Οι μονοήμερες αποδράσεις μου αρέσουν πάρα πολύ! Έχεις τη δυνατότητα να λείψεις μερικές ώρες από την Αθήνα, να βρεθείς στην εξοχή για να γεμίσεις τις μπαταρίες σου και το βράδυ να είσαι πάλι στο σπίτι σου.

Επέλεξα να σου προτείνω διαφορετικά μέρη για να περάσεις όμορφα και να ευχαριστηθείς την απόδραση μαζί με την παρέα σου.

Οι δικές μου προτάσεις για μονοήμερες εκδρομές:

Χαλκίδα

Σε μία ώρα από την Αθήνα θα βρίσκεσαι σ’ αυτή την πόλη με τα δύο λιμάνια. Μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου στη παραλία της Χαλκίδας ή στο κάστρο. Για φαγητό θα βρεις πολλές επιλογές, αλλά είναι προτιμότερο να δοκιμάσεις ψάρια και θαλασσινά.

Παλαιά Επίδαυρος

Χτισμένη γύρω από τον στενό όρμο που αποτελεί το λιμάνι της, στον οποίο καταλήγει μία μικρή πεδιάδα που καλύπτεται από πορτοκαλιές. Το χωριό που βρίσκεται στο νομό Αρκαδίας είναι πολύ όμορφο, ιδιαίτερα την συγκεκριμένη εποχή. Απόλαυσε τον καφέ και το φαγητό σου δίπλα στη θάλασσα.

Ελίκωνας

Χρειάζεσαι μόνο 1, ½ ώρα για να βρεθείς σ αυτό το χωριό της Βοιωτίας που βρίσκεται  σε υψόμετρο 1.748 μέτρα. Πριν φτάσεις εκεί, κάνε μια στάση στο χωριό Αγία Άννα να θαυμάσεις από κοντά ένα από τα παλαιότερα χωριά της ευρύτερης περιοχής όπου τα σπίτια είναι χτισμένα με ντόπια πέτρα. Μάλιστα, υπάρχει κι ένα μεγάλο καταπράσινο δάσος που σε κάποιο σημείο έχει χώρο για να ψήσεις απολαμβάνοντας πικ-νικ στη φύση. Φτάνοντας στον Ελίκωνα κάνε βόλτα στην κεντρική πλατεία που δεσπόζει ο γεροπλάτανος και η Εκκλησία του Ιωάννη του Προδρόμου, Φυσικά θα πιεις νερό από την πέτρινη Μεγάλη Βρύση και θα ανέβεις στο Παλιόκαστρο, για να δεις την πανοραμική θέα από τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης και το ξωκλήσι του Αγίου Νεκταρίου.

Αγκίστρι

Από τον Πειραιά θα πάρεις το δελφίνι και σε 55 λεπτά θα βρίσκεσαι στο πευκόφυτο νησί που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ανθίζει τουριστικά. Το νησί έχει 4 χωριά: το Μεγαλοχώρι, τη Σκάλα, τα Λιμενάρια και το Μετόχι. Με σύμμαχο τον καιρό μπορείς να απολαύσεις τις όμορφες παραλίες, ενώ για φαγητό προτίμησε να συνδυάσεις το ουζάκι σου με θαλασσινούς μεζέδες.

Κόρινθος

Μία περίπου ώρα χρειάζεσαι για να φτάσεις στη τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Αξίζει να επισκεφτείς το Λαογραφικό Μουσείο -Οι συλλογές του τοποθετούνται χρονικά από τις αρχές του 19ου αι. ως τα μέσα του 20ού αι. και περιλαμβάνουν γυναικείες και ανδρικές φορεσιές από πολλές περιοχές της Ελλάδας, κεντήματα, υφαντά, έργα αργυροχρυσοχοΐας, μεταλλοτεχνίας και ξυλογλυπτικής καθώς και αγροτικά εργαλεία και οικιακά σκεύη-, το Εκκλησιαστικό Μουσείο και τη Δημοτική Πινακοθήκη. Μια άλλη πρόταση είναι να πάρεις το καραβάκι που περνάει από τον Ισθμό και να κάνεις μια θαλασσινή βόλτα.

Παύλιανη

Ένα γραφικό χωριό που βρίσκεται στο νομό Φθιώτιδας, περίπου δύο ώρες από την Αθήνα και είναι χτισμένο στις πλαγιές της Οίτης. Πέρασε την ημέρα σου στο πάρκο αναψυχής. Πανύψηλα έλατα, πλατάνια, σπάνιοι σχηματισμοί δέντρων και ο ήχος του ποταμού Ασωπού συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό που πρέπει να το διασχίσεις για να σου αποκαλύψει τις ομορφιές του. Εκεί μέσα, περίπου μετά από 20 λεπτά πεζοπορίας, βρίσκεται το ψυχαγωγικό πάρκο με δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. Θα βρεις αιώρες, γήπεδο για river volley στρωμένο με ροκανίδι και ξύλινες κερκίδες, πάγκοι για πικ-νικ και κτιστή ψησταριά. Από τις πιο ξεχωριστές και πρωτότυπες εμπειρίες είναι το πέρασμα με χειροκίνητο τελεφερίκ πάνω από τον ποταμό. Μάλιστα, σ αυτό το σημείο του πάρκου τίθεται σε λειτουργία ένα πάρκο υδροκίνησης, με αργαλειούς και νερόμυλους, ώστε να μαθαίνουν οι επισκέπτες πώς υφαίνονταν και πλένονταν τα ρούχα στις παλαιότερες εποχές.

Γαλαξίδι

Απέχει περίπου δύο ώρες και κάτι από την Αθήνα, αλλά είναι ένας από τους ωραιότερους προορισμούς για αυτή την εποχή. Νοίκιασε ποδήλατο να κάνεις βόλτα στη παραλία, αλλά και μέσα στα καλντούνια να δεις από κοντά τα περιβόητα και επιβλητικά καπετανόσπιτα. Στη παραλία θα απολαύσεις φανταστικούς ψαρομεζέδες από την τράτα της ημέρας.