για φαγητό έχει πολλές επιλογές -μεταξύ άλλον σου προτείνω πίτσα στην πλατεία του Ρολογιού και το εστιατόριο «Το νερό της αγάπης».

 

  • Ξυλόκαστρο

Ξενάγηση στη βίλα του Άγγελου Σικελιανού

Για οικογενειακές διακοπές επίλεξε την παραθαλάσσια κωμόπολη, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα. Εκεί θα απολαύσεις πιο ήρεμες διακοπές, βουτιές στον κορινθιακό κόλπο. Μια βόλτα στο δάσος του Πευκιά, έχει χαρακτηριστεί αισθητικό πάρκο, αξίζει το χρόνο σου. Έχουν αναπτυχθεί 83 είδη φωτών μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν η μυρτιά, η λυγαριά, το θυμάρι. Το συγκεκριμένο δάσος έχει αναφερθεί ως «πράσινο ακρογιάλι της πατρίδας» από τον Κώστα Καρυωτάκη, ενώ ήταν πηγή έμπνευσης του Άγγελου Σικελιανού. Μάλιστα, ο τελευταίος διατηρούσε σπίτι στο Ξυλόκαστρο, το οποίο βρίσκεται μέσα στο ξενοδοχείο Sikeon και είναι επισκέψιμο.

https://www.instagram.com/p/Bwt3_bVHoay/

Ένα από τα πιο όμορφα και αρχοντικά χωριά της Ηπείρου.  Κάνε βόλτα στα γραφικά σοκάκια και τις αρχοντικές κατοικίες, πιες δροσερό νερό που κατεβαίνει από τις πλαγιές της Πίνδου από τις πέτρινες βρύσες που θα βρεις σε πολλά σημεία και δες την κεντρική πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια. Εκεί απόλαυσε τις πίτες με χόρτα, κυνήγι, τα περιβόητα τυριά τους και φασολάδα. Φεύγοντας μην παραλείψεις να πάρεις μαζί τυρί μετσοβόνε, και σπιτικές μαρμελάδες.

https://www.instagram.com/p/5mRPxUMNQ8/

Στην οροσειρά της Πίνδου, 46 πανέμορφοι οικισμοί συνθέτουν τα ξακουστά Ζαγοροχώρια που προσελκύουν τους τουρίστες κάθε εποχή του χρόνου. Το όμορφο τοπίο, τα πέτρινα γεφύρια, ο ποταμός Βοϊδομάτης, η ηπειρωτική κουζίνα συνθέτουν ένα μοναδικό κάδρο σ΄ αυτό τον ευλογημένο τόπο της Ηπείρου. Κάνε βόλτες στα χωριά, δοκίμασε τοπικές πίτες και γλυκά του κουταλιού και sports όπως ιππασία, πεζοπορία και rafting.