Νιώθω ιδιαίτερα τυχερή που πρόλαβα αυτή την ωραία, ρομαντική εποχή που οι γονείς φτιάχνανε μαζί με τα παιδιά τους το πρωτομαγιάτικο στεφάνι.

Θυμάμαι από νωρίς το πρωί να συναντιόμαστε με οικογενειακούς φίλους και να μαζεύουμε τα λουλούδια από τους αγρούς για το στεφάνι μας.

Τα χρόνια πέρασαν, κάποια πράγματα απλοποιήθηκαν, αλλά με χαρά διαπιστώνω πως έχουμε επιστρέψει ξανά σε κάποια  πατροπαράδοτα έθιμα.

Λοιπόν, αν έχεις αποφασίσει να φτιάξεις μόνος σου το πρωτομαγιάτικο στεφάνιο που θα κοσμήσει το μπαλκόνι ή την είσοδο του σπιτιού σου ακολούθησε αυτά τα βήματα:

  • Το βασικότερο υλικό είναι τα λουλούδια. Προτίμησε λουλούδια σε έντονα χρώματα για να ετοιμάσεις ένα πολύ χαρούμενο στεφάνι. Βάλε οπωσδήποτε πρασινάδα, ενώ τα μικρά ματσάκια από πεύκα ή έλατα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τη βάση του στεφανιού. Αν δεν βάλεις κληματόβεργα προτίμησε σύρμα μήκους περίπου ενός μέτρου, τα οποία θα λυγίσετε για να σχηματίσεις κύκλο ώστε η μία άκρη να καλύψει την άλλη κατά μία παλάμη. Στη συνέχεια θα το δέσεις σκοινί ή σύρμα. Αν επιλέξεις το σύρμα για το στεφάνι ντύστο γύρω γύρω με ξερό χόρτο για περισσότερο όγκο.
  • Φρόντισε τα λουλούδια που θα κόψεις να έχουν μακρύ κοτσάνι και δέστα πάνω στο στεφάνι ή περάσε τα ανάμεσα από τα κλαριά πότε το ένα πίσω από το άλλο και πότε το ένα δίπλα στο άλλο. Για το τέλος φτιάξε μία θηλιά με ένα σκοινάκι στο κέντρο του κύκλου για να το κρεμάσεις στη πόρτα της εισόδου, ή στο μπαλκόνι σου.
  • Επίλεξε λουλούδια που να κρατάνε και όχι να μαραίνονται εύκολα.
  • Γνωρίζω πολύ καλά πως για να γίνει το πρωτομαγιάτικο στεφάνι χρειάζεται αρκετή ώρα. Αν δεν έχεις υπομονή προτίμησε να πάρεις ένα κυκλικό φελιζόλ και να βάλεις εκεί πάνω τα λουλούδια που θα μαζέψεις.

Για οτιδήποτε που κάνεις φρόντισε να βάζεις όλη σου την αγάπη και να το απολαμβάνεις. Είμαι σίγουρη πως μόλις δεις το τελικό αποτέλεσμα θα ενθουσιαστείς.

Καλή Πρωτομαγιά!