Η κάθε εποχή έχει τα δικά της φρούτα και λαχανικά που πρέπει να καταναλώνουμε. Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, τρώμε πράγματα εκτός εποχής κάτι που αν το σκεφτείς λογικά δεν κάνει καθόλου καλό στην υγεία μας.

Θυμάμαι από μικρή απολάμβανα να πηγαίνω το Σάββατο στη λαϊκή αγορά μαζί με την μαμά μου, η οποία αγόραζε την καλύτερη φρέσκια ύλη για τα γεύματα μας.

Τα πρώτα χρόνια που έμενα μόνη μου αγόραζα αρκετά λαχανικά τα οποία, όμως, ήταν κατεψυγμένα. Για καλή μου τύχη συνειδητοποίησα πως έχουν πολλά συντηρητικά και δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στον οργανισμό μου.

Έτσι, επέστρεψα πάλι στους πάγκους της λαϊκής με τα φρέσκα φρούτα κι λαχανικά. Η αλήθεια είναι πως έχω πάντα στην κατάψυξη μου αρακά και μείγμα ψητών λαχανικών σε περίπτωση ανάγκης –ευτυχώς είναι ακόμα κλειστά.

Τι φρούτα και λαχανικά τρώμε τον Απρίλιο;

  • Αβοκάντο
  • Γκρέιπφρουτ
  • Μανταρίνια
  • Πορτοκάλια
  • Ακτινίδιο
  • Φράουλες
  • Μπανάνες
  • Λεμόνια
  • Αρακά
  • Αγκινάρες
  • Καρότα
  • Κουνουπίδια
  • Φρέσκα και ξερά κρεμμύδια
  • Λάχανα
  • Μαϊντανό
  • Άνηθο
  • Μαρούλι
  • Μπρόκολα
  • Παντζάρια
  • Πατάτες
  • Πράσα
  • Ραδίκια
  • Ραπανάκια
  • Σπανάκι

Όπως είδες οι επιλογές των εποχιακών φρούτων και λαχανικών είναι πολλές και μπορείς να κάνεις αρκετούς συνδυασμούς.

Η μαγειρική θέλει φαντασία και μέσα από τα εποχιακά αγαθά μπορείς να ετοιμάσεις γευστικά πιάτα, σαλάτες και πίτες.

Βλέποντας τα παιδιά σου τον υγιεινό τρόπο που μαγειρεύεις και την σωστή πρώτη ύλη που χρησιμοποιείς με την σειρά τους θα μάθουν να κάνουν το ίδιο ακριβώς. Εγώ κάνω αυτό που είδα με την μαμά μου. Γιατί τα παιδιά πέρα από όσα τους λες πιο πολύ μαθαίνουν από όσα σε βλέπουν να πράττεις.

Είναι πολύ σημαντικό να επιλέγεις την καλύτερη πρώτη ύλη με τα εποχιακά αγαθά που μόνο τις απαραίτητες βιταμίνες έχουν να σου προσφέρουν. Και μην βιάζεσαι κάθε πράγμα τρώγεται στο καιρό του.

Και κάτι τελευταίο: φτιάξε φανταστική μαρμελάδα με τα εποχιακά φρούτα και γλυκό του κουταλιού.