Η μαμά μου μαγείρευε υγιεινά, απέφευγε να μας δίνει fast food και πάντα το φαγητό αποτελούνταν από τα λαχανικά και τα φρούτα της κάθε εποχής.

Μεγαλώνοντας, με την σειρά μου, υιοθέτησα αυτή την τόση σημαντική και απόλυτα υγιεινή συνήθεια. Κάποιες φορές υπάρχουν στην κατάψυξη μου κατεψυγμένα λαχανικά – μόνο για τις ώρες έκτακτης ανάγκης.

Από τότε που έγινα κι εγώ μαμά, είμαι λίγο πιο σχολαστική με τα φρούτα και τα λαχανικά που πρέπει να καταναλώνει ο μικρός μου. Για καλή μου τύχη, η παιδίατρος μας, Σπυριδούλα Κυριακοπούλου, δεν θέλει ο μικρός να τρώει φρούτα εκτός εποχής. Όπως και τα γεύματα μου μας εξήγησε από την πρώτη στιγμή πως πρέπει να αποτελούνται μόνο από τα εποχιακά λαχανικά, τα οποία θα τα αγοράζω φρέσκα για να μην έχουν συντηρητικά.

Έτσι, η λαϊκή αγορά μπήκε στο εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα ώστε να αγοράζω προσεκτικά την φρέσκια ύλη για τα γεύματα του μικρού μου.

Γνωρίζω πολύ καλά πως η απαιτητική καθημερινότητα μας έχει κάνει να αγοράζουμε πολλά κατεψυγμένα προϊόντα,  αλλά αν το σκεφτείς σοβαρά δεν σου προσφέρουν κάτι. Μπορεί να κερδίζουμε χρόνο, όμως έχεις αναρωτηθεί τι ποιότητα επιτρέπεις να μπει στο στομάχι σου;

Λοιπόν, ετοίμασα μια λίστα με τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά που μπορούμε να καταναλώσουμε τον τελευταίο μήνα της άνοιξης.

Φρούτα: Πορτοκάλια -Βαλένσια, φράουλες, κεράσια, βερίκοκα μούσμουλα, πρώιμα πεπόνια.

 Λαχανικά: Αβοκάντο, βλίτα, φασολάκια, πρώιμες μελιτζάνες, άνηθος, αντίδι, αρακάς, καρότο, κολοκυθάκια, λάχανο, μαϊντανός, μάραθο, μαρούλι, παντζάρι, πιπεριά, ραδίκια, ραπανάκια, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, σπαράγγια και για λίγο ακόμα μπρόκολο.

Όπως διάβασες έχεις πολλές επιλογές για να ετοιμάσεις υγιεινά πιάτα και φυσικά την αγαπημένη σπανακόπιτα με όλα αυτά τα νόστιμα χόρτα που μπορείς να βάλεις μέσα. Επίσης, μια επιπλέον επιλογή είναι η μακαρονάδα με λαχανικά και κόκκινη σαλτσούλα –νόστιμη και ελαφριά.

Το ψαράκι πια μπορείς να το συνοδέψεις με τα βλίτα και τα φασολάκια ξεκινούν να έχουν την τιμητική τους στο εβδομαδιαίο μενού.

Από αυτό τον μήνα απολαμβάνουμε τα κεράσια –σύντομα σου έχω συνταγή για μαρμελάδα κεράσι.