Μια δημιουργική δραστηριότητα που μπορείς  να κάνεις μαζί με το παιδί σου είναι η μαγειρική.

Ίσως το πρώτο πράγμα που σου περνάει από το μυαλό είναι πως θα γίνει άνω κάτω η κουζίνα και θα έχεις επιπλέον μαγειρικά σκεύη για πλύσιμο, αλλά θα σου προτείνω να επικεντρωθείς στα θετικά στοιχεία.

Βρες μια εύκολη συνταγή, όπως κουλουράκια με γεύση πορτοκάλι ή κέικ με μπανάνα και πες στο παιδί σου πως θέλεις να σε βοηθήσει με την συνταγή. Εξήγησε  του πως επιθυμείς πολύ να σε βοηθήσει για να φτιάξετε ένα γλυκό για όλη την οικογένεια και είναι σίγουρο πως θα βάλει τα δυνατά του για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Επίσης, αν έχει καλέσει φίλους του για να παίξουν παρέα, πάλι μπορείς να παρακινήσεις το παιδί να σε βοηθήσει για να ετοιμάσετε μερικά σαντουιτσάκια.

Εκτός του ότι θα κάνεις το παιδί σου να νιώθει χρήσιμο, θα του τονώσεις πολύ την αυτοπεποίθηση και φυσικά θα αισθανθείτε και οι δυο σας όμορφα που μοιράζεστε κάτι μαζί. Γιατί όχι ακόμα και το πρωινό μέσα στο σαβ/κο μπορείτε να ετοιμάσετε παρέα.

Θα σε συμβούλευα να μην ακούς αυτά τα στερεότυπα «θα κουραστείς παραπάνω», «θα έχεις πολύ πλύσιμο μετά» γιατί δεν σε βοηθάνε να μοιραστείς δημιουργικά πράγματα με το παιδί σου. Η όλη αυτή διαδικασία έχει κι πολλά θετικά:

  • Μαθαίνεις από νωρίς στο παιδί το «πνεύμα της συνεργασίας»
  • Μαθαίνει, επίσης, να μαζεύει κι αυτό τα πιάτα
  • Νιώθει αυτοπεποίθηση που η μαμά του ή ο μπαμπάς του χρειάζονται τη βοήθεια του σε κάτι δημιουργικό
  • Έρχεσαι πιο κοντά στο παιδί σου
  • Μαθαίνεις στο παιδί σου να γίνεται ανεξάρτητο

 

Στα βιβλιοπωλεία υπάρχουν πολλά βιβλία μαγειρικής με γονείς κι παιδιά. Επέλεξε αυτό που σου ταιριάζει και μπες μαζί με το παιδί σου στη κουζίνα.