Περπατώντας στους δρόμους της ρουμανική πρωτεύουσας διαπιστώνεις με την πρώτη ματιά πως είναι μια πόλη που ψάχνει την ταυτότητα της. Τα παλαιά κτίρια συνυπάρχουν με τα καινούργια σε μια πόλη όπου το πέρασμα του  Νικολάε Τσαουσέσκο ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρουμανίας από το 1965 έως το 1989, έχει αφήσει ακόμα τα σημάδια του.

Το Βουκουρέστι έχει όλες τις προδιαγραφές να γίνει ταξιδιωτικός προορισμός –ήδη το επιλέγουν πολλοί ταξιδευτές, ενώ οι κάτοικοι του κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να κερδίσουν τον τουρισμό.

Μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα και με προσιτές τιμές είναι ότι καλύτερο για μια απόδραση ως εκεί –ακόμα και για ένα σαββατοκύριακο. Η αρχιτεκτονική της πόλης, κυρίως η Παλαιά Πόλη, η ρουμανική γαστρονομία, το φυσικό τοπίο, τα κάστρα στην επαρχιακή Ρουμανία και ο πολιτισμός της χώρας είναι μόνο μερικοί από τους λόγους για να γνωρίσεις από κοντά την βαλκανική χώρα.

Πριν μερικές βδομάδες, ταξίδεψα για πρώτη φορά στο Βουκουρέστι, όπου έμεινα με τις καλύτερες εντυπώσεις. Για καλή μου τύχη, εκείνη την περίοδο ήταν το φεστιβάλ με τοπικά προϊόντα και δοκίμασα αλμυρές και γλυκές λιχουδιές. Οι Ρουμάνοι προσέχουν πολύ την πρωτεύουσα τους κρατώντας την πεντακάθαρη –ακόμα και τις γιορτινές ημέρες του Πάσχα.

Οι προτάσεις μου για όσα αξίζει να κάνεις εκεί:

  • Ξενάγηση στη Παλαιά Πόλη – περπάτησε στα στενάκια για να δεις την πραγματική ομορφιά της πόλης που δεν έχει καμία σχέση με τις «βαρετές» και «μουντές» πολυκατοικίες που ονειρευόταν ο Τσαουσέσκο. Εκεί υπάρχουν πολλά εστιατόρια και bar (το βράδυ η μουσική είναι πολύ δυνατά), τόπος συνάντησης των τουριστών αλλά και των νεαρών κατοίκων. Αφού περιηγηθείς στη συνοικία Lipscani στο δρόμο σου θα βρεις την οδό Σταυρουπόλεως, με την ομώνυμη ορθόδοξη εκκλησία, η οποία χτίστηκε 1724 από Έλληνα μοναχό. Ο ναός είναι αφιερωμένους στους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ και αποτελεί μνημείο της UNESCO.
  • Ποδηλατάδα στη περιοχή Kiseleff για να θαυμάσεις από κοντά τις επιβλητικές επαύλεις και τις πρεσβείες που δίνουν ένα διαφορετικό τόνο στη πρωτεύουσα.
  • Βόλτα στο πάρκο Herastrau κατά μήκος της λίμνης. Μέσα σ αυτό το τεράστιο πάρκο μπορείς να κάνεις πολλές δραστηριότητες, όπως πατίνια, ποδήλατο, πικ-νικ, ακόμα και βαρκάδα μέσα στη λίμνη. Σε πολλά σημεία θα βρεις μικρά cafe και υπαίθρια μαγαζάκια για να δοκιμάσεις βραστό ή ψητό καλαμπόκι, κρέπες, παγωτό και καλαμάκι με τηγανιτές πατάτες. Στο σημείο που νοικιάζεις τις βάρκες υπάρχει ένα μικρό, υπαίθριο μαγαζί όπου ψήνει τα περιβόητα Mititei –μικρά κεμπάπ, μπριζόλα, ψάρια όπου μπορείς να προσθέσεις πατάτες και πίκλες. Αρχικά, το μαγαζάκι δεν σου γεμίζει το μάτι, αλλά μόλις δοκιμάσεις τα καλοψημένα κρεατικά θα αλλάξεις γνώμη. Φυσικά οι τιμές είναι ιδιαίτερα προσιτές. Στη νοτιοδυτική πλευρά του πάρκου βρίσκεται η ρουμανική εκδοχή της Αψίδας του Θριάμβου.
  • Ξενάγηση στο Μουσείο- Χωριό –όπου είναι ένα υπαίθριο μουσείο στο οποίο περπατώντας το απεικονίζει την παραδοσιακή ρουμανική ζωή, μέσα από τα χαρακτηριστικά τους σπίτια, τα μαγειρικά σκεύη κ.α.
  • Φαγητό στο γνωστό Caru cu Bere στην Παλαιά Πόλη. Το επιβλητικό κτίριο, γοτθικού τύπου, χτίστηκε το 1899 από Αυστριακό αρχιτέκτονα. Κάνοντας μια έρευνα, πριν επισκεφτώ το Βουκουρέστι, είδα πως μονοπωλεί το ενδιαφέρον των τουριστών κι όχι άδικα. Το εστιατόριο- μπυραρία γεμίζει συνεχώς και ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής δεν βρίσκεις πολύ εύκολα τραπέζι. Εδώ θα δοκιμάσεις ρουμανικά παραδοσιακά πιάτα αφήνοντας σου θετικές εντυπώσεις. Επέλεξε ένα άκρως παραδοσιακό φαγητό σαρμάδες με mamaliga –κάτι σαν τους δικούς μας λαχανοντολμάδες (λίγο πιο ξινοί)-, φασόλια στη κατσαρόλα –εξαιρετικό πιάτο- μικρή σαλάτα και ένα burger με angus beef, ιδιαίτερα ελαφρύ. Μια, επίσης, καλή επιλογή για φαγητό είναι το La Mama –μου το πρότειναν ντόπιοι- όπου μπορείς να ξεκινήσεις με σούπα και έπειτα να γευθείς σπιτικό φαγητό και γλυκά. Πάντως, μην επιλέξεις τα εστιατόρια που βρίσκονται μαζεμένα στο τουριστικό σημείο της Παλαιάς Πόλης γιατί θα απογοητευτείς. (Διάβασε εδώ για τη ρουμάνικη γαστονομία).
  • Επίσκεψη στο Muzeul National George Enescu. Το μπαρόκ παλάτι Cantacuzino, στο οποίο φιλοξενούνται  τα προσωπικά αντικείμενα του Ρουμάνου διάσημου συνθέτη και βιολονίστα Ενέσκου. Ο σπουδαίος καλλιτέχνης φοίτησε στα ωδεία της Βιέννης και του Παρισιού και  παρασημοφορήθηκε για τα έργα του από τη γαλλική Λεγεώνα της Τιμής.
  • Ξενάγηση στο βιβλιοπωλείο Carturesti Carusel για τους λάτρης του βιβλίου και όχι μόνο. Βρίσκεται στη Παλαιά Πόλη και είναι ένας ιδιαίτερος και προσεγμένος χώρος. Εκεί θα δεις χιλιάδες βιβλία, δίσκους, ενώ μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου στον τελευταίο όροφο μέσα σε ένα παραμυθένιο σκηνικό.
  • Επίσκεψη στο Muzeul National de Arta al Romaniei. Προτείνω να έχεις χρόνο για να εξερευνήσεις τα χιλιάδες εκθέματα της Εθνικής Πινακοθήκης, όπου στεγάζεται στο πρώην παλάτι. Η μία πτέρυγα είναι αφιερωμένη στη ρουμανική τέχνη και περιλαμβάνει έργα καλλιτεχνών μεταξύ άλλων των Γκριγκορέσκου, Αμάν, Αντρεέσκου, ενώ στην ευρωπαϊκή πτέρυγα θα βρεις τα έργα των Ελ Γκρέκο, Μονέ και Ρέμπραντ.
  • Βόλτα στη Piata Revolutiei. Η πλατεία βρίσκεται στη καρδιά της πόλης κι αποτέλεσε την αφετηρία της επανάστασης ενάντια στο κομμουνιστικό καθεστώς του Τσαουσέσκου. Οι τρύπες από τις σφαίρες πάνω από το βιβλιοπωλείο Humanitas το αποδεικνύουν όλα όσα βίωσε το Βουκουρέστι.
  • Το αξιοθέατο «Παλάτι του Λαού». Ένα γιγαντιαίο κτίριο, το οποίο χτίστηκε τη δεκαετία του 80 επί Τσαουσέσκου. Πλέον, εκεί στεγάζεται η ρουμανική βουλή και αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα αξιοθέατο της πόλης.
  • Εκδρομή στα Καρπάθια Όρη. Το κάστρο Bran είναι γνωστό ως «Κάστρο του Κόμη Δράκουλα» και βρίσκεται  μέσα στα δάση της Τρανσυλβανίας. Μυστικά περάσματα και πυργίσκους θα συναντήσεις αρκετούς, όμως μην περιμένεις να βρεις μυστηριώδη στοιχεία και οτιδήποτε άλλο «περίεργο». Μια πιο κοντινή επιλογή με κάστρο και ωραίο φυσικό τοπίο είναι στη Sinaia, μιας κουκλίστικης κωμόπολης περίπου μιάμιση ώρα από το Βουκουρέστι, στη σκιά του Peleş,-παλάτι με κρυφά περάσματα και πύργους που θυμίζουν λίγο την Disneyland.

Extra tips

  • Το ρουμανικό νόμισμα είναι το leu -μπορείς να αλλάξεις συνάλλαγμα από το δικό μας αεροδρόμιο.
  • Φτάνοντας στο αεροδρόμιο στο Βουκουρέστι θα περιμένεις γύρω στη μισή ώρα μέχρι να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος.
  • Εκτός από τη συγκοινωνία μπορείς να κυκλοφορήσεις στη πόλη με το ποδήλατο. Υπάρχουν ποδηλατόδρομοι και φανάρια για τους ποδηλάτες.
  • Αν είσαι λάτρης της ζωγραφικής θα βρεις πολλά μαγαζιά για να προμηθευτείς ότι είναι απαραίτητο.
  • Το Βουκουρέστι είναι ιδανικός οικογενειακός προορισμός. Έχει μεγάλα πεζοδρόμια για να απολαύσεις τη βόλτα με το καροτσάκια και πάρκα μέσα στην πόλη για να περάσουν ευχάριστα τα παιδιά.
  • Κάνε νωρίτερα κράτηση για να εξοικονομήσεις χαμηλές τιμές σε πολύ καλά ξενοδοχεία, όπως το Hilton.
  • Κάνοντας μια βόλτα στη πόλη θα δεις πολλά καζίνο.
  • Στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες μπορείς να βγάλεις ημερήσιο pass για να απολαύσεις τις υπηρεσίες spa –εννοείται σε οικονομικές τιμές.
  • Τα ταξί είναι, επίσης, οικονομικά. Μόνο που πρέπει να συμφωνήσετε από την αρχή για την τιμή γιατί υπάρχουν οδηγοί που μπορούν να σε κοροϊδέψουν.
  • Διοργανώνονται ομαδικές εκδρομές για την επίσκεψη των πύργων στο Peles και Τρανσυλβάνια που κοστίζουν 80 ευρώ το άτομο. Αν θέλεις να πας μόνο στο Peles προτίμησε το τρένο που κάνει μιάμιση ώρα.
  • Οι Ρουμάνοι δεν μιλάνε πολύ καλά αγγλικά. Προσωπικά συνάντησα ευγενικούς ανθρώπους που προσπαθούσαν να με βοηθήσουν –έχω ακούσει και το αντίθετο.